Recent Posts

16 Kasım 2009 Pazartesi

Küllerinden Doğan Seçkin Köksal


Tunç Bozacılar : Fantezi Futbola nasıl başladın ?

Seçkin Köksal : Aslında tam olarak hatırlamıyorum. Ama BFFK'dan önce NTV'den oynadığımı hatırlıyorum. O zaman şimdiki kadar yaygın değildi. Hatta zaman zaman takımımı güncellemeyi unutuyordum. BFFK başladıktan sonra ise haftalık yapılacaklar listesinin en üst sıralarında takımımı güncellemek de yer almaya başladı.

Tunç Bozacılar : İlk sene üçüncülük apoletini takmışken geçen sene sıralamada onbirinciliğe geriledin . Bu düşüşün nedenlerini ve onbirinci olmanın ardından neler hissettiğini bizlere açıklar mısın ?

Seçkin Köksal : Benim için büyük bir hayal kırıklığıydı geçen seneki sonuç. Çok fazla bahanelerin arkasına sığınmamak lazım. Ancak temel sebep sabırsız davranmamdı diyebilirim. İşler kötü gitmeye başladığında yukarıya daha çabuk yetişebilmek için çok fazla sürpriz arayışına girdim. Üzerine bir de fazla özgüven eklendi. İşler iyiye gideceğine her hafta biraz daha battım. Sezon sonuna doğru toparlasam da artık çok geç olmuştu. 10 - 12 haftalık kötü tercihlerim sezon sonundaki yerimi de belirledi diyebilirim.

Tunç Bozacılar : Bu sene hem ilk seneki gibi hem de geçen seneki gibi yine iyi başladın . Hatta birinciliğe kadar tırmandın . Hedeflerini sorayım sana . Ne düşünüyorsun bu sene şeytanın bacağını kıracak mısın ? Seni zirvede görecek miyiz ?

Seçkin Köksal : Aman abi yine kendi kolumu bacağımı kırmayayım da şeytana bakarız. Benim için sezon başı hedefi gerek Türkiye genelinde gerekse BFFK'da her zaman birinciliktir. Tabi ki sezon içerisinde kendi durumum ve klasmanın genel durumunu göz önünde bulundurarak gerçekçi bir şekilde hedeflerimi güncelliyorum. Ama bu sezon şimdilik herhangi bir sapma yok benim için. Türkiye birincisinin puanı 12. hafta itibariyle 875, ikincinin puanı da 867. Benim puanım yine 12. hafta itibariyle 801 ve Türkiye genelinde 56. sıradayım. 74 puanlık fark önümüzde 22 hafta olduğu düşünülürse şu an için kapanmayacak bir fark değil. Aynı şekilde BFFK'nın zirvesindeki Barış Tanrıkulu'nun puanı 830 ve fark 29 puan. Bu yüzden, şimdilik hedefimde herhangi bir güncelleme yapmadım. Sezon başı hedefleri aynen devam ediyor.

Bu genel hedeflerim haricinde bir de alt hedeflerim var. Bunlar;
- Toplam puanda Emre Ocakoğlu ve Gökhan Tavukçu'yu geçmek,
- Haftalık puanda 100 ya da üstü bir puan yakalamak,
- Tabi ki bir de herhangi bir hafta, haftanın birincisi olmak

Tunç Bozacılar : Fenerbahçe ve Fantezi Futbol arasındaki ayrımı yeterince yapabiliyor musun ? Kadronu oluştururken elin gidiyor mu sarı lacivert renklere ?

Seçkin Köksal : Yeterince ayırabildiğimi söyleyemem. Kendimce bir kaçış yöntemim var sadece. Fenerbahçe'nin puan kaybedeceğini düşündüğüm maçlarda genellikle hem Fenerbahçe'den hem de rakip takımdan oyuncu almıyorum. Hatta Fenerbahçe'nin rakibinden oyuncu aldığım haftalar çok nadirdir. Elim Fenerbahçeli oyunculara gidiyor. Ama bu sadece taraftarı olduğum için değil. Asıl sebep; Daum'un çok fazla rotasyona gitmemesi, sakat ya da cezalı oyuncu olmadığı durumlarda genellikle Fenerbahçe'nin aynı kadroyla sahaya çıkması.

Tunç Bozacılar : Sitenin en okunası yazarlarından birisin . Eskisi gibi yazı yazmıyorsun desem sitemimi anlayabilir misin ?

Seçkin Köksal : Sitemini anlıyorum ve çok haklısın. Maalesef Ekim ve Kasım ayları iş konusunda biraz yoğun geçiyor. Ama aslında haftada bir yazı yazmak için gerekli olan sürenin kısalığı düşünüldüğünde, biraz bahane uydurduğumu farkediyorum ve kendime kızıyorum. Kasım ayı sonuna doğru inşallah yazılara tekrar başlayacağım.

Tunç Bozacılar : Maç sırasında sitedeki yorum bölümünde seni göremiyoruz . Diğerleri gibi laptop kucağında maç seyretmiyor musun ?

Seçkin Köksal : Genelde 3 büyüklerin maçlarını izliyorum. Diğerlerini de izlemeye çalışıyorum ama bazen Müge'den (eşim) ültimatom yediğim oluyor. Maç izlemeyi çok sevdiğim için haftasonu genellikle Premier League, La Liga ve Turkcell Süper Lig maçlarında seçme bir program yapıyorum. Biraz abarttığım zaman da kumandayı kaptırıyorum. : ) Maç sırasında aslında zaman zaman yorum yazıyorum ama farkettim ki laptop önümde yorumları okurken ve yorum yazarken maçtan kopabiliyorum. Bu kopmalar benim için iyi olmuyor çünkü futbolcuların form durumunu ancak bu şekilde takip edebiliyorum. O yüzden son zamanlarda yorumlardan biraz uzak kaldım. Ama önümüzdeki dönemlerde devre aralarında ve maç sonlarında yorumlara tekrar ağırlık vereceğim.

Tunç Bozacılar : Bffk ve Fantezi Futbol hayatının ne kadarını kaplıyor ? İş yoğunluğu , akşam iş yorgunluğu ve iş yerinde internete girme sorunun mevcut mu ?

Seçkin Köksal :
Vallahi yorgun da olsam yoğun da olsam eğer akşam evde isem Salı akşamı bir ön çalışma yapıyorum. Yine Perşembe akşamı da evdeysem kadromun son halini şekillendiriyorum. Eğer değilsem Cuma günü işyerinde hallediyorum. İş yerinde siteye girme ile ilgili bir sorunum yok ama çok fazla internette gezinmek hoş karşılanmıyor tabi. Cuma günü öğlene kadar mutlaka kadromu tamamlamış oluyorum. İlk maçın başlama saatine ya da güncellemenin son dakikasına kadar tekrar tekrar kadro üzerinde çalışma yapmıyorum. Gerçi bu bazen pahalıya patlıyor. Çünkü son dakika kadrodan çıkan oyuncuları kaçırabiliyorum.

Tunç Bozacılar : Kadro kurma sürecini anlatır mısın bizlere . Neler yaparsın , hangi sitelerden ya da ne gibi kaynaklardan yararlanırsın ?

Seçkin Köksal : İlk olarak pazartesi akşamı fikstürü açıp maçları analiz etmeye çalışıyorum. Benim için öncelik gol yemeyecek takımı bulmak. Kesinlikle üçlü savunma ile oynuyorum. Kaleci ile birlikte 4 oyuncudan 28 puanı topladığım zaman diğer mevkilerde başarılı olamasan dahi en azından ortalama puanlara ulaşabiliyorum. Bu sebeple ilk önce defans oyuncularını seçerim. Daha sonra gollü geçeceğini düşündüğüm maçlarda oynaması ve gol atması muhtemel oyuncuları bir havuzda toplarım. Bu oyuncular arasından da önce orta saha oyuncularını ardından forvet oyuncularını yerleştiririm takıma. Bir önceki hafta izlediğim bir maçta performansı gözüme çarpmış sürpriz oyuncular da varsa bunları da harmanlarım diğerleriyle. Ardından kalan bütçe doğrultusunda yedek oyuncuları seçip kadromu tamamlarım. Kadro kurarken en çok faydalandığım kaynaklar Maçkolik web sitesi, Ntvspor'un alt yazıları ve tabi ki sakat/cezalı listesini takip ettiğim BFFK. Bir de fazla oyuncu aldığım takımların web sitelerinden faydalanmaya çalışırım. Antrenman notlarının ve sakat oyuncuların bu sitelerden son halini görmeye çalışsam da özellikle sakat oyuncular ile ilgili çok nadir bilgi alabildiğim olmuştur.

Tunç Bozacılar : Süpriz isimlere yer verme ve oyunun ismiyle müsemma amacına hizmet adına güzel tercihlerinle en beğenilen isimlerden birisin . Hatırladığım bir iki isimden örnek vermek gerekirse ; Darrly Roberts , Ferdi Coşkun hemen aklıma gelenler . Nasıl buluyorsun bu gibi futbolcuları ?

Seçkin Köksal : Oyunun ismi ile futbol gerçekliği arasındaki çelişki aslında zaman zaman beni rahatsız ediyor. Maalesef bu oyun sadece istatistik oyunu ama bunu kabullendim artık. Futbolcuları bulmak için tek yaptığım şey aslında izleyebildiğim maçların hepsini izlemek. Örneğin Darryl Roberts'ı geçen sezonun ilk maçında Galatasaray'a karşı izledim. Maçı kaybettiler ama kendisinde ilerisi için bir ışık gördüm ve beni yanıltmadı. İbrahim Ferdi Coşkun geçen sezonun sonlarına doğru bir çıkış yaptı. Yanlış hatırlamıyorsam onu da Gaziantep-Sivas maçında tespit etmiştim. Futbolcunun sürekli performansı ile ilgili doğru tespitler yapabiliyorum zaman zaman. Bu biraz scout'luk gibi çalışmaya benziyor ama televizyon başında. Ama futbolumuzdaki mental eksiklikler buraya da yansıyor. İbrahim Ferdi Coşkun şimdi kulübede mesela. Bu kadar iyi çıkış yapan bir oyuncunun tekrar kulübeye dönmesi üzüntü verici. Yine Beşiktaş'tan İsmail Köybaşı, Ankaragücü'nden sezona iyi başlayan ama kadro genişliğinden dolayı çok az süre bulabilen Emre Aygün v.s. Bu oyuncular oynadıkça daha iyi yerlere gelebilirler ama yeterli şansı bulamıyorlar.

Tunç Bozacılar : Bu oyundaki rakiplerin hakkında ne düşünüyorsun ? Bu sene zirvede yer alacağını düşündüğün isimler kimler ?

Seçkin Köksal : Geçmiş yıllardaki deneyimlerimden ve tanıdığım oyunculardan senin, Engin'in ve Gökhan'ın uzun vadede yukarılara doğru tırmanacağını düşünüyorum. Barış Tanrıkulu iyi bir çıkış yaptı ve bunu sürdürerek bu çıkışın tesadüf olmadığını gösterdi. Mahmut iyi gidiyor ama akrabasına uyarsa işi zor olur. Üst sıralarda bulunan Serdar Odabaş, Barış Akdemir ve Erdem Ergenç konusunda pek fikir sahibi değilim açıkçası. Puan farkları yavaş yavaş kapanmaya başladı. İlk 11 sıra 12. hafta itibariyle çok yakın gidiyor.

Tunç Bozacılar : SeckinUnited takım ismini 3 senedir değiştirmeme sebebini sorsam sana ?

Seçkin Köksal : Markalaşma isteği diyebiliriz. İleriki dönemde önemli bir değişiklik yapma gereği hissetmezsem takımın adı hep aynı kalacak. Uzun vadede Seckin United ismi görüldüğünde oyunu oynayan herkesin takımı tanıması önemli. Tabi sürekli üst sıralarda olmak kaydıyla.

Tunç Bozacılar : Ligimizde Ankaraspor'un küme düşürülmesi ve Fenerbahçe ile Galatasaray dışında güçlü bir takımın yer almayışı Fantezi Futbolu etkiledi mi sence ?

Seçkin Köksal :
Ben bu durumun çok olumsuz etkileri olduğunu düşünüyorum. Her hafta seçeneklerden 2 takım ve 22 oyuncu eksilmiş oldu böylelikle. Fenerbahçe ve Galatasaray'ın (bence bir de Bursaspor şimdilik) ligi domine etmesi de yine oyuncu seçimlerini kısır bir döngüye doğru sürüklüyor. Alex'i ve Arda'yı takıma almadığımız haftalarda her zaman bir risk söz konusu oluyor. Benim stilimde oyunu takip edenlerin tadını daha fazla kaçırdı bu iki durum çünkü sürpriz kovalamanın ve riske girmenin önüne ciddi bir set çekti.

Tunç Bozacılar : 3 numaralı formanın gerçek sahibi sence ; R.Carlos mu , İsmail Köybaşı mı , Uğur Uçar mı , Ferhat Öztorun mu ? Yada Uğur Kavuk , Hayrettin vs vs . ?

Seçkin Köksal : Tabi ki benim ama halı sahada : ) R.Carlos'u ayrı tutuyorum. Benim için çok özel bir oyuncu. Emekli olanlardan da Hakan Ünsal'ın yine bende yeri ayrıdır. Ligimiz ve milli takım için değerlendirirsek kesinlikle İsmail Köybaşı. Sezgileri çok kuvvetli ve futbol zekası da var. Nerede topa basacağına nerede dripling yapacağına iyi karar veriyor. İyi ortaları ve gole dönük pasları var, şutu var. Tek eksiği defansif anlamda. Ama bu o kadar önemli değil aslında. Kademe bilgisi ve fizik gücü zamanla geliştirilebilir özellikler. Üzerinde durmak lazım. Maalesef attacking back dediğimiz oyuncular artık çok fazla yetişmiyor. Teknik direktörler biraz işin kolayına kaçarak stoperden sağ ya da sol bek yaratma içerisine girdiler. Bunun yerine alt yapıdan bu bölgeye oyuncu yetiştirmeleri daha olumlu olacaktır.

Tunç Bozacılar : Barış Tanrıkulu hakkında neler düşünüyorsun ?

Seçkin Köksal : Kendisini tanımıyorum fakat daha önce de söylediğim gibi 12. hafta sonunda hala liderliği sürdürdüğüne göre bunun tesadüf olması pek olası değil. Yalnız siteden takip ettiğim kadarıyla biraz saman altından su yürüten bir arkadaşa benziyor. Kötü anlamda söylemiyorum bunu yanlış anlaşılmasın. İddiasız gibi gösteriyordu kendisini başlarda. Biraz geri planda kalmaya çalışıyordu. Ketum diyebiliriz aslında. Ama artık kendini geri plana çekmesi mümkün değil çünkü herkes ona yetişmeye çalışıyor.

Tunç Bozacılar : Fantezi Futbol ile ilgili aklına gelen en komik anını bizlerle paylaşır mısın ?

Seçkin Köksal : Aslında komik bir anım var mı hatırlamıyorum. Olaya ciddi bakıyorum çünkü. Hatta zaman zaman çok sinirleniyorum. Bunu zaten 17. sorunun girişinde de anlayabilirsiniz : ) Yalnız benim için komik olmayıp diğer arkadaşlar için komik olabilecek bir durumu yakın zaman içerisinde 9. haftanın kadrolar postunda gördük. Galatasaray-Trabzonspor maçı oynanıyor ve benim defansta Servet ile Hakan Balta var. Dillendirme uzmanı arkadaşlar (başını sen çekersin aslında ama sen heralde yoktun o sırada) 7 dakika içerisinde etkilerini göstermişti. Hemen hatırlayalım:

Engin Gürses seçoya bak . servetttttttttt 18 Ekim 2009 Pazar 20:40
Barış AKDEMİR seço 100 puanı devirebilir... çok fena.. 18 Ekim 2009 Pazar 20:46
erdem golllllllllllllllllllllllll hamsiiiiiiiiiii 18 Ekim 2009 Pazar 20:47
Engin Gürses seconun puanlar gıttı 18 Ekim 2009 Pazar 20:49

Tunç Bozacılar : Halı saha futbolu mu Fantezi Futbol mu ?

Seçkin Köksal : Tabi ki halı saha futbolu. Sağlığımız ve kuvvetimiz yettiği ölçüde. Gerçi bir senedir oynamıyorum kolum kırıldığından beri. İnşallah bir aksilik olmazsa Cuma günü döneceğim sahalara. Geçen yıl 21 Kasım'da sakatlanmıştım. Son dakika bir değişiklik olmazsa bu yıl 20 Kasım'da ilk defa oynayacağım.

Engin son postta ikisini birbiriyle harmanlamış. Yandık bundan sonra devamn ederse bu işe, kesin rezil eder bizi sitede.

Tunç Bozacılar : ''Asisti Doğa yaptı. Figo Burak'la Zidan B.Kocabey maçı verdi Beşiktaş'a. Burak bütün maç bel hizasından orta yaptı ama ısrarla adama kullandırdılar duran topları. En sonunda bir tanesi döndü gol oldu. Yanlış anlaşılmasın helali hoş olsun Beşiktaş'a galibiyet de 37 puan alacaktım defanstan ona sinirlendim. Bu kadar salakça gol mü yenir abi inanamıyorum...''

''Gençlerbirlği dünyaları kaçırmış, 2 topu da direkten dönmüş. Kahe gol kaçırma rekoru kırmış. Hayret bir şey .''

''Birisi 1. dakikada Ergin Keleş'ten gol yiyor. Diğeri 45. dakikada Adnan Güngör'den. Başka söze gerek var mı bilmiyorum. İkinci ligde bile zor top oynayacak adamlar bunlar. Defansın patladığı hafta artık hiçbir iddaan kalmıyor bu oyunda maalesef. Bu yüzden bu hafta artık başka bir yorum yazmayacağım.''


Yukarıdaki bu paragraflar son iki haftada kadrolar postundaki senin yorumlarından alınmıştır . Fantezi Futbol ve Ağlama Duvarı hakkında ne düşünüyorsun ?


Seçkin Köksal : Yukarıda görüldüğü üzere ben de ağlama duvarının bir parçası olmuşum. Ne derler; "çok bilen çok yanılırmış." Daha önce Şans Faktörü diye bir yazı yazmıştım. Aslında orada duruma bakışımı açıklamıştım. Şans olarak gördüğümüz durumun aslında çoğunlukla yanlış tercihlerden ibaret olduğunu anlatmıştım. Yine de ne olursa olsun futbolla ilgili doğru bildiğim durumlara ters olaylar ile karşılaşınca ben de isyan ediyorum.

Yalnız ağlama işinin profesyoneli değilim. Bu işin üstadı birkaç arkadaşımız var. İşin püf noktası maçlar öncesinde ağlamak. Sen buna ters manyel diyorsun. Ben ağlama diyorum. Dikkat edilirse benim ağlamalar hep olaylardan sonra gerçekleşmiş.

Tunç Bozacılar : Bana bu oyundaki arkadaşlarını tek kelime ile anlatır mısın ?

Seçkin Köksal : Tunç Bozacılar - Şampiyon
Engin Gürses - Kaptan
Mahmut Aras&Birol Sezgin - Akrabagücü
Eray Tayyar - İddiacı
Bilgin Gürses - İddiasız
Emre Ocakoğlu - Sıkıntılı
Gökhan Tavukçu - Mars olma yeter!
Kadir Bülent Şener - Kahveci
Barış Tanrıkulu - Ketum
Sencer Zora - Zorlasa biraz
Barış Akdemir - Fenerbahçe fan

Tunç Bozacılar : Bu oyunda asla almam dediğin bir oyunu var mı ?

Seçkin Köksal : Bir oyuncu için asla almam demek çok iddialı bir söz. Ancak futbolda doğru bildiklerim konusunda biraz kafamın dikine giderim. Zaman zaman bu oyunun sadece istatistiklere dayalı olduğunu unuturum. Örneğin; futbolunu hiç beğenmediğim için 12 haftanın hiçbirinde Gustavo Colman'a kadrolarımda yer vermedim. 12 haftada kazandırdığı toplam puan 66. Her BFFK oyuncusunun belki de böyle takıntıları vardır. Mesela geçtiğimiz haftalardan birinin kadrolar postunda; Engin, "Turgay beceriksizini almak istemedim" yazmıştı. Belli ki onun da Turgay'a karşı bir takıntısı var. O hafta Turgay gol attı.

Bu duygusal durumlar haricinde, hatalı futbolcu bilgileri sebebiyle sezona göre almadığım oyuncular olabiliyor. Mesela bu sezon, Sabri Sarıoğlu ve Ali Tandoğan'ı hiçbir zaman kadroya almayacağım mevkileri değişmezse. Çünkü defansta oynayıp mevkisi orta saha gözüken oyuncuları kadroya almak pek mantıklı gelmiyor bana. Gerçi Ali Tandoğan 12 haftada 61 puan toplamış ama bunun sebebi korner ve serbest atışları kullanıyor olması.

Tunç Bozacılar : Son olarak ekleyeceğin bir şey var mı Seçkin ?

Seçkin Köksal : Yok abicim sağol sen kafana göre koyarsın siteye artık . Hadi eyvallah ...

17 yorum:

eray dedi ki...

İddalı roportaj... elinize sağlık

eray dedi ki...

İddalı roportaj... elinize sağlık

Engin Gürses dedi ki...

zevkle okudum gerçekten. futbolu bilen adamın hali başka yav ...

Engin Gürses dedi ki...

Seço o zeytinleri ekmeksiz mi yiyorsun sen ???

Seçkin Köksal dedi ki...

Onlar zeytin değil be abi draje. Üzeri çikolatalı fındık.

Engin Gürses dedi ki...

ah be Seço . Olta be olta ...

Engin Gürses dedi ki...

hınzırlık yapasım geliyor bazen :)

Tunç Bozacılar dedi ki...

Bundan tam 2 hafta önce yolladığım röportaj sorularını zamanında (!) yanıtlayan Seçkin Köksal'a teşekkür ederim . Ayrıca aynı zaman diliminde soruları maillerine yolladığım ve hala cevap alamadığım Engin Gürses , Mahmut Aras ve Kadir Bülent Şener'i ise allaha havale ediyorum . 2 haftada 2 soruyu cevaplayamadınız ulan :)

Engin Gürses dedi ki...

olm zor sormuşsun . bitmiyor be ...

Engin Gürses dedi ki...

2 kere yazmayı denedim hep yarım kaldı...

Emre OCAKOĞLU dedi ki...

Seço'cum bu arada ayagın kırıldığı gün hastaneye hakan ünsal'da halı saha maçından çıkıp ayagı kırılan başka bir arkadaşı için gelmişti. :))

Engin Gürses dedi ki...

olm seçonun ayağı kırılmadı ki !!!

Engin Gürses dedi ki...

yani kırıldı da sen onu hatırlamazsın bundan tam 14 sene önceydi ...

Engin Gürses dedi ki...

oha ya 14 sene dedim ya . Olm biz harbi yaşlanmışız yav. Şimdi 14 sene deyiverince bir kötü oldum. Ömür geçti be ...

braunschweig dedi ki...

KAHVECI MI ? SECKIN BEN KAHVEYI HIC SEVMEM O DA NERDEN CIKTI ;)))

Tunç Bozacılar dedi ki...

Ha bu arada Gökhan Tavukçu ile röportaj yapsın diye Emre Ocakoğlu'na örnek soruları yollayalı da nereden baksanız bir 4 hafta oluyordur . Sağol Emre Ocakoğlu çok titiz ve özenlisin ... !!!

Barış Akdemir dedi ki...

valla bizde ne dillendirmişiz..6 dk da bitirmişiz. seçoyu..
imza:gustavo colman:))