Recent Posts

3 Ağustos 2009 Pazartesi

Seni Sen Yapan ...


Internetten Football Qoutes diye arattığınızda karşınıza belki de ilk çıkacak olan özlü söz efsanevi Liverpool menajeri Bill Shankly 'nin "Futbol bir ölüm kalım meselesi değildir, ondan çok daha önemlidir" açıklamasıdır.

Aşık olduğumuz bu oyun hakkında böyle sözler duymak , adeta samimi bir inananın dini ritüeller karşısında hissettiği manevi coşkunluğun tezahürünün benzerı , ya da bir dava adamını ideolojisinin peşinden koşturan aksiyon ruhunun dışa vurumu , bir bakıma oyunun kutsanmasının ifadesi gibi bir şey. Fakat bu sabah aldığım bir acı haberin üzerine düşünürken aslında Bill Shankly’nın yanılmış olduğunu bızzat kalben hıssettım. Bizim pek çok değerler atfettiğimiz , farklı anlamlar yüklemeyi çok sevdiğimiz ama hakikatte altı üstü bir oyun olan Futbol bir ölümün acısı karşısında ne ifade edebilir ki ? Hele ölen aslında senin bütün karakterini , değerlerini , hayata bakışını şekillendiren kişiyse …

Liverpool maçında gözyaşları içerisinde kapalıda tezahurat etmeyi , Barış Manço’nun cenazesinde Gülpembe eşliğinde ağlamayı , Hababam Sınıfı’nda yıl sonu müsameresindeki tüm şarkıları ezbere söylemeyi , Yiğit Özgür ‘ün karikatürlerini arkadaşlarına mail göndermeyi , halısaha maçında beşlik atmayı , fantezi futbolda Türkiye Birincisi olmayı , Koçero demeyi ,buluşacağımız zaman Nöbetçi ‘ye en erken gıden kışı olmayı , askerdeyken en çok İstiklal Caddesi’nı özlemeyı , Bambi ‘de kaşarlı dürümü , Kızılkayalar'da ıslak hamburgerı , Sensible Soccer’dan sonra başka futbol oyunu oynamamayı , Geleceğe Dönüşü 218 kez izlemeyi , Maradona Pele ‘ye 5 basar demeyi , endüstriyel futbola karşı gelmeyi , zengin kafiyeyi , Tunç kafiyeyi ,cinaslı kafiyeyi, altyapıdan çıkan futbolcuyu ilk 11de görünce heyecanlanmayı , 80leri , Eternal Sunshine of the spotless mind ‘ın soundtrackini , bağıra çağıra kareokede , arabada Elvis , Bon Jovi söylemeyi , Ters Manyeli ,Turist Ömer ‘i , Damat Ferit ‘i sana öğreten aslında O .

Seni sen yapan O , Senin tek idolün , biricik kahramanın O .

Futbolu , Takımını ölesiye sevmek ??? Ailenin, dostların değerinin yanında en kral fanatikin takım sevgisi kaç yazar ??? Fakat Futbolu ,takımını hatta Fantezı Futbolu da ıçıne katarak futbolun yan unsurlarını sevmenın belkı de doğal yoldan rehabilite edıcı etkısı var. Acıları unutturmak olmasa da belki bir nebze olsun hafifletmek , bir süreliğine dindirmek …

Tam da burada İkinci en popüler futbol quote ‘ı devreye gırıyor. "Futbol kitlelerin afyonudur." Bu bağlamda hüznü susturmak , matemi dağıtmak, yas tutmayı önlemek için bir uyuşturucu etkisi mi ??? Yoksa Babanın senı elınden tutup ılk maça götürdüğü günü , sana öğrettığı ılk tezahuratı , ,doğumgününde ilk Beşiktaş formasını hediye etmesını hatırlamak ve bu belkı de hayatının en guzel gunlerını , gözyaşları arasında bır gulumseme ve bır şukran duygusu eşlığınde yad etmek , hayatının gerı kalanında gıdeceğın maçlardakı gol sevınçlerınde yukarılardan bır yerlerden senı ızledığıne ve senınle beraber sevındıgıne ınanmak mı ? bence bızım sevdığımız futbol ıkıncısı.

Koçero bılıyorsun "Beşiktaş, bana babamdan kalan miras değil çocuğuma olan borcumdur" demış senın gönül verdığın renklerın ılk Trıbun sevdalıları , bu sevgıyı yapayalnız , tek baslarına , düse kalka ve ancak kendı ellerıyle kendı emeklerıyle büyütebıldıklerı ıcın.

Senın ıse , çok şanslısın kı , sana bu sevdayı mıras bırakan bır Baban olmuş.
Altı ustu bır takım sevdası gıbı gözüken bır sevgıyı , ıçtenlıkle , samımıyetle , aykırı olmakla , sıcakkanlılıkla , zayıfın yanında yer almakla ,dürüstlükle , süreklı neselı olmakla yoğurup senın mayana öyle koymuş.

Huzur içinde yatsın … Emınım senin çok sevdığın Jack Ni bir melek suretine gırıp benım katılamadığım cenaze törenınde , benım yerıme saf tutmuştur…