Recent Posts

13 Mart 2010 Cumartesi

Parsiyel Rüptür


Geçtiğimiz hafta sakatlık durumu için spor sayfalarında gezerken tam da Sakatlık Terminolojisi etiketinin konusu bir haber gördüm :

"Kazanmak için ihtimallerimiz var"
Kırmızı-siyahlılar, Ankaragücü maçı hazırlıklarını Celal Doğan Tesisleri'nde yaptığı antrenmanla sürdürdü. Antrenmana 19 Yaşaltı Milli Takım'da bulunan Semih Kaya ile tedavisi devam eden Tomas katılmadı. Gaziantepspor Sağlık Kurulu Başkanı Dr. Yusuf Bozfırat, yaptığı açıklamada, "Sol aşil tendonunda parsiyel rüptül teşhisi konulan Stjepan Tomas 2-3 haftalık özel rehabilitasyon sürecine alınmıştır, bu oyuncumuzun tedavisi fizyoterapistler eşliğinde verilen program doğrultusunda devam etmektedir.'' diye konuştu.

HABERTÜRK
04/03/2010
http://www.htspor.com/spor-haber/210676-Kazanmak-icin-ihtimallerimiz-var.aspx

Parsiyel Rüptür : Haberde Parsiyel Rüptül olarak yanlış yazılan tıp teriminin doğrusu Parsiyel Rüptürdür. Rüptür bir organ ya da dokunun yırtılmasıdır. İngilizcede yırtık manasına gelen Rupture kelimesinden gelmektedir. Parsiyel de yine ingilizcedeki Partial kelimesinden gelmektedir. Parsiyel Rüptür'ün Türkçe karşılığı Kısmi Yırtıktır.

Parsiyel Aşil Rüptürü : 1. ve 2. derece tendon yaralanmalarıdır. İlki deri altı yüzeyde görülen minör rüptür , ikincisi tendonun içine kadar uzanan kısmi rüptürdür. Tedavi, yırtığın genişlik ve uzunluğuna bağlı olmakla birlikte, konservatif tedavinin faydalı olamayacağı kronik rüptürlerde yara dokusu formasyonun varlığı nedeniyle cerrahi tedavi tercih edilir. Plantarflexion (Ayağın aşağı doğru 90 derece indirilebildiği bilek hareketi) hareketi mevcuttur, fakat ağrılıdır. Spora dönüş 8-12 haftayı bulur. Tedavide yırtığın durumuna göre, fonksiyonel koruyucu cihazlar, fizyoterapi ve cerrahi müdahele kullanılır.

0 yorum: