Recent Posts

16 Mart 2010 Salı

2 Kritik Asist ve İhtimal Hesapları #2


Hatırlarsınız ilk yarıda 15.haftada 2 Kritik Asist ve İhtimal Hesapları isminde bir post yazmıştım. O haftaki tartışmalı pozisyonlardan Asist Borsasına %40 yazdığım Moritz ve %30 Kahe asistlerinin ikisi de verilmiş ve böylece bu asist puanlarının verilmesi 3 tane birden aynı puanlı birinci (Erdem, Gökhan, Birol) çıkmasına sebep olmuştu.

Bu hafta da yine böyle bir durumla karşı karşıyayız. 2 Kritik Asistimiz var. Biri Keita'nın biri de Tello'nun pozisyonları. Ben Asist Borsasında Keita'nınkine %60, Tello'nunkisine ise %30 yazdım ama bu benim şahsi subjektif düşüncem sonuçta.

Keita'nın pasını youtube'dan HD olarak izledim tam vakıf olabilmek için pozisyona. Çok dikkatli baktım; Keita pası verdikten sonra Ankaragücü defansı Muhammed Hanefi'ye çarpan top tekrar Keita'ya çarpıyor ve Jo'ya gidiyor. Öndeki 2. Ankaragücü defansına çarpmıyor kesinlikle top. Son topla oynayanın Keita olmasından dolayı ben pozisyona asist verileceğini düşünüyorum. Pozisyonu biraz Trabzonsporlu Burak'ın geçen haftaki golüne benzettim. O pozisyonda Antalya defansının vurduğu top Burak'a çarptıktan sonra kaleye yönelmişti ve ilk vuran Antalya defansı olduğu ve top Burak'ın ayağına çarptığı halde gol Burak'a yazılmıştı. Mantık olarak ona gol veriliyorsa buna da asist verilmesi lazım bence. Defanstan sekip hucum eden oyuncuya çarpan top Trabzon'un golünde kaleye yöneliyor, Galatasaray'ınkinde ise Jo'ya yöneliyor. Dolayısıyla biri hucümcunun hanesine gol, diğeri hucümcunun hanesine asist ...

Tello'nun asistini de Youtube'dan HD olarak izlemek farz oldu artık. Tello'nun kullandığı korner Braga'nın ayağından sekerek Holosko'nun önünde kalıyor. Hatta Braga'dan da önce birine değiyor ama hiç bir kamera açısından belli olmuyor kim olduğu. Bobo'nun koluna değmiş olabilir ama dediğim gibi o karmaşada seçmek mümkün değil. Karambol olması asistin verilme ihtimalini düşüren faktör. Yüzde 30 yazmamın sebebi rakiplerimin kadrosunda Tello olması olabilir. Bu konuda muhtemelen objektif düşünemiyorumdur. Zira Keita'nın asistinin verilmesi benim işime geliyor, Tello'nunkinin verilmesi ise işime gelmiyor. Dolayısıyla bu iki pozisyonu psikolojik faktörlerden arındırırarak yorumlar ve ikisini de %10 objektifliğe yaklaştırma payını değerlendirerek hesaplarsak Keita'nın %50, Tello'nun %40 olmalı aslında.

Neyse kendi yorumlarımı bir kenara bırakalım da biraz ilkokul matematiği konuşturalım. Asistlerin verilip verilmemesi en çok rekor ve ego sahibi bir kapışmacı olarak beni ve Volkan Tavukçu'yu ilgilendiriyor.

Asistlerin verilip verilmemesine göre 4 durum söz konusu :

1. İkisi de verilir.
Volkan 106 puan yapar ve benim rekor tarih olur.

2. İkisi de verilmez.
Volkan 100 puan yapar ve benim rekor baki kalır.

3. Tello'nunki verilir, Keita'nınki verilmez.
Volkan 103 puan yapar ve benim rekor yine tarih olur. Bu durum bence Volkan'ın Türkiye Birincisi olup Digiturk Plus'ı alabilmesi için en uygun pozisyon aynı zamanda. Çünkü kaptanı Ivankov olan Volkan'ı geçebilecek yarışmacılar büyük ihtimalle ondan daha iyi bir kaptan puanı alabilme ihtimali olan Keita'yı kaptan olarak seçmiş olanlar olacak. Rakiplerinin kaptandan (16x2=32) yerine (13x2=26) alması Volkan'ı mutlu sona yakınlaştıracaktır.

4. Keita'nınki verilir, Tello'nunki verilmez.
Volkan yine 103 puan yapar ve ben yine rekorun üstüne soğuk su içerim. Bu ihtimal benim öngörüme göre Volkan'ın Türkiye Birinciliği için en olumsuz senaryo.

Şimdi de biraz ortaokul matematiği kullanalım ve %60 Keita ve %30 Tello Asist Borsası ihtimallerini kullanarak matematiksel olarak Volkan'ın 102 puan rekorunu kırma olasılığını hesaplayalım.

1. İkisi de verilir : %60 x %30 = %18
2. İkisi de verilmez : %40 x %70 = %28
3. Tello'nunki verilir, Keita'nınki verilmez : %30 x % 40 = %12
4. Keita'nınki verilir, Tello'nunki verilmez : %60 x % 70 = %42

Volkan bu hesaba göre sadece ikisi de verilmezse 102 rekorunu kıramayacak. Bu da %28 ihtimal. Demekki %72 ihtimalle sonuçlar açıklandığında yeni bir en yüksek puan rekoruyla karşılaşacağız.

Son olarak geldik benim gönlümden geçene; haliyle kendi rekorumun baki kalması ama aynı zamanda Volkan'ın da Türkiye Birincisi olması. Ne yardan geçerim, ne serden gibi bir şey yani. Bu da ancak iki pozisyona da asist verilmezse mümkün oluyor. Volkancım gel anlaşalım, zaten ödül manyağı olacaksın. Digiturk Plus, En İyi Kaleci Puanından bir küçük ödül, ilk 100'den bir küçük ödül ... En Yüksek Puan küçük ödülünü de almayıver :) O zaman benim rekor kurtulacak, hem bak 102 Dalmaçyalılar da ne diyor : Puppies To The Rescue !!!

NOT : Ama şimdi düşündüm de iki pozisyona da asist verilmezse benim, kaptanım Keita'dan da 6 puanım gidecek. Bu da uymadı yav. O zaman ne diyeyim; ne çıkarsa bahtıma :)

6 yorum:

eray dedi ki...

2 sininde verilmemesi gerekir... Ama Volkan her türlü Türkiye 1. si olacaksa hepsi verilsin...Artık bir haftalık 1. çıkarmamız lazım...Çok geç kaldık çoook

Barış Akdemir dedi ki...

senden bekliyorduk reis hep seni bekledik böle oldu..:)))

Engin Gürses dedi ki...

tamam Eray abi 47.kere Keitanınkisi verilmemesi gerekir :))

Tunç Bozacılar dedi ki...

Bana ters manyel diyenlere bak , Volkan'ın Lig Tv'sini , 104 puan rekorunu ve üstüne bir de nerdeyse hafta birinciliğini yedi ... Ters Manyel bundan sonra ben değilim , bu !

Tunç Bozacılar dedi ki...

Kom Ağızlı seni ...

(Mayo gibi , don gibi , belediyenin mayo kini)

Engin Gürses dedi ki...

%28 ihtimal gerçekleşti. Hayat matematik değildir :)