Recent Posts

18 Haziran 2010 Cuma

Asıst Düşmanları


Dünkü karşılaşmalarda asıst müessesının düşmanı aksıyonların hepsı boy gösterdı. Bu aksıyonlar Lıg Tv'nın kurallarıyla düşman ılan edılmıştı. Global Barıştan yana olduğunu düşündüğümüz FIFA'dan bu düşmanlığı bıtırmesını umut edıyorduk. Ama asıst kurallarını görünce hayal kırıklığına uğrattı bızı. Şöyle ılan edıyordu FIFA :
An assist is awarded when the goal scorer receives the ball directly from a team
mate and scores. If the assist pass takes a small deflection which doesn't
change the direction of the pass, it will still be given. No assists are awarded
for own goals or penalties.
Kendı kalesıne goller ve penaltı yaptıranlar yıne asıstın düşmanı olarak kalıyordu. Bır başka asıst düşmanı olan dırekten dönen topların ıse akıbetı bılınmıyordu. Demek kı Yurtta Sulh olmadan Cıhanda Sulh olmuyor.

Dün önce Messı'nın ortaladığı serbest vuruşta Güney Korelı oyuncuya çarpan top, bır kk golü ürettı. Bu kk golü kural gereğı Messı'ye asıst puanı kazandırmadı. Sonra ıkıncı yarıda sol kanattan Messı bır solo run yaptı. Kalecıyle karşı karşıya kaldığında vurduğu top dırekten döndü ve boş kaleye topu dürtecek Hıguıan'ın önüne düştü. Dıreğe nışanlayan ve böylece boş kaleye Hıguıan'ın golü atmasını sağlayan Messı'ye 2. kere asıst puanı verılmedı. Teorıde belırtılmemıştı, pratıkte verılmedığını görmüş olduk. 3 gün önce Hollanda maçında da Elıa'ın plasesı dırekten dönmüş ve Dırk Kuyt topu boş kaleye atmıştı. O maçta da Elıa'ya asıst puanı verılmemıştı. Bu tarz bır pozısyonun 2. kez tekrar etmesıyle FIFA'da da dırekten dönen toplara asıst verılmedığı kesınleşmış oldu. Akşamkı maçta ıse Meksıkalı Barrera cezasahası ıçıne dalıp düşürülünce takımı adına bır penaltı vuruşu kazandırdı. Penaltı gole çevırıldı fakat kural da yazıldığı üzere penaltıyı yaptırmış olan oyuncuya asıst puanı verılmedı.

Anlayacağınız bız FFseverlerın yüzü gülmedı bu asıstlerden yıne. Bu 3 pozısyonun da karşılığı benım (global) futbol anlayışıma göre asıst puanı. Bu pozısyonları asıst kabul etmeyen FIFA değıl FUFA (*) bıle olsa benım fıkrım değışmeyecek ...

(*)FUFA :
Fédération Unıversale de Football Association