Recent Posts

29 Mart 2010 Pazartesi

Fare Kırığı



Yattara geldi neşe geldi
Trabzonspor'un sezon başındaki Hollanda kampı sırasında sakatlanan ve Kasım ayında gittiği Fransa'da 8 Ocak tarihinde ameliyat olan Gineli futbolcu Ibrahima Yattara, 4 aylık aranın ardından Trabzon'a döndü. Takımın bugün öğle saatlerinde yaptığı antrenmana sürpriz bir şekilde çıkan Yattara, takım arkadaşlarına üçlü çektirdi. Daha sonra kolbastı oynayan Yattara, tüm futbolcularla tek tek tokalaştı. Takıma adeta neşe katan Gineli futbolcunun moralinin yerinde olduğu gözlenirken, bir haftalık aranın ardından takımla çalışmalara başlayabileceği ve sezonun üç maçına yetişme ihtimalinin bulunduğu belirtildi. İlk antrenmanında takımdan ayrı olarak koşu yapan Yattara'nın sağ ayak bileğinde fare kırığı denilen bir sakatlık meydana gelmiş ve futbolcunun ayağından 4 küçük parça kemik alınmıştı. 6 aydır sahalardan uzak kalan Yattara'nın dönüşü teknik heyet ve yönetimi de sevindirdi.

Hürriyet Spor
26 Mart 2010
http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/14228624.asp


Google "Fare Kırığı" aramasına sadece Yattara ile ilgili medyada çıkan sonuçları veriyor. Sadece bir kaynakta Fare Kırığının, kıkırdak kırılmasının halk dilindeki karşılığı olduğu belirtiliyor. Aynı kaynakta bu sakatlığın daha önce Trabzonspor'da forma giyerken Ünal Karaman'ın da başına geldiğini ve Karaman'ın sakatlıktan ancak futbolu bırakıp ameliyat olduktan sonra kurtulduğu yazıyor. Bu arada Ünal'ın sakatlığını teşhis edemeyen dönemin kulüp doktoru, Yattara'nın sakatlığını tespit edemeyen kulüp doktoruyla aynı.

Fare Kırığı (Kıkırdak Kırılması) : Kıkırdaklar bir eklemde kemiğin uç tarafında yastık görevi gören kaygan dokulardır. Sağlıklı kıkırdak, kemiklerin birbiri üzerinden rahatça geçmesine izin verir. Ayrıca kıkırdak, fiziksel hareketin şokundan kaynaklanan enerjiyi emer.

Kıkırdak Kırılması vakalarında kıkırdağın yüzey tabakası kırılıp aşınır. Bu durum kıkırdağın altındaki kemiklerin birbirine sürtünmesine yol açar ve ağrıya, şişmeye ve eklem hareketinde kayba neden olur. Kıkırdak kırılması sürecinde eklemde ayrıca enflamasyon (iltihap) da görülür, enzimler bırakılır ve daha fazla kıkırdak hasarı gerçekleşir. Zaman içinde eklem normal şeklini kaybedebilir. Eklemin kenarlarında kemik çıkıntıları oluşabilir. Kemik veya kıkırdak parçaları kırılıp eklem boşluğunda yüzebilir. Bu daha fazla ağrı ve hasara neden olur.

0 yorum: