Recent Posts

13 Mayıs 2010 Perşembe

Fantezi Futbol İstişare Heyetleri

Adam Smith


Önemli bir konu olduğu için yorumlarda arada kaynamasındansa kendi fikirlerimi bir postta dile getirmeyi uygun buldum :

Başlıktaki tartışma konumuz... Bu önüne geçilebileceğimiz bir olgu mu ya da aslında şöyle sorayım öncelikle bunun önüne geçmemiz icab ediyor mu ?

Haftanın kadrolarını yaparken maçları tartışma, karşılıklı fikirlerini paylaşma oldukça makul hatta bu oyunun güzel yanlarından biri. İlla ki de bu oyunu seven yakın arkadaşlar arasında da her daim olmaktadır ve olacaktır. Düşünsenize benim Bilgin ile hafta boyunca konuştuğum tek şey futbol ve özelinde fantezi futbol. Bizim aynı evde yaşayıp da aynı maç özetlerini izleyip, aynı futbol programlarını takip edip birbirimizin kadrosu hakkında konuşmama durumumuz söz konusu olabilir mi ? Bu eşyanın tabiatına aykırı bir durum. Bu sene zıtlaştığımızdan dolayı kadrolarımızı hep birbirimizi eksi yönde etkileyerek inşa ettik ama seneye barış imzalayabiliriz, ittifak edebiliriz, birbirimize yükselişteki, gözümüze çarpan oyuncuları söyleyebilir, tüyoları paylaşabiliriz.

Yine kendimden örnek vereyim Emre beni 3 senedir her cuma günü arar, maçlar hakkındaki fikirlerimi sorar. Paşa benim kadroyu bir kontrol edermisin? der, tek tek kadrosunu bana okur sakat ve cezalı var mı diye ? Ben Emre'yi kırmam arkadaşım olduğu için. Ama benim gözümde Emre bu Fransız olma durumundan dolayı 5. de olsa, 3. de olsa hatta şampiyon da olsa iyi bir Fantezi Futbol oyuncusu değildir. Ben Emre'nin beni geçip geçmemesini umursamam. Geçen hafta beni ayar etti. Kendisine yöneltilen Niye sen cuma günleri hep kadro için başkalarını arıyorsun? sorusuna : "Abi ben uğraşmak istemiyorum" dedi. Belki seneye cuma günleri telefonlarını açmam onun. Enayi miyiz lan biz burda ??? Kendin araştır bul !!!

Yani varmak istediğim nokta şu : Bu danışma ve istişareler kurallarla sınırlandırılıp yasaklanamayacak, insan olmanın, sosyal olmanın sonucu olan faaliyetlerdir. Bir arkadaşını rakipten görmezsin bilgini paylaşırsın, bir diğerini rakibin addedersin önemli doneleri söylemezsin ya da güncelleme kapanmadan önce hiç konuşmazsın bile, birine kızarsın bana sorma olm bundan sonra dersin. Tüyo verdiğin adam seni geçer tilt olursun bundan sonra sana tüyo müyo yok dersin ... Bunlar hep insanın ruh durumuyla şekillenecek olaylar.

Ki bunun her zaman getirileri de olmaz; bazen de götürüleri olur. Daha geçen hafta böyle bir örnek yaşadık. Barış, Erdem ve Serdar'ın üçünde birden sakat olan Baros vardı. Bu üçlünün Kadro yapma sürecindeki istişareleri puanlar birbirine yakın olsa pahalıya patlayabilirdi.

BFFK'da pek çok istişare heyetleri olduğunu zaten biliyoruz. Herkes kendisine en yakın bulduğu arkadaşıyla ortak hobisi hakkında konuşuyor, bu çok doğal bir durum. Karşılıklı bilgiler paylaşılıyor. Ama herkes bu bilgileri değerlendirerek en sonunda kendi fikrine göre kendi kadrosunu oluşturur. Sonuçta en son kaydete basmadan önce kararı veren kendidir.

Bunun sınırı işte bu noktadır benim gözümde. Eğer arkadaşının onayını almadan onun kadrosunu değiştiriyorsan ya da Kanka benim kadromu da yapıversene durumlarında yanlışlık vardır. İşte bu haksız kazançtır. Ki bu sene Tolga Güven'in şampiyonluğunu iptal etme sebebimiz de buydu. Tolga Güven'in yoğun olduğu bir dönemdi ve Bir kaç haftadır kadrosunu Emre Ocakoğlu yapmaktaydı ama süreç Tolga'nın cuma günü Emre'yi arayıp istediği oyuncuları söylemesiyle vuku bulmaktaydı. Tolga'nın birinci olduğu o haftada ise Tolga'nın Emre'yi aramadığını, Emre'nin kendi kadrosunu yaptıktan sonra 5 dakikada Tolga'nın kadrosunu da yaptığını tespit ettikten sonra o haftanın birinciliğini iptal ettik. Çünkü burada son kararı veren Şahsi Özgür İrade işin içinden çıkmış oldu. Ama bu durumu tespit edemeyebilirdik de. Bu tip durumların önüne geçmek gerekli ama bunun da kontrol mekanizmasını oluşturmak neredeyse imkansız bir durum ...

Hülasen, Serbest piyasa koşulları gibi görmek gerektiğini düşünüyorum bu hadiseyi. Sonuçta bilginin her daim paylaşıldığı bir çağda adı üstünde Bilgi Çağında yaşıyoruz. Avamca söyleyeyim; Komünist rejimi gibi insanlara sınırlama getiremezsin ki ? Ki zaten bu istişarelerin kesinlikle yanlış bir davranış olduğuna kanaat getirmiş olsak bile (bence yanlış değil) bunun kontrolünü sağlamak ütopik bir düşünce. Telefon dinlemesi mi yapacaksın, dinleme cihazı mı koyacaksın ???

Dolayısıyla ; Bırakınız yapsınlar, Bırakınız geçsinler ...

NOT : Bu sene cezalıları paylaşmaya başladık siteden. Ki çok uzun zaman Tunç da sakatları paylaştı yine geçen sene ve bu sene. Seneye fantezifutboltürkiye.com'da daha ayrıntılı bir sakat raporu da olacak. Zaten istişare edecek bilgi kalmayacak anlayacağınız :)

7 yorum:

eray dedi ki...

ben kendi iştişare heyetimden bahsedeyim...
kefil olduğum barış-serdar-seha abi...barışın arkadaşları (benimde) erdem-tarık-önem...
Serdarla ofislerimiz yakın.Barış benim müşterim zaten her cuma gelir...ne aldın ne almadın diyalogları sıkça yaşanır.Ama herkes kadrosunu kendisi yapar...
Normalide budur.
Hatta son haftalarda son 6-7 hafta hatta kimse birbirine kadrosunu söylemez...Benim bir iddam olmadığı için ekranı açarım bakarlar. 8 adamımız aynı gibi yorumlar yapılır...

Barışla Serdar kafaya oynadıkları için daha itinalı saklarlar kadrolarını. Bir iki defasında kendi kadrolarını yazıp ban verdiler birbirlerinden habersiz... 10 adam aynıydı kaptan dahil (alex)...

Senin güzel deyişinle mecburen ilkokul 1 kadroları yapıyorlar ki kopmamak için... diğer 2-3 adam extra kazanç sağlarsa ne ala...

sözün özü oyun ulan bu
oynayın işte...

Adsız dedi ki...

ERAY sen bu tabloda çete reisi oluyosun.yandın kanka
SERDAR

Emre OCAKOĞLU dedi ki...

türkçe karakterli mi site ?

Emre OCAKOĞLU dedi ki...

paşa bana da iyi giydirmişsin bu arada. adam değil deseydin :)

Engin Gürses dedi ki...

olm şu resmin sağ tarafını yapsana yav . kötü duruyor ...

bir de kadronu koysana oraya ... printscreen ...

Barış Akdemir dedi ki...

eray reis herşeyimiz :)))))

eray dedi ki...

Tunç bugün ufak bir sağlık problemi nedeniyle küçük bir operasyon geçirmiştir...
İş bu nedenle bu yazılanlara cevap verememektedir. Evinde hali hazırda pc olmadığından ilk fırsatta cevap verecektir...

Bilginize