Recent Posts

12 Ağustos 2009 Çarşamba

Efsane mı , Kestane mı ?



Pele genç olsaydı şu anda Turkcell Süper Lıgte hangi takımda oynardı yada oynayabilirmiydi? Eğer oynasaydı bu sitedeki kaç bffk fanatiği onu kadrosuna alırdı? İşte dün işten yorgun argın eve geldiğimde ev arkadaşımı hayran hayran Pele belgeseli izlerken bulduğumda, zihnimde bu sorular çakıverdi. Sonrasında derin bir polemik ortamı oluştu. Benim görüşüm net : Pele futbolun futbol olmadığı zamanlarda oynamış Allahın yürü ya kulum dediği ballı bir Brezilyalı. Zaten hangi belgeseli ve siyah beyaz görüntüyü izlerseniz izleyin öyle spekteküler bir golune de rastlayamıyorsunuz. Hatta o senelerin tv görüntülerinde golu atanın Pele oldugunu ispatlamak bile ayrı bir mesele... Ancak Pele ismindeki ritim, atletik yapısı ve sevimli tipi ; Brezilyalıların başarılı oyuncu pazarlaması ile birleşince Pele efsanesi ortaya çıkmış.

Pele fanatiği arkadaşımla uzun süren atışmaların bir sonuca varmadığını gördüğümde , konuyu Bffk platformuna taşıyıp buradaki farklı futbol mantalitelerindeki managerlerin fikirlerini alma gereğini hissettim.

Hadi bakalım dostlar, yarenler efsane mi kestane mi ? Söz sizde...

8 yorum:

clansman1899 dedi ki...

o donemleri gözle görmediğimiz pele hakkında yorum zor...ama bence ROMARIO kesinlikle daha buyuk golCU....

Bİ TEK EFSANE MARADONA :)

Tunç Bozacılar dedi ki...

Pele ; insanın üstüne yakışanı giymesidir . Siyah siyah ohhh . Hem ciddiyet hem de asalet . Ancak Pele Bi Rezil Yaaaaa !

Not : Maradona Pele'ye 5 basar ...

Seçkin Köksal dedi ki...

Ligtv'de denk geldiniz mi bilmiyorum ama son zamanlarda futbol nostalji adıyla eski maçların görüntülerini yayınlıyorlar. Birkaç gün önce 2001 yılında oynanmış G.Saray-G.Antep maçının görüntülerini izledim. Maçın iki golünün de asistini Hagi yapmış. Ama asistten önemlisi oyunu okuması, adam geçmesi, pozisyon alması, zamanlama ve ikinci golden önce doğru yerde savunma oyuncusuna basıp top kapması v.s. 29 yaşındayım ve Maradona'yı yaş itibariyle çok fazla izleme fırsatım olmadı. Ancak Hagi'nin eski görüntülerini izleyince tekrar ne kadar büyük bir oyuncu olduğunu hatırladım. Benim gördüğüm sadece iki efsane var. Birincisi ve en önemlisi Gheorghe Hagi. Diğeri de Zinedine Zidane.
Pele'ye gelince; tabi ki her oyunucuyu oynadığı döneme göre değerlendirmek lazım. Pele gibi eski dönemlere damgasını vurmuş birçok oyuncu var Eusebio, Gerd Müller, Puskas v.s. gibi. Tüm bu oyuncuların günümüz koşullarında ne kadar başarılı olabileceğini kestirmek güç. Ancak, belki bu tartışma için şöyle bir kriter olabilir; Pele Brezilya'da oynadığı maç sayısından çok gol atmış olmasına karşın futbol hayatının 18 yılını Brezilya'da 2 yılını da ABD'de geçirmiştir. Avrupa'nın hiçbir büyük kulübünde oynamamıştır. Avrupa futbolunun içerisinde zaman geçirmeden futbolu bırakmıştır. Uluslararası başarısı Brezilya Milli Takımı ile yaşadığı dünya şampiyonluklarıdır. Ancak efsane oyuncular ulusal takım başarıları ile değil genelde kulüp takımlarındaki başarılarıyla ya da kariyerleri ile efsane olurlar.
Bu sebeple bence Pele oynadığı zamanının iyi bir golcüsüdür sadece daha fazlası değil. Efsaneler Avrupa'da boy gösterir.

Tunç Bozacılar dedi ki...

Efsane olmak şöyle birşeydir ....

Tarihinde şampiyon olmamış bir takımı alıp tek başına şampiyon yapmaktır . Hem de Gullitli , Van Bastenli ve Rijkaardlı Avrupa Şampiyonu Milan karşısında . Dönemin çok iyi takımları Inter , Sampdoria , Lazio , Parma , Juvents karşısında .

Efsane olmak şöyle birşeydir ...

İtalya 90 Dünya Kupasında Napoli'de oyannan yarı final maçında tüm stadın Arjantin diye bağırmasıdır ...

Efsane olmak şöyle birşetdir ...

Bugün Ronaldinho , Zidane , C.Ronaldo , Messi veya türevlerini yaptığı tüm hareketlerin , flip flopdan ters çalıma , hepsinin atası olmak ve tüm varyetelerin başlangıcı & yaratıcısı olabilmektir ...

Efsane olmak Maradona'dır , Maradona demek efsane olmaktır ve bu satırların sahibinin gözüyle canlı gördüğü tek efsane varlık Bu Arjantinli oyuncuda vücut bulmaktadır !

Diego Armando Maradona ... Futbolcu dendiğinde o ve diğerleri cümlesi sözkonusdur !

callpatriot dedi ki...

Adı pele bile deildir.Asıl adı dson arantes do nascimento dur.Pele ismi mahalle arkadaşlarınca verilmiştir.Her yönüyle çakmadır yani.Maradona nın efsane olduğuna katılıyorum.Ama benim gönlümde yatan efsane karpatların maradonasıdır...

Tunç Bozacılar dedi ki...

gönlünde yatanın isminde bile MARADONA ismi var , ne güzel ...

Engin Gürses dedi ki...

sencer sen clansman mısın ?

sencer dedi ki...

clansman1899=sencer zora

soylemeyı untmusum:)