Recent Posts

17 Eylül 2009 Perşembe

Fantezi Futbol Puanlarının Akıbeti



Ne ligde tat bırakırlar böyle ne de rekabette maalesef. Bunca şaibenin döndüğü bir yerde kimine ses çıkarmazlar, kiminin ekmeğiyle oynarlar. Üsttekilerin iktidar mücadelesi hep alttakileri de etkiler. Kurunun yanında yaş da yanar mı demeliyiz yoksa? Onursal Başkanı'nı, yönetimini ya da destekçilerini ne kadar beğenmeseniz ya da sevmeseniz de herkese eşit uzaklıkta durmalısınız, standart uygulamalar yapmalısınız. Belediye ya da belediye kökenli takımları ne kadar sevmesem de şu an yapılanlar bana en azından hakkaniyetli değil gibi geliyor maalesef. Geçtiğimiz sezonlarda aynı ligde birlikte oynayan ve birisi küme düştükten sonra neredeyse takas tadında 10'ar, 15'şer oyuncunun yer değiştirdiği iki kulübü hepimiz biliyoruz. Yıllardır medyaya yansıyan kulüp başkanları arasındaki ilişkiler, futbolculara gelip giden çantalar teşvikler v.s. Kuralı standart uygulayacaksın, hiç kimse için yumuşatmayacaksın yoksa yöneticiliğinden şüphe edilir. Bir çok oyuncunun şimdi ne olacağı belli değil. Jürgen Röber gibi bir hocanın yakın zamanda büyük ihtimalle istifa ettikten sonra yurtdışına döndüğünde anlatacakları da cabası. Evet iki kulüp arasındaki ilişki yanlış ancak yaptırım uygulamak için sezon sonu beklenebilirdi ya da kulübün satışı için süre uzatılabilirdi. Neydi bu acele? Niye Oftaş düşürülmedi o zaman ligden.

Şimdi düşünelim bakalım Fantezi Futbol'da neler olacak?

- Öncelikle Ankaraspor düşürülünce daha önceden oynadığı maçlarda da hükmen yenik mi sayılacak?

- Eğer böyle olursa, Ankarasporlu oyuncuların bundan önceki maçlarda aldığı fantezi futbol puanları silinecek mi? Silinmesi mi daha saçma yoksa silinmemesi mi açıkçası ben karar veremedim.

- Ankarasporlu oyunculara 15 gün transfer süresi tanınacağı söyleniyor. Bu oyuncuların transferlerinin ardından büyük ihtimalle yine bir güncelleme sıkıntısı yaşayacağız eğer bu oyuncular 4 büyüklere transfer olmazsa.

- Bence en kötüsü; Ankaraspor'un olmayacağı ve bir takımın bay geçeği düşünülünce, artık haftalık sadece 16 takımın oyuncusu arasından seçim yapacağız, seçenekler bir miktar sınırlanacak.

Futbol tutkumuzun da fantezi futbol sevgimizin de üzerine dinamiti döşediler federasyon ve iki kulüp elele. Çok tadım kaçtı gerçekten...

6.Hafta Tahminleri

Sevgili Tunç kardeşimin iş yoğunluğu sebebi ile bu hafta bu post bize kaldı. Onun kadar başarılı olamasakta elimizden geldiğince bişeyler yapmaya çalışıyoruz.Şimdi gelelim 6.hafta tahminlerimize daha doğrusu atmasyonlarımıza.Bildiğiniz üzere Süper ligden Ankaraspor küme düşürülmüştür.Bu yüzden atmasyon tahmin oyunumuzda yeni düzenlemelere gittik.Bundan böle 1 çifte şans-2 alt-üst kullanabileceğinizi bildirir.Bol atmasyonlar dilerim. Yukarıya dilek ağacıda koydum isteyen çaputlarını bağlayabilir.:)))Bol Şanslar..

Şimdiden Tüm BFFK AİLESİ'nin Bayramını Kutlar..Büyüklerimin ellerinden Küçüklerimin gözlerinden öperim..

HAYIRLI BAYRAMLAR....


Trabzon-Antalya
Beşiktaş-Kayseri
Ankaragücü-G.Birliği
Eskişehir-Gaziantep
Diyarbakır-Manisaspor
Sivasspor-Bursaspor
Fenerbahçe-İBB
Kasımpaşa-Galatasaray

Egemen Korkmaz Neden Kaptan Yapılır?


Başlık sizi yanıltmasın. Egemen Trabzonspor camiası için oldukça önemli bir futbolcu ve değerli bir kaptan olabilir. Ayrıca benim de Süper Lig'de beğendiğim kalburüstü 3-4 stoperden biridir. Sözüm kendisini fantezi futbolda kaptan yapan oyunculara. Ligtv, Ntvspor ve Fanatik Fantezi Futbol oyunlarının bu haftaki birincilerinin ortak özelliği Egemen Korkmaz'ı kaptan seçmiş olmaları. Belki sıralamanın yine üst sıralarında bulunan diğer başka oyuncuların da kadrolarında kaptan olarak bulunuyordur ama o kadar araştırmadım artık. Fantezi Futbol oyununun gole dönük olarak puan kazandırıcı istatistiklerinde (gol ve asistten bahsetmek istedim) hemen hemen hiç yeri olmayan bir oyuncuyu kaptan yapmak hangi aklın nasıl bir kurgulamasıdır merak ediyorum.

Elbette zaman zaman defans oyuncularından kaptan yapıyoruz. Ama genelde bu kaptanlar, oyuncuların sisteme hatalı pozisyonlarda tanımlanması sonucu kendimize avantaj sağlamak için kullandığımız oyuncular oluyor. Mesela geçen sezon Turgay Bahadır. Hücum bölgesinde görev yapan bu futbolcu geçen sezon defans oyuncusu olarak tanımlandığı için birçoğumuzun kadrosunda muhtelif haftalarda kaptan olarak yer almıştı. Sebebi ise çok basit; zaten hücumda görev yaptığı için gol atma ihtimali diğer futbolculara göre daha yüksek olan bir futbolcunun, takımının gol yememesi ve kart görmemesi durumunda alacağı ekstra 7 puan ile birlikte sizi yukarılara tırmandıracağı aşikardır. Bunun benzeri bir oyuncu bu sezonda da Fenerbahçe'de ortaya çıktı: Santos. (Hala Dos mu yoksa Andre mi anlayamadım.) Orta sahada görev yapan ve her bulduğu fırsatta kaleye doğru yönelen bu oyuncunun asist ve gol istatistiklerinde adından çok söz ettireceği ilk haftalarda belli oldu. Ancak bu oyuncu da yine savunma oyuncusu olarak tanımlandığından, deneyimli fantezi futbol oyuncuları kendisine takımlarında kaptan olarak yer vermeye başladılar. Gerçi önümüzdeki günlerde Fenerbahçe'nin yabancı rotasyonunda hangi iki oyuncunun kulübede oturacağı belli olmadığından, bu hafta olduğu gibi sürprizler yaşanabilir.

Sistem hatası dışında hangi tip defans oyuncularını kaptan yapabiliriz? Yine bir örnek; G.Antepspor'dan Ivan De Souza. Normalde mevkisi sol bek olmasına karşın, geçen sezon sonuna doğru teknik direktör değişikliğiyle G.Antepspor'un başına geçen Jose Couceiro tarafından orta sahanın solunda oynatılan futbolcunun kaleye direkt yönelerek gol ve asist özelliklerini ortaya çıkardığına şahit olduk. Bunu takip eden ben ve benim gibi bazı oyuncular yine geçen sezon bu futbolcuyu zaman zaman kaptan olarak tercih etti. Tamamen maçları takip etme ve analiz sonucu. Henüz sakatlığı geçmeyen bu futbolcunun bu sezon hangi mevkide oynayacağını ben özellikle takip edeceğim. Çünkü yine savunma oyuncusu olarak tanımlanmış ve orta sahada oynaması durumunda yine avantaj sağlayıcı bir futbolcu olabilir.

Gelelim Egemen Korkmaz'a. Asist özelliği yok. İleriye çıkıp şut atma gibi bir alışkanlığı da bulunmuyor. Tek gol atma ihtimali korner ya da serbest vuruş gibi duran toplarda ileri çıkarak kafa topu hakimiyetinden faydalanması yoluyla olabilir. Ya da yine bu tip duran top organizasyonlarında oluşacak karambollerde. Yani bu özelliğiyle, Galatasaraylı Servet'ten, Beşiktaşlı Ferrari'den ya da Fenerbahçeli Lugano'dan pek bir farkı yok. Bu oyuncuların kaptan seçilmesi akla ve mantığa uygun mudur? Dikkat edin takıma seçilmesinden bahsetmiyorum, kaptan yapılma tercihlerini anlayamıyorum. Egemen Korkmaz kaptan yapıldığına göre diğerleri de önümüzdeki günlerde kaptan olarak seçilecektir elbet birileri tarafından.

Şimdi bir de Egemen Korkmaz'ın istatistiklerine bakalım. 2005-2006 ve 2006-2007 sezonlarında Bursaspor forması ile hiçbir golü bulunmayan bu oyuncunun, Süper Lig'de attığı en son gol yine Bursaspor formasıyla 09.03.2008 tarihinde Hacettepespor'a. 2007-2008 sezonunda başka golü de yok. Yine geçen sezon attığı tek gol de 11.11.2008 tarihinde Türkiye Kupası maçında Beşiktaş'a karşı. Başka bir şey söylemeye gerek var mı bilmiyorum.

Egemen'i kaptan yapan oyuncuları "şanslı" ya da "atmış da tutmuş" gibi değerlendirmek de istemiyorum. Çünkü, bu durumda kendilerine saygısızlık etmiş olurum. Sebebi ne olursa olsun doğru bir tercih yapmışlar. Ama yine de en azından ben ortaya rasyonel bir değerlendirme koyamıyorum ve sadece farklı bir şey yapıyor olmak için böyle bir tercih yapıldıysa, bunun uzun vadede fayda yerine zarar getireceğine inanıyorum. Eğer siz mantıklı bir sebep bulabiliyorsanız paylaşın lütfen.