Recent Posts

14 Ağustos 2009 Cuma

Ön Libero



Günümüz futbolunun vazgeçilmez oyuncusudur ön libero. Hatta birçok teknik adam, kaleciyle birlikte ön liberosunu (bazen iki tane) yerleştirilip kalan dizilimi daha sonra belirler. Orta saha ve defansın bağlantı kanalıdır. Takımını hücuma çıkaran, rakip atakları ilk karşılayandır. Genellikle maç sonu istatistiklerinde en çok mesafe kateden oyuncu olarak ön plana çıkar. Takımın askeri, büyük galibiyetlerin gizli kahramanıdır. O kadar önemli bir adamdır ki Türk vatandaşı bir tane bulamadığımız için Marco’yu Mehmet yapıp milli formayı sırtına geçirmişizdir. Ancak işin ilginç yanı, tüm bu önemli özelliklerinin yanında Fantezi Futbol oyunun en işe yaramaz oyuncusudur aynı zamanda.

Kaleci ve defans oyuncularının seçimi yapılırken öncelikle haftanın gol yemeyecek takımı tahmin edilmeye çalışılır. Bu belirlendikten sonra takımda kornerden kafa golü atabilecek stoperler ya da hücuma çıkıp asist yapabilecek bekler seçilir. Zaten takımı gol yemediği durumda +4 puan alacak oyuncunun toplam puanı asist ile 10, gol ile 13 puana çıkar. Forvet oyuncularının seçimi için çok fazla söylenebilecek bir şey yok. Haftanın golcüleri biraz mantıkla, biraz hissiyatla, biraz da taraftarlıkla tercih edilir.

Orta saha ise oyunun kilit bölümüdür. En çok puanı toplayabileceğiniz mevki burasıdır. Gol attığında +5, asist yaptığında +3 ve gol yemediğinde +2 puanın tamamını toplayabilecek oyuncular bu mevkide görev yapar. Tabata, Yusuf, Alex, Arda, Musa Aydın, Erman Kılıç, Tello, Kewell, Delgado, Volkan Şen, İbrahim Akın, Alanzinho, Ceyhun Eriş v.s. hep bu bölgenin oyuncularıdır. Kaptanlar genellikle bu bölgeden seçilir. Tabi bu durumun doğal sonucu olarak gerçekte futbol sahasında göremeyeceğiniz orta sahaları fantezi futbol takımlarında görürsünüz. İşte size örnek bir beşli orta saha; Erman Kılıç, Arda, Alex, Ceyhun Eriş, Yusuf. Aklı başında bir teknik adamın gerçekte sahaya çıkarmayacağı bu orta saha ile fantezi futbolda haftanın birincisi olabilirsiniz mesela. Bir de şu orta sahaya bakalım; İbrahim Dağaşan, Tjikuzu, Selçuk Şahin, Michael Fink, Hüseyin Çimşir. Bu da aklı başında bir fantezi futbol oyuncusunun kurmayacağı bir orta saha. İşte tam burada iki oyunun farkı ortaya çıkar ki o da takım olma ve bireysellik arasındaki farktır. Futbol sahasında koşan, basan, çalışan oyuncuya ihtiyacınız vardır. Bu oyuncular, gol ve asist istatistiklerinde yer alan oyuncuları tamamlar. Asiste asist yapar ve takıma takım olma, birlikte oynama hüviyeti kazandırır. Ancak fantezi futbolda bunların hiçbirisine ihtiyacınız yoktur. Çünkü size puan kazandıran mücadele değil istatistiklerdir. Frikik ya da penaltı atmadığı sürece ya da bütçe sıkıntısına düşmediğiniz sürece, “iyi ki bu adam oynuyor orta sahanın yükünün sırtlamış” dediğiniz oyuncuları fantezi futbol kadrosunda düşünmezsiniz. Bunlara ilave olarak ön libero, oynadığı bölge sebebiyle hücuma çıkarken top kaptırıldığında ilk müdahale eden oyuncu olduğundan ve aynı zamanda sert oyunculardan seçildiğinden, sarı ve kırmızı kart görme olasılığı defans oyuncuları ile eşit bir oyuncudur ki yine fantezi futbol için tercih edilmemesinde önemli bir kriterdir.

Bu durumu gözardı etmeyen bazı siteler geçtiğimiz sezon fantezi futbol oyunlarında puanlamaya top çalma ve top kaptırma gibi kriterleri ekleyerek atıl durumdaki bu oyuncuları etkin hale getirmeye çalışmıştır. Ne var ki bu uygulama oyunu karmaşıklaştırmış ve ilginin azalmasına sebep olmuştur. Bu sebeple bu sezon uygulamadan vazgeçilmiştir.

Gerçek şu ki futbola ilgi duyduğum için bu oyunu oynuyorum. Ancak zaman zaman oyunun futbolun gerçekliğinden uzak noktalarıyla ilgili de kafa patlatmıyor değilim. Aklıma bazı fikirler gelse de her seferinde şu gerçekle karşılaşıyorum: Basit her zaman güzeldir ve çok detay ilgiyi azaltır. Bu yüzden ön liberonun bu oyundaki makus talihi ilelebet devam edecek gibi gözüküyor.

2 yorum:

Tunç Bozacılar dedi ki...

Ne güzel bir yazidir bu yaw ... Ellerine saglık Seco , tam isabet ;)

Engin Gürses dedi ki...

seco , tam da keşke ben yazsaydım dıye kıskanacağım bır yazı yazmışsın ... tebrıkler ...