Recent Posts

9 Kasım 2009 Pazartesi

Cangele'nin Verilmeyen Asisti



Cangele'nin asist four-tricki
ilk goldeki ortanın asist değeri kazanmamasıyla suya düştü. Ben Asist Borsasına bu pozisyonun muhtemel yüzdesini %80 olarak yazmıştım. Pas netti ama Gökhan Emreciksin pastan sonra pek çok şey yaptığı için (kafa - gögüs kontrol - diz - ayak - adamın üzerinden aşırma gibi hareketler silsilesi) asist değeri kazanmayabilirdi. Ve öyle de oldu; Cangele'ye asist verilmedi. Sanırım buradaki mantık şu : Golü atan oyuncu, pası aldıktan sonra o kadar çok hareket yapıyor ki artık pasın golde bir katkısı ve etkisi kalmıyor.

Mayıncı Kuruluş'un referans noktası 4. haftada 0-4'lük Kasımpaşa - Gençlerbirliği maçındaki Harbuzi'nin attığı ilk gol olabilir. Orhan Şam'ın pasından sonra Harbuzi bir yandan yemiş Zidane hareketi, bir çalım, bir topu yana çekme fiillerini icra ederek golü atmış ve bu pas da asist değeri kazanmamıştı. Yukarıdaki videoda bu pozisyonu görebilirsiniz. En azından Mayıncı Kuruluş kendi içinde tutarlı, bu güzel bir şey ...

İlk sene BFFK'da Asist Karmaşası adlı postta Asistlerin Belirlenmesiyle alakalı bir kaç kural yazmıştım. Bu tip farklı pozisyonların asist tanımı olarak madde madde yazılması gerektiğini belirtmiştim. O maddeler içerisinde buna benzeyen pozisyonlarla alakalı bence uygulanması gereken kural şu olmalıydı :

a) Golü atan futbolcunun topa maksimum 3 kez dokunması şartıyla (örneğin; göğüs kontrol, indirip düzeltme ve şut) verilen pas, orta vs. asist olarak değer kazanır.

Bu konu hala subjektif olarak dursa da, muğlak ifadeli bir Keşfedilmiş Mayıncı Kuruluş Kuralı çıkarabiliriz.

Keşfedilmiş Kural : Verilen pas çok net de olsa, eğer golü atan oyuncunun kontrol, çalım, dripling vb. gibi bir dizi kompakt hareketleri sonucunda golle sonuçlanırsa asist değeri kazanmaz - ya da kazanmayabilir.

NOT : Buna benzer bir pozisyon hatırlarsınız 9.haftadaki 3-0'lık Kayserispor - Ankaragücü maçında yine Cangale'nin pasında yaşanmıştı. Cangele'nin Asist ??? isimli postta tartışmıştık hatta. Aynı mantıkla bu pozisyonda da pastan sonra Mehmet Eren uzun sayılabilecek bir dripling yapmış ve daha sonra attığı şutla golü bulmuş ve dolayısıyla asist verilmemişti.

Hep Cangele'ye olması bu verilmeyen asistlerin enteresan. Belli ki Mayıncı Kuruluş'un Cangele ile bir alıp veremediği var. Halbuki Cangele çok efendi, çok centilmen, çok halim selim bir futbolcudur(!)

2 yorum:

Tunç Bozacılar dedi ki...

keşfedilmiş kurallar etiketini ekle koçero

Engin Gürses dedi ki...

evet yanlış etiketledim ...