Recent Posts

10 Mart 2010 Çarşamba

El-Kaide

Foto Aceto Balsamico blogdan alınmıştır.


Senelerdir değişmeyen abonelik saatimizde Cuma günü Yeşilköy Çiroz'da halısahadayız. BFFK'dan ben, Mahmut, Seço, Emre İpal, Taner ve geçen senenin kapışmacılarından Oğuzhan Aksu oyundayız. Bilgin ise kenarda yatış ...

Maç içinde bir pozisyon oldu. Benim havadan verdiğim bir pası rakip oyuncu (buradan çok kişinin tanıdığı gelecek sene BFFK'da da yarışacak forvet Sabri Dino) eliyle kesti. Ben hakemmişim gibi direk el var diye hüküm kestim. Sonra da "evet yüzünü koruyor ama pasın geçmesini engelliyor" diye bir açıklama yaptım. "Ama sarı kart değil" diye de ekledim gülerek. Rakip defans Seço da öyle bir kural mı var olm ? Senin ki Keşfedilmiş Kural oldu dedi bana.

Bu el muhabbeti orada bitti ama bu hafta Fantezi Futbolda 2 kritik pozisyonda aynı senaryo karşımıza çıktı. İki pozisyonun da müsebbibi BFFK'dan kapışmacıların kadrolarında kendine yer bulmuş isimlerdi. İlk pozisyon pazar geceki Fenerbahçe maçındandı. Wederson sarı kartı varken topu kasten eliyle kesti. Kendisini kadrolarında tercih eden Emre Ocakoğlu, Taner Sezgin, Erdem Ergenç, Tunç Bozacılar, Mahmut Aras ve Emre İpal nefeslerini tutmuşlardır bu pozisyonda. Hakem bu elle oynamadan dolayı 2. sarı kartını ve kırmızı kartını kullansa Wederson haftayı 4 puan yerine 1 puanla kapatacaktı .

İkinci benzer pozisyon ise dün geceki maçta Jo'ya aitti. Jo sarı kartı varken topu kasti olarak elle kontrol etti. (Muhalefet şerhiyle beraber yazıyorum bu yorumu. Kameradan el gibi gözüküyor. Kolunun üst tarafıyla kontrol ediyor topu. Ama Hakem pozisyona çok yakındı doğru karar vermiş olması da gayet muhtemel tabii) Seha, Ali Tarık, Gökhan ve özellikle kendisini kaptan yapan Mahmut gözlerini kapattı ve sonucu beklemeye başladı. Saniyeler saat gibi geliverdi ama hakemin oyunu durdurmadığını görünce derin bir oh çektiler. Zira hakem ele hükmetse Jo 2. sarı karttan kırmızı kart görerek oyundan atılacaktı. Böylece kaptandan -1x2 =-2 alan Mahmut oturup ağlayacaktı. Kısaca haftaya hem halısahada, hem reelde, hem fantezide el pozisyonları damga vurdu.

Aslında futbolun hakem insiyatifine bırakılan ve en muğlak yanlarından biri bu elle oynamanın cezası. Zira sarı kart yaptırımı hakemden hakeme farklılık gösteriyor. Geçen hafta bir TV programında eski hakem (bozuntusu) Cem Papila bu kuralın yanlış bilindiğinden bahsetti ve kuralın doğrusunu şu şekilde anlattı : "Kasten elle oynama sarı kart değildir ama rakibe giden pozisyonu elle kesmek sarı karttır."

Futbol Kaide Kitabındaki ilgili kaide de çok açıklayıcı değil ya da aslında şöyle demek lazım; kötü çevirinin kurbanı. Buyrun ilgili kaide :

Kural 12 Fauller ve Fena Hareketler

Topu Elle Tutmak

Topu elle tutmak, oyuncunun eli veya kolu ile topa kasti olarak temasını içerir. Bir ihlal olup olmadığı konusunda hakem aşağıdakileri göz önüne almalıdır:

• Elin topa doğru hareketi (topun ele doğru hareketi değil).
• Rakip ve top arasındaki mesafe (beklenmeyen top).
• Elin pozisyonu mutlaka bir ihlalin olduğu anlamına gelmez.
• Elde tutulan bir cisim ile (giysi ve tekmelik vb.) topa dokunmak bir ihlal olarak değerlendirilir.
• Atılan bir cisim (ayakkabı ve tekmelik vb.) topa vurmak bir ihlal sayılır.

Disiplin yaptırımları:
Bir oyuncu, kasıtlı olarak topu elle tuttuğu veya oynadığında sportmenlik dışı davranıiştan dolayı ihtar verilmesi gereken durumlar vardır. Örneğin, eğer bir oyuncu:

• Kasti olarak ve açık şekilde bir rakibin topa sahip olmasını engellemek için topu elle tutarsa.
• Kasıtlı olarak topu tutarak, elle oynayarak gol atmaya çalışırsa.

Ancak, topla kasıtlı olarak elle oynayarak bir golü veya belirgin bir gol atma fırsatını engellerse, bu oyuncu oyuncu ihraç edilir. Bu ceza, oyuncunun kasti olarak topla elle oynama hareketinden dolayı değil fakat golün atılmasını engelleyen kabul edilmez ve adil olmayan müdahaleden kaynaklanmaktadır.

Oyunun Tekrar Başlaması :
• İhlalin meydana geldiği yerden direkt serbest vuruş (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu) veya penaltı vuruşu. Kaleci, kendi ceza alanı dışında topu elle oynama konusunda diğer herhangi bir oyuncu ile aynı kısıtlamalara sahiptir. Kendi ceza alanı içinde kaleci direkt serbest vuruş gerektiren bir elle oynama ihlali veya topu elle oynama ile ilgili herhangi hatalı davranıştan dolayı suçlu olamaz. Ancak, bir endirekt serbest vuruş gerektirebilecek birkaç ihlalden suçlu sayılabilir.

Futbol Oyun Kuralları 2009-2010
http://www.tff.org/Resources/TFF/Documents/2009DK/MHK/Oyun-Kurallari-07.09.2009.pdf

0 yorum: