Recent Posts

14 Ekim 2009 Çarşamba

Ivankovdependencia


2 gün önce Aceto Balsamıco yazmıştı : Crıstıano Ronaldo'nun mıllı maçta sakatlanması üzerıne Cristianodependencia adlı postta.

İspanyolların futbol sözlüğüne yeni giren bir kelime bu. Aslında dependencia kelimesinin başına bir futbolcu ismini getirmek yeterli. Geçen sezon da Barcelona'da Messidependencia konuşuluyordu. Bir futbolcunun eksikliği takımın kaderini etkiliyor mu diyelim kısaca.



Bunu okuyunca benım aklıma tabıı kı Tunç'un 29 "ı"'lı Hayır postu ve Ivankov geldı. (Tıbet saymış tek tek "ı"'ları. Koçero bunu doğumgünü pastası sanmış. Yaşı kadar "ı" dıkmış oraya.)Aceto da, "Bursaspor da FIFA vırusune çarpıldı" şeklınde yazmış bu sakatlığı. O da oynuyor galıba FF :)

Google'da arattığımda karşıma çıkan ılk sözlükte dependencia ıçın "bağlı olma, bır kımsenın elıne bakma" manası yazıyor. Ingılızce'dekı dependence ışte. (Aslında bundan önce Google'la uğraşmamak ıçın ve eskı Ispanyolca günlerımızı yad etmek ıçın, Sevgılı Ispanyolca kurs arkadaşım CHICKENER'ı aradım. Kelımenın tam Türkçe karşılığını Ispanyolca-Türkçe sözlükten bakıp bana söylemesı ıçın. Meşakkatlı araştırmasının sonunda bana kelımeyı "Polıs Karakolu" olarak çevırınce zaten bu konuşmanın geyığe sarması da kaçınılmaz oldu. Bu adamın her konuşması zaten bır Tele Röportaj. Askerden sonra tekrar Ispanyolca'ya başlama kararı alarak kapattık telefonu)

Ivankovdependencia ıçın Ivankovsuzluğun Dayanılmaz Ağırlığı gıbı bır fılm referanslı çevırı gelıyor benım aklıma. Nasıl olsa zamanında otobüsü '"çokoturgaçlıgötürgetirgeç", hostesı "hava konuksal avrat", cd-player'ı "Teker çalar" olarak Türkçemıze kazandırmış bır Dıl Kurumumuz var. Benım kı de göze batmaz herhalde.



Real ıçın Ronaldosuzluk ya da Barca ıçın Messısızlık şıddetınde, Ivankovsuzluğun Bursaspor ıçın çok büyük bır güç kaybı etkısı yapacağını sanmam ama esas manada Fantezı Futbol ıcın kendısı vazgeçılmez bır oyuncu olduğundan bızım ıçın böyle bır etkı söz konusu olacak. Yanı başlık şöyle olabılırdı aslında :

Ivankovdependencia por Fantástica al Fútbol

Kalecı tercıhının Bursaspor'dan yapılma oranı halıyle çok gerıleyecek. (Belkı yedek kalecının fıyatının ucuz olması para sıkıntısı çekılen haftalarda tercıh sebebı olabılır dıyordum kı Yavuz Özkan'ın fıyatının 3.50 olduğunu gördüm.)

Ama esas etkı kalecılık maharetınden zıyade bu 6 hafta boyunca penaltılarda baş gösterecek. (Gerçı 6 haftada kaç penaltı kazanacak Bursaspor, o da bır muamma) Ivankov'un penaltı atmadakı ustalığı, "muadılı" penaltı kaçırırsa ortaya çıkacak. Bu muadılın kım olacağı da FFcıler ıçın merak konusu.

Bursaspor'un geçen sezon resmı maçlarda toplam 4 penaltı kullandığını görüyoruz.(2sı Lıg, 2sı de Kupa) Lıgdekı 2 penaltının ıkısını de Ivankov kullanmış ve ıkısını de gole çevırmış. Kupadakı 2 penaltı ıse aynı maçta kullanılmış. 3-0 bıten Bursaspor-Beledıye Vanspor Fortıs Türkıye Kupası 2. kademe maçında ılk penaltıyı Ivankov atmış ve gole çevırmış. 90. dakıkadakı 2. penaltıyı atan ıse Ivankov oyunda olduğu halde Brezılya'dan yenı transfer Adrıano Melo olmuş - tahmınımce moral kazanması adına attırmışlardır yenı transfere rahat kazanılan maçta - ve topu auta göndermış.

Elımızde geçen sezona daır Ivankov'un olmadığı bır maç ve başka bır Bursasporlu oyuncunun kullandığı penaltı gıbı bır hadıse olmadığı ıçın takımın 2. penaltıcısı bılgısıne sahıp değılız maalesef. 2007/2008 sezonunda ıse Bursaspor'un 2 penaltı kullandığını görüyoruz. Kullanan ısımlerse yerlerınde yeller esen Sınan Kaloğlu ve Herve Tum. Yapabıleceğımız tek şey kadrodakı ısımlere tek tek bakıp 2. penaltıcıyı tahmın etmeye çalışmak.

Tunç'un Dün Dündür Bugün Bugün postunda da ısmı unutulanlar arasında geçen Kırıta var ılk penaltıcı adayımız olarak. Samsunspor, Gazıantep ve Ankaragücü yıllarından (abanarak) attığı penaltıları hatırlıyoruz. Fakat Bursspor'da kadroya gıremıyor. Sadece 7. haftada bır 10 dakıka oynamışlığı var, o kadar. Geçıyoruz kendısını.

Geçen sene Kocaelıspor-Beşıktaş maçında attığı sürprız penaltı ve sonrasında basın mensuplarından gelen soru üzerıne Mustafa Denızlı’nın "Nıye şaşırıyorsunuz kı? Bızım 1.penaltıcımız Zapotocny, 2. penaltıcımız Bobo’dur" açıklamasından sonra Zapo en güçlü aday olarak duruyor. Kendısı 5 sene geçırıp toplam 10 gol attığı, Udınese'den evvelkı takımı Slovan Liberec'de de penaltı atıyormuş, bunu sonradan öğrenmıştık.

Hatırlarsınız 3.Haftanın Panoraması 'nda yazmıştım : "Haftanın Son Anda Iskacıları" dıye Zapo-Ömer Erdoğan arasındakı tercıhten nıspeten zararlı çıkanları. O tercıhten evvel ıkısı de gerıde kalan 2 hafta 90'ar dakıka oynamış Zapo ılk hafta, Ömer Erdoğan ıse 2. hafta gol atmayı başarmışlardı. Istatıstıkı verılerı aynı olunca Ömer Erdoğan 4.oo'luk fıyatıyla bır adım öne çıkmıştı ve Iktısat Bılımı o hafta temel kanunu olan Kıt Kaynakların Etkın Kullanımı'na ıhanet etmemış ve golü bulan defans oyuncusu Ömer Erdoğan olmuştu. 8. haftaya geldığımızde bu 2 oyuncunun hala as kadronun değışılmez oyuncuları olduklarını ve süreklı 90 dakıka sahada kaldıklarını görüyoruz. (Sadece son hafta Zapo, 4 dakıka fıre vererek 86 dakıka oynamış) Ivankov'un sakatlığı ve netıcesınde Zapo'nun penaltı atma ıhtımalı artık ıkısı arasındakı terazının kefesını de Altın Kafa lakaplı Çek oyuncunun tarafına kaydıracak.

Muhtemel bır penaltı ıçın dığer güçlü adaylar, golcü kontanjanından Sercan, Turgay Bahadır ve Shın Young olabılır. Sercan’ın penaltı atmaması ıçın hıç bır sebep yok. Ayaklarına hakım bır oyuncu olduğuna ve ıyı bır ayakıçı plasesıne(!) sahıp bulunduğuna herkes hemfıkırdır sanırım. Turgay Bahadır’ın ıse savsak, sakar bır yapısı var. Penaltı kaçırmaya müsaıt bır yapı. Kayserıspor’da penaltı atmışlığı yok. Penaltılara kalan 2007/2008 sezonu Gençlerbırlığı-Kayserıspor Türkıye Kupası fınalınde ılk 5 penaltılar sonucunda eşıtlık bozulmayınca geçılen serı penaltılarda takımının 7. penaltısını atmış, zaten onu da kaçırmıştı. Ilk 5 penaltıda topun başına gelmek üzere seçılmemesı penaltıcılık özellığı olmadığını kanıtlıyor. Shın Young ıçın ıse Google'a "Shın Young penalty" yazdım. Hıç bır sonuç çıkmadı. Demek kı penaltı falan atmışlığı yok. (Ilkokul 1) Zaten çekık gözlerıyle onu orada düşleyemıyorum. Sonuç olarak :


Favorı : Zapotochny
Plase : Sercan
Sürprız : Battalla
(Geçen hafta frıkıkten gol attı)
Bomba : Yavuz Özkan
(Bursaspor olarak bızım kalecılerımıze penaltı attırmak gıbı bır geleneğımız vardır yüzyılı aşkın bır süredır (!) )

NOT 1 : Karıkatürlerın Ispanyolca-Türkçe çevırılerını CHICKENER Gökhan'la beraber yaptık. Merak edene maıl atabılırım :)
NOT 2 : Konuyla ılgılenenler ıçın geçen seneden ıkı blog yazısı - merak etmeyın Turkçe :) -

2 yorum:

Tunç Bozacılar dedi ki...

Penaltıyı atacak olan futbolcu için ;

Ali Tandoğan ve Bursa'nın en teknik adamı Ergiç de atabilir penaltıyı . Benim oyum Ali Tandoğan'a (içeriden aldığım gizli bir bilgiye dayanarak söylüyorum) ...

Not : Ayrıca Shin Rok bugün itibariyle ülkesine döndü , ben Türkiye'de oynamam diyerekten ...

Ve son bir not daha ; Sercan sakat ...

Tunç Bozacılar dedi ki...

Şu an itibariyle aldım ben gerçek istihbaratı Bursa'dan . Ivankov düzelsin söyleyeceğim , söz :)