Recent Posts

21 Nisan 2010 Çarşamba

Antreman Performanslarının Kadro Kurma Sürecine Etkisine Sade, Gösterişsiz, Kendi Halinde Bir Örnek


İki haftadır maç özetlerinde sürekli dikkatimi çeken bir oyuncu var. Ankaragücü forması altında 4 numaralı defans Koray Çölgeçen sık sık gol pozisyonlarının içerisinde oluyor. Notumu almışım Ankaragücü'nün gol yemeyeceği bir haftayı bekliyorum Koray'ı kadroma almak için. Ve bu haftaki Eskişehir maçını gözüme kestiriyorum. Kısır geçeceğini ve bir şekilde Ankaragücü'nün kazanacağını düşündüğüm maçın hayalimdeki skoru Koray'ın duran toptan atacağı bir golle 1-0.

Sakatlık durumları için antreman haberlerine bakıyorum Koray'ın bir sakatlığı var mı diye. Ne spor sitelerinde ne de Ankaragücü resmi sitesindeki Antreman Günlüğünde sakatlar içerisinde Koray'ın ismi yok. Ama başka bir haber dikkatimi çekiyor :

Ankaragücü'nü Hırs Bastı
Pas organizasyonunun ardından Başkent ekibi çift kale taktik ağırlıklı maç yaptı. Taktik maçında Rajnoch'un kafayla attığı 2 muhteşem gol, Mehmet Çakır'ın ise kaleyi gören dar açıdan attığı akıl dolu gol, takım arkadaşları ve teknik ekip tarafından takdirle karşılandı.


Bu haber aklıma bir diğer Ankaragücü defansı olan Rajnoch'u sokuyor alternatif olarak. En iyisi istatistiklerini karşılaştırayım diyorum. Koray'ın bu sezon 1 golü ve 0 asisti var. Raynoch'un 23.haftadan başlayan Lig TV istatistiklerinde gözükmese de, 22.haftada Antalayaspor'a kaydettiği bir kafa golü var. Ve onun da asisti bulunmuyor. Bu seneki istatistikleri tam birbirine eşit.

Önceki yılların istatistiklerini de karşılaştırmak istiyorum. Rajnoch Wikipedia'ya göre geçen sene Bundesliga'da Energie Cottbus formasıyla çıktığı 10 karşılaşmada gol kaydedememiş, ama öncesinde 2,5 sezon forma giydiği Boleslav'da 66 maçta 16 gol bulmuş. Bir defans oyuncusuna göre oldukça iyi bir rakam. 2004-2006 yılları arasında görev aldığı FC Slovacko takımında ise 76 maçta 3 gol kaydetmiş. Aradaki fark, farklı takımlarda farklı mevkilerde oynamasından ileri gelmektedir diye tahmin ediyorum. 2003/2004 sezonunda forması giydiği Bohemians 1905 takımında da yine çok iyi bir gol yüzdesi tutturmuş : 25 maçta 9 gol

Koray'ın istatistiklerine ise TFF'de futbolcu bilgi bankasındaki sayfasından bakıyorum. Farklı yılları bir araya derlediğimizde şöyle bir gol tablosu ortaya çıkıyor.

2009/2010 Ankaragücü 15 maç 1 gol
2008/2009 Kayserispor 3 maç 0 gol
2007/2008 Kayserispor 31 maç 3 gol (Wikipedia'ya göre bu sezon 2 de asist yapmış)
2006/2007 Kocaelispor 21 maç 2 gol
2005/2006 Kocaelispor 3 maç 0 gol
2004/2005 Kocaelispor 18 maç 0 gol
2003/2004 Göztepe 22 maç 3 gol
2002/2003 Göztepe 11 maç 1 gol
2001/2002 Göztepe 1 maç 0 gol

Koray'ın NTV'de ilk oynadığımız sene ofansa katkısından dolayı tercih edildiğini hatırlıyorum (hatta özellikle Seço'nun beğendiği bir oyuncuydu.) ama geçen sezonki sakatlığı ve bu sezonki düşük performansı FFcilerin zihinlerinde neredeyse unutulup gitmesine yol açtı.

Genel itibariyle 2 oyuncuyu gol istatistikleri olarak kıyaslayacak olursak Rajnoch'un üstünlüğü göze çarpıyor. Fakat benim bu haftaki defansım için Rajnoch da karar kılmamın esas motivasyonu antremandaki performansından bahseden yukarıdaki haber. Gerçekten böyle bir şey var, insan bu antreman notlarından çok çabuk etkilenebiliyor. "İdmanda özel olarak gol çalıştı" ya da "Sakatlığını tamamen atlatan X hırsıyla göz doldurdu" gibi haberler bir anda sizi gafil avlayabiliyor, düşündüğünüz oyuncu seçimlerini değiştirmenize sebep oluyor ki benim bu hafta yaptığım gibi 2 haftadır özel olarak takip ettiğim oyuncuyu kadroma koymuşken çıkarttırabiliyor. "Antreman Notlarına Bakıp Kadro Kurma" başlığı ile bunu FF Taktiği olarak ele alabiliriz sanırım.

Genelde bu yazılar pişmanlıkla yazıldığı için "Koray gol attı ve ben bu okuduğum antreman haberinden dolayı 6 puandan oldum" şeklinde bitmesi lazım ama bu sefer böyle bir olay gerçekleşmiyor. Hem Rajnoch hem de Koray kalelerinde golü görerek ve gol kaydetmeye muvaffak olamayarak haftayı 2'şer puanla kapattılar. Naklen verildiğini bilmediğim için bu maçı canlı izleyemedim, dolayısıyla maç içerisinde hangisi gole yönelik oynadı ya da maç 28. dakikada 3-0 olduktan sonra bir daha gole yönelmek akıllarının ucundan geçti mi bilmiyorum ama Lig TV Maç haberine göre maçın önemli pozisyonlarında Koray'ın adı hiç geçmiyor, Rajnoch'un ise 1 kez geçiyor. Al birini vur ötekine ...

72. dakikada Rothen'in kullandığı serbest vuruşta, ceza alanı içinde iyi yükselen Rajnoch'un kafayla yaptığı vuruşta, top üstten auta gitti.

Sonuç itibariyle bu tercihin anatomisi neden-sonuç ilişkisi içerisinde "nedeni" yazıya dökülen ama "sonucu" için herhangi bir sevinç gözyaşı dökülmeyen önemsiz bir tercih olarak etiketteki yerini aldı. İlla ilginç bir aksiyon mu olması lazım yazdıklarımızın; farzedin bu da ağır tempolu ilerleyen bir Yumurta, Süt ya da Bal filmi ...

1 yorum:

Tunç Bozacılar dedi ki...

aynı sebepten dolayı aynı oyuncuyu ben almadım . buna dair güzel bir hikayem de var kontra babında bu posta , ancak gücüm yok yazmaya .