Recent Posts

26 Ocak 2010 Salı

Fantezi Futbolda Kısa Vadede Şans Faktörü ve 18.Hafta Şans-Şanssızlık Kriterleri


Tunç'un bir önceki postu bence üzerine kafa yorulacak bir post. Ben Fantezi Futbolda Şans Kavramını önce tek tek bu haftaki tercihler üzerinden sonra da genel olarak kendimce değerlendirmek istiyorum. İlk yazım Kısa Vadede Şans üzerine bir örnek, 2. yazımda ise Fantezi Futbolda Uzun Vadede Şans Kavramını incelemeye çalışacağım ...

Metin Akan'ın 18.dakikada sakatlanarak çıkması şanssızlıktır, senin yapacağın bir şey yoktur bu konuda. Sakatlandıysa tabii, eğer sakatlanmadan çıktıysa şanssızlık olmayabilir zira aynı Aydın Karabulut gibi Metin Akın içinde ilk 11 başlamama riski söz konusuydu. Roger Lemerre yeni geldiği için takımı görme adına kupa maçlarında farklı 11lerle çıkıyordu ve takımın henüz bir 11 şablonu oturmadı. Senecky'nin oynamaması da bence şanssızlık değildir. Serkan Kırıntılı'nın ilk 11 çıktığı 2 tane kupa maçı mevcuttur. Bunları spor sitelerinde ve Ankaragücü resmi sitesinde antreman notlarında maç kadrosunu işaret eden bir haber olmaması ön koşulu üzerine yazıyorum tabii. Sanırım bu hafta bu konuda çok veri yoktu ...

Meteoroloji Raporlarını göz önünde bulundurarak Galatasaray'dan adam almak risktir. Eğer oynanmasaydı bu maç 0 çeken oyuncuların varlığı bence şanssızlık değildir elimizde "Pazar günü Kar geleceği" verisi mevcutken. Cumartesi kar beklenmiyorken erken kar yağması ve 2 maçın ertelenmesi ve dolayısıyla bu takımlardan kadrolarda 0 çekilen oyuncular şanssızlıktır.

Koray Arslan'a asist verilmesi salt bal değildir. Zira adamda ofansa bir şekilde katkı potansiyeli vardır ve bu potansiyelden dolayı alınmıştır FF Kadrolarına. Golde de pastan dolayı katkısı mevcuttur. Bizim hesap etmememiz ama sonradan 3 ekstradan puan alması şans değildir.

Sporx, Spor3 vb. gibi siteleri gezmeyip sakat Burak Yılmaz'ı kadroya almak ve dolayısıyla onun oynamaması şanssızlık değildir. Az araştıran ve emek verenle , vermeyenin bir şekilde ayrılmasıdır.

Ahmet Arı'nın kırmızı kart görmesi bir şanssızlıktır. (Oyuncuların kart görme potansiyellerine bakıp da futbolcu seçimleri söz konusu olabilir tabii ama bu biraz da çok düşük ihtimallerin peşinde koşmak olarak adlandırılabilir. Örneğin daha az sarı kart görüyor diye Nihat yerine Bobo'yu tercih etmek işin ayrıntısında fazla boğulmak olur. Belki bir nebze Cangele'nin kırmızı görme potansiyelinin Makukula'dan daha çok olması değerlendirilebilir ama Cangele'nin korner atma-penaltı atma özellikleri, kart görme ihtimaline göre seçim yapmanın önüne geçebilir.)

Nonda'nın penaltı kaçırması şanssızlıktır. Mahmut Bezgin'in penaltı kurtarması bu hafta için şanstır ama artık ileriki haftalarda bir istatistiğe dönüştüğünden kadrolara dahil edilmesi ve penaltı kurtarma puanı kazandırması, bu göz önüne bulundurulmuş bir ihtimal olduğu için şans değildir.

Maç sonunda Fenerbahçe gol yemişken Wederson ve Bekir'in golü görmeden oyundan çıkması ve gol yememe puanını alması şanstır.

Beşiktaş maçı oynansa İsmail Köybaşı'nın oynamaması şanssızlık değildir. Zira şimdiye kadarki neredeyse tüm maç öncesi kadro haberlerinin, takım sahaya çıktığında Denizli tarafından yalanlandığı görülmüştür. İbrahim Üzülmez'in oynama ihtimali yüzde 50 ise İsmail'in de yüzde 50dir. Kadrosuna alan bu riski göze almış demektir.

Tello'nun takımdan gönderileceği söylense de Tabata'nın oynamaması da çok büyük şanssızlık değildir. Zira artık elimizde ilk yarıdan tecrübe ile , Denizli'nin elinde alternatif varsa, her türlü farklı 11 ile çıkma potansiyelinin olduğu verisi mevcuttur.

Özer Hurmacı'nın ilk 11 başlamamış olması şanssızlık değildir. Oynayıp oynamayacağı farklı kaynaklara göre en net tabirle belirsizdir. Hele güncelleme, kadroların açıklandığı zamandan 15 dakika kadar sonra kapanmışsa kesinlikle şanssızlık değildir.

Henüz yeni gelmiş Jo'nun oynanamaması şanssızlık değildir. Keza Youla'nın ilk 11 başlamaması da aynı mantıkla şanssızlık değildir.

Son lig maçında ilk 11 başlamamış , kupa maçlarında da ilk 11 sahaya çıkmamış Lucko Vucko'nun oynanamaması da yine şanssızlık değildir.
Akşam Uzun Vadede görüşmek üzere ...

0 yorum: