Recent Posts

20 Nisan 2010 Salı

Şişman Kadın Söylemeden Her Şey Bitmiş Sayılmaz ...


Fantezi Futbol açısından Radyo'nun maçkolik, sahadan.com vb. gibi canlı skor veren internet sitelerinden bir kaç artısı mevcut, istatistikleri takip edebilme noktasında. Tabii ki maçın heyecanını yaşamayı bir yana bırakarak söylüyorum bunu. Yoksa o noktada Radyo'nun üstünlüğünü telaffuz etmeye bile gerek yok zaten.

Radyo'nun istatistiksel açıdan en büyük artısı en hızlı ve en doğru bilgiyi vermesi. Canlı skor sitelerinde goller yanlış oyunculara yazılabiliyor. Kimi zaman bu yanlışlık bir kaç dakika içerisinde düzeltiliyor, kimi zaman ise ancak maç bittikten sonra ... Gerçi bu hafta Radyo bu konuda hata yaptı. TRT FM'de maç sunan spiker Bursaspor'un ilk golünü Volkan Şen olarak anlattı. Daha doğrusu golde Volkan Şen'den bahsetmesinde bir problem yoktu ama topun Ömer Erdoğan'a çarptığından ya da en azından hangi oyuncu olduğunu göremese de başka bir oyuncuya çarptığından bahsetmesi gerekirdi. NTV Radyo spikeri ise - Seçkin'in ifadesine dayanarak söylüyorum, biz TRT FM'i tercih etmiştik çünkü maçı dinlemek için - golün sahibi olarak Bekir Ozan Has'ı göstermiş. Zor bir pozisyon olduğu için her 2 hatayı da makul bulmak mümkün aslında.

Radyo'nun biz Fantezi Futbolseverler için çok önemli bir artısı daha var. Hiç bir canlı skor sitesi fantezi futbol açısından gol kadar öneme haiz olan asistleri yazmıyor. Bizim asistleri canlı olarak öğrenebileceğimiz tek kaynak radyo. Üstelik radyoda dinleyemediğimiz asistleri maçtan 3-4 saat sonrasında da öğrenebileceğimiz bir kaynak yok. Daha doğrusu yüksek kesinlik oranında öğrenebileceğimiz bir kaynak yok diyelim. Lig TV sitesine ve diğer ajanslara düşen maç haberi genelde çala kalem yazıldığından, ya asist yapan oyuncular yanlış yazılabiliyor ya da pozisyon kısaca anlatılıp atağın başlangıcından bahsedilmeden sadece son vuruş söz konusu edilerek asist yapan oyuncudan gol anlatımında hiç bahsedilmiyor. Biz gol görüntülerini Lig Tv sitesindeki Videolig Goller'e konulmadan ya da Lig Tv'de o gece canlı yayınlanan maçın öncesinde veya devre arasında gösterilmeden izleyemediğimiz için asistler hakkında tam bir fikir sahibi olamıyoruz.

Önceki haftalarda da bunun pek çok örneğini yaşadık ama bu haftadan taze bir örnek vereyim : Pazar günü Diyarbakırspor-Kayserispor maçını TRT Radyo 1'den dinledim. Bu maçtan kendi takımımda 3 oyuncu (Abdullah, Makukula, Cangele) bulunduğundan her pozisyonda onların ismini takip etmekteydim. Maç sonuçlandığında 3-0 Kayserispor'un lehine bitmiş ama benim için tam anlamıyla bir hüsrana dönüşmüştü. 3 golün ne gol sahiplerinde ne de asistlerinde benim 3 oyuncumun hiç birinin ismi geçmemişti. Zaten bunu yorumlarda da belirtmiş. Ağlama duvarına da eklediğim şu yorumu kaleme almıştım :

Kayseri 3 gol attı , bu 3 golde Cangele-Makukula-Abdullah Durak'ın üçünün de
hiç bir şeyi yok ...İnanamıyorum ya ...
Radyoda benim adamlarımın hiç bahsinin geçmediği gollerin, bir de Lig Tv maç haberinden anlatımlarını okumayı denemek istedim yine de ufak bir umutla. Zira bazen radyo spikerleri şu an golü atan oyuncuyu tam seçemiyorum, sayın seyirciler nevinden cümleleri kullanıyorlar hatta gollerde düpedüz uyuyarak atağın nasıl şekillendiğini aktaramıyorlar bunu biliyoruz ...


Diyar Yanıyor
GOL 16. dakikada Diyarbakırspor yarı sahasını topla kat ederek ceza sahasına giren Mehmet Eren, uzak köşeye yaptığı plase vuruşla takımını 1-0 öne geçirdi.

GOL 20. dakikada
sol tarafta ceza sahasının dışında topu ayağına alan Mehmet Eren'in, içeriye yerden yaptığı ortada Diallo'ya çarpan top Kayserispor'un ikinci golü olarak filelerle buluştu: 2-0

GOL 62. dakikada Diyarbakırspor ceza sahasında oluşan karambolde Saido'nun vuruşu gol oldu: 3-0

http://www.ligtv.com.tr/TurkcellSuperlig.aspx?r=1&hid=71048


Lig Tv anlatımına göre de üç golde de benim üç oyuncunun payı yok. Umudumu kesip ne yapalım kısmet demekten başka çare yok. 2 saat sonrasında maç özetleri gelince ise işler tamamen değişiyor. 3 golü de izliyorum ve ironiye bakın ki söylenen ve yazılanların tam aksine 3 golün üçünde de benim adamlar bir şekilde pozisyonun içinde. Radyo spikeri hangi maçı anlattı, Lig Tv hangi maçın haberini kaleme aldı anlamak idrak sınırımı aşıyor.

Önce zevkle Asist Borsasını yazıyorum :

Kayseri-Diyarbakır
1-0 : Makukula %20
2-0 : Makukula %70
3-0 : Cangele %100

İlk golde Lig Tv'nin Makukula'dan bahsetmemesinde bir beis yok gerçi. Makukula topu taaa ortasahanın gerisinde veriyor çünkü Mehmet Eren'e. Büyük ihtimalle de bu asist verilmeyecek ki ben de %20 yazdım bu asiste. (Zaten daha sonra "kendi yarı sahasında rakibin ayağından topu çalan Mehmet Eren, Makakula'nın pasıyla tekrar topla buluştu." cümlesi eklendi bu habere.) İkinci golde ise Makukula'nın isminin geçmesi gerekirdi. Net bir pas söz konusu ne radyoda ne de Lig Tv haberinde Makukula'nın pasından bahsedilmemiş ki bence büyük ihtimalle bu asist verilecek.

Üçüncü gol ise tam bir komedi. Radyo spikeri atağın başlangıcından hiç bahsedemedi zira o sırada Ankara Yenikent Asaş Stadı'nda bir dolu yağmasından, bir yağmur yağmasından tekrar güneş açmasından tekrar dolu yağmasından cennet yurdumun havasının ne kadar da ilginç olduğundan bahsetmekle meşguldu. Golü de zaten şöyle sundu : "... Ve derken Saidou'nun da golü geldi". Lig Tv haberinde ise "ceza sahasında oluşan karambolde" diyor, ne karambolü yahu. Cangele elini kolunu sallaya sallaya ceza sahasına girip pas veriyor. Saidou ise hiç bir defans oyuncusuyla top ve de kendisi temas etmeden kontrol edip temiz bir vuruşla topu ağlara gönderiyor. Bu mu karambol ??? Bu haberi yazan Anadolu Ajans muhabirine lise hayatı boyunca hiç karambol yapmamışlar herhalde ki karambolün ne demek olduğunu bilmiyor ...

Keza dün gece yine böyle bir hatalı gol sunumuna imza atmış Anadolu Ajansı. Trabzonspor'un 2. golünün anlatımına bakalım :


GOL 90+4. dakikada Trabzonspor ilginç bir gol attı. Bu dakika Trabzonspor yarı alanının orta noktasında serbest vuruş kazanan Kasımpaşa'da kaleci Murat Şahin de gol bulmak için rakip ceza alanı içine geldi. Tüm oyuncular ceza alanı içine orta yapılmasını beklerken paslaşarak ceza alanına girmek isteyen Kasımpaşalı oyunculardan Ergün, topu Colman'a kaptırdı. Bu futbolcunun verdiği pasla kendi yarı alanının ortalarından topla buluşarak ceza sahası içine kadar giren Umut, Ali Güneş'in korumak istediği kaleye topu göndererek, skoru 2-0 yaptı.

http://www.ligtv.com.tr/Default.aspx?r=1&hid=71084


Bu haberi okuyanlar Colman'ın asist yapmış olduğunu düşünecektir doğal olarak. Ben de haberi okur okumaz kadromda olan Colman'dan asist puanı kazanacağımı umut etmiştim. Fakat youtube'dan maç özetini izleyince bırakın Colman'ın topu kapmasını ve sonrasında pas vermesini, topa bile dokunmamış olduğunu gördüm.

Aslına bakarsanız Fantezi Futbol olmasa bizim de bu konuları çok deşecek ve eleştirecek halimiz yok. Adamlar kısaca golü anlatıyorlar. Asistten bahsetmek zorunda da değiller. Zira bizden başka kimsenin de pek umurunda olduğunu zannetmiyorum bunun. Golün anlatımında uydurmasyon yapmalarında bile pek sakınca yok. Golün sahibini doğru olarak vermeleri futbol kamuoyunu, bilgiye ulaşma açısından tatmin edecektir. Beyhude bir çaba aslında bu yanlışlardan şikayet etmek ...

Bardağa dolu tarafından baktığımızda ise bu süreç bizim için gayet zevkli bir umuda yolculuk halini alabiliyor. Radyoda ya da maç haberlerinde bizim kadromuzdaki oyuncuya asist ithaf edildiğinde bunu kesin doğruymuşçasına hemen kabul edip puanlamamızı o asist puanını ekleyerek yapıyoruz. Eğer asistten bahsedilmemiş ya da başka bir oyuncuya verilmiş ise pozisyonu izlemeden karar vermememiz gerektiği konusunda umutları baki tutuyoruz. Ne demiş gavurlar It Ain't Over Till The Fat Lady Sings ...