Recent Posts

24 Eylül 2009 Perşembe

Arda, Taner'i geçebilecek mi ???


Arda'nın 6 haftalık ekstrem performansını yazmıştım. Bu performansın, istikrar rekoruna ortak olmak haricinde bir sonucu daha var. Arda 6. haftanın sonunda 50 puan toplamış durumda ve şu an oyunumuzun en çok puan toplayan oyuncusu. Ortalamasını hesapladığımızda hafta başına 8.33 puan kazanıyor. Bu puan ortalamasını devam ettirmesi durumunda yıl sonunda 280 puanı aşan bir toplama ulaşacak. Bu, geçen 2 senenin birincisinden de kat be kat fazla bir puan. BFFK1'in en çok puan toplayan futbolcusu olan Alex'in puanı 169du. NTV'nin puanlama kıstaslarının Lig Tv'ye göre daha düşük olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, geçen senenin birincisi olan Taner Gülleri'nin 191 puanlık performansına yakın bir performans Alex'inki. Muhtemelen Arda'nın bu kadar yüksek olan haftalık ortalaması, ileriki haftalarda düşecektir. Ama yıl sonunda Taner'in 191 puanını geçebilmek için , 5,62 haftalık puan ortalamasına düşüş bile Arda için yeterli olacak ...

Arda'nın geçen senekı performanslarına baktığımızda BFFK1'de 6. sırada olduğunu görüyoruz. BFFK2'de ise ilk 10'a girememiş. Bu arada Alex'in 2 senede de ilk 3 içinde yer alması ve yine Mehmet Yıldız 'ın 2 senede de 4.lük koltuğunda oturması ilginç istatistikler olarak göze çarpıyor. Bu sene ise Alex en çok puan toplayanlar sıralamasında 30 puanla 16.sırada. Mehmet Yıldız ise bildiğiniz gibi sakatlık badiresini atlamadığı için sezona start veremedi hala.


BFFK1 En Çok Puan Toplayan Futbolcular
1. Alex : 169
2. Mehmet Topuz : 139
3. Muhammed Ali : 139
4. Mehmet Yıldız : 138
5. Holosko : 134
6. Arda : 133

BFFK2 En Çok Puan Toplayan Futbolcular
1. Taner Gülleri : 191
2. Tello : 178
3. Alex : 175
4. Mehmet Yıldız : 173
5. Musa Aydın : 172

Türkçe Football Manager 2009


Fantezi Futbol ile Futbol Menejerlik oyunlarının ilişkisi üzerine bir dolu paragraf yazabilitem olsa da bu sefer kısa kesip sadece bir link vermek istiyorum . 10.000 kişinin linke tıklayıp formu imzalaması halinde 2009 yeni sezon Football Manager oyununa Türkçe oynama seçeneği eklenecektir . Şu anda 2500 kişi imzalamış . İmza istenmesinin sebebi orjinal ürün alımını teşvik etmek . Dünya çapında oyunun en çok satın alındığı ülkelerden biri olmamıza ve yıllardır oyunun bu denli tutulması seebiyle Türkçe dil seçeneğine yer verilmesini istememize rağmen , şirket buna hiç yanaşmamıştı . Şimdi bir fırsat veriyorlar ve orjinal ürün alındığı takdirde Türkçe dil seçeneğini eklemeyi taahhüt ediyorlar . İlgilenen varsa ve imza atmak istiyorsa link burada .

Link : Türkçe FM 2009

Onlar Erdi Murat'ına ...


- Bu kadro geçen sene 5. haftada birinci olan Gökhan Tavukçu'nun kadrosu .
- Eeee ?
- Hiç mi bir gariplik sezmiyorsun kadroda ?
- 95 almış işte . Nesi var ?
- Kadroya baksana oğlum ...
- Çok sarı kırmızılı var ! O mu ?
- Lan ... Oku o zaman be , oku ... Belki anlarsın ...

Tarih : 4 Ekim 2008 , Cumartesi
Yazar : Engin Gürses
Konu : Mahşerin Dört Atlısının Laneti

Takip edenler hatırlayacaktır. Geçen sene süper kupa maçında Beşiktaş ilk 11 de 4 tane aynı isimli oyuncuyla maça başladı : İbrahim Toraman , İbrahim Üzülmez , İbrahim Kaş , İbrahim Akın . Guiness 'e onaylatmak kimsenin aklına gelmemiş olsa da bu alanda Gayri Resmi Rekor sanırım bize geçti. ( Brezilya 'nın dos Santos de Nascimento de Guarrez ve türevleri 20 isimli futbolcularını saymazsak . )

Fakat bu 4 isim rekoru bu futbolculara pek de hayırlı bir sezon yaşatmadı o sene . Önce ilk yarı sonunda İbrahim Akın İBB 'ye gönderildi , sonra sezon sonunda İbrahim Kaş buruk bir şekilde takımdan ayrılarak Getafe'nin yolunu tuttu. Sonra da terlik kriziyle diğer 2 İbrahimler süresiz kadro dışı kaldı ve gönderilmelerine ramak kalmışken ( aslında resmi açıklamaya göre ramak da kalmamıştı ) takımda kaldılar. Dolayısıyla aynı isimli 4 futbolcuyu birden aynı sezonda gönderme rekorunu elimize geçirmemize de ramak kalmış oldu.

Bunu niye mi yazıyorum ? Bu haftanın BFFK birincisi Gökhan 'ın kadrosuna bakıyorum ve kadrosunda 4 tane aynı isimli oyuncu görüyorum : Murat Kalkan , Murat Tosun , Murat Ceylan , Murat Şahin . Bu hafta 4 Muratlı kadrosuyla 97 puan alarak birinci oldu Gökhan ama Beşiktaş da 4 İbrahimiyle sezona çok iyi başlamıştı. The Four Horseman Of The Apocalypse ( Mahşerin Dört Atlısı ) 'in laneti er geç seni de bulacaktır. Bu hafta seni takımın GS ihya etti ama Bundan sonra ayağını denk al ey Sadrazam Gökhan Paşa !!!


- Anladın mı ?
- He anladım ...
- Aferin ...

Dirk Kuyt (Yani Dikkat)


Türkiye'de neye dokunsan elinde kalır . Bu siyasette de böyle sporda da . Bilgiye ulaşmanın en kolay olduğu zamanda Youtube da kapalı , belki ileride Bloogger'da . Bu sebeple bizi ilgilendiren esas konu Fantezi Futbol macerasına şüphe ile yaklaşmalısınız . Zira internet ortamındayız ve bu ülke böyle . Geçen sene Birol Sezgin'in başına gelenler herşeyi izah eder . Uyarıyorum ; LigTv sabıkalıdır ve bu tecrübe ile sabittir . Kadronuzu erkenden yapın . Bugünkü gibi sistemin kilitlenmesi ve bekletmesi olabileceği gibi kadroların güncellenmesini erkenden kapatabilirler . Her hangi bir şekilde mağdur duruma düşmenizi istemeyiz . Bu uyarı ; benim ilk aklıma gelen uyarı değil , sigara paketindeki yasal uyarı hiç değil , sadece zaruri bir uyarıdır . Bilgilerinize ...

Back To The Futuresuzca # 1


Fantezi Futbolun hayatımıza merhaba deyişi ve paldır küldür girişi ile ilgili az çok bir şeyler paylaşmışımdır sizlerle . İlk başlarda doğuştan gelen futbol sevgisi , daha sonra menejerlik oyunları kisvesi ve son olarak bir canavar yarattım adı da Frank Eştayn hadisesi başlıkları sıralamanın özünü belirler . Son konu başlığında özellikle bir isim ön plana çıkmakta ve kendisi canavardan hallice Engin Gürses diye tanımlanmakta . Arkadaşları arasında Paşa , benim tarafımdan ise koçero kod adı ile anılmakta .


Florya Çiroz halı sahasında başlayan mutlu birlikteliğimiz , aynı takımda oynarken kendisine beşlik atmamla sekteye uğrasa da bu güne kadar gül gibi geçinip gittik . İlişkimize anlam katmak babında 2005 yılında yaptığımız çocuğun ismine de Fantezi Futbol adını koyduk . Evet bizim çocuğumuz , öz , ana – baba bir , ortak diyen 107 gol yiyen takımın teknik direktörü misali kapışmayı iki kişilik mutlu Ntv yuvamızda başlattık . Her beraberlikte olduğu gibi bu ilişkide kıyasıya çekişme , çekememe , itip kakma ve bir atıyor boş çekiyor , bir atıyor ne çektiği belli değil misali kavramlar oldukça yer aldı . Çocuğumuz bir yaşına bastığında yani Ntv sezon sonu sıralamasında Ceza’nın ‘’Aramızda Kocaman Bir Fark Vaaar’’ klibi mecazi anlamda çekilmişti . ‘’Ben ilk yarıda bıraktım oğlum’’ veya ‘’Ben kadro bile yapmıyordum’’ bahanelerin arkasına saklanıp saklambaç oyununa gönül veren Koçero ; ‘’Öbürkü sene görüşürüz , ben babamın evine gidiyorum , seni babama söyleyeceğim’’ söylemini hayata geçirmek adına tüm yaz çalıştı , uğraştı , didindi . Ancak nereden bilecekti ki o yaz sonu uzaklara giden Tunç Bozacılar ardından asker yolu gözleyeceğini ve intikamın soğuk yemeği için 1 sene daha bekleyeceğini .


Son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim ; kendisine bahşiş vermeyen gençlere 6. His filminin sonunu söyleyen yer gösterici misali ; Engin Gürses sözünde durdu . İkinci çocuğu yaptı , benim askerden gelmemi bekledi (Lan bu çocuk kimden?) , site kurdu , hediye vaad ettirdi , puan hesaplamaları ile uğraştı, herkesin şifrelerini aldı ve fantezi futbol ile analizler yaptı . Sezon sonunda aramızdaki 9 kişiyi geçip birinci , Türkiye’de ise yüz binlerce kişiyi sollayıp yirminci oldu . İki kişilik çekişmenin heyecanı iki elin parmaklarına ulaşınca daha zevkli ve hafta sonları daha bir anlamlı oldu . 4 tane ödül kaptı , gözümüzde başarı ile sıfatlandırıldı ve kah imrenildi , kah özenildi ve kah talı mıçı !


Diyorum ki şu anın eş değeri ; mesela zaman makinesine atlasak dönsek 2 sene öncenin 6. Haftasına , 25 Eylül 2007 yazsak arabamızın tarih sayacına ve 88 kilometreye ulaşsak bilmem ne kapsülüyle . Acaba adam olacak çocuk bir tarafından mı belli olur minvalinde …

2007 - 2008 6. Hafta Genel Sıralama
1. Engin Gürses : 237
2. Seçkin Köksal : 216
3. Emre İpal : 202
4. Mahmut Aras : 194
5. Gökhan Tavukçu : 191
6. Halit Başbuğ : 173
7. Tunç Bozacılar : 166
8. Bülent Şener : 161
9. Alper Çetinkaya : 134
10. Tolga Güven : 95
11. Emre Ocakoğlu : 95
12. Murat Baykal : 79


En yakın rakibine Ntv Fantezi Futbolun anlaşılmaz derecede kısır puanlama sistemine rağmen 21 puan fark atmış Engin Gürses . Maç başı full konsantrasyon ve yarı sahasından rakibi çıkartmayan presle başlamış sezona , vay ki vay hey ki hey ! Durdurabilene aşk olsun . İddiacı yapısı ve serçe parmağı herkes tarafından bilinen koçero için işi en başından sıkı tutmak farz olmuştu . Zaten ilk 6 hafta sonundaki durum şu tablodan belliydi …

1. hafta - Mahmut Aras : 39
2. hafta - Emre İpal : 32
3. hafta - Engin Gürses : 60 , Seçkin Köksal : 60
4. hafta - Mahmut Aras : 55
5. hafta - Seçkin Köksal : 58
6. hafta - Engin Gürses : 43

Alex’lerin , Mohammed Ali’lerin , De Nigris’lerin , Orkun Uşak’ların , Holosko’ların ve Kratochvil’lerin zamanından bahsediyorum dostlar . O güne kadar gördüğüm dünyanın en kötü fantezi futbol sitesi (Şu an itibariyle belki de en iyisi) Ntv Fantezi Futbol sitesinde buradaki adamlar . Bu vezirleri akıllıca kullanan Kasparov’un arz-ı endam şekli tam karşınızda ; işte Engin Gürses diyorum çocuklar . Hem de toplu olarak ilk oynadığımız sene ve küçükken mahalledeki maçlarda adımla adam alma misali , adımla profosyenellik alıyorduk gıdımdan hallice .

2007-2008 Sezon Sıralaması
1. Engin Gürses : 1329
2. Gökhan Tavukçu : 1244
3. Seçkin Köksal : 1219
4. Tunç Bozacılar : 1216
5. Halit Başbuğ : 1205
6. Emre Ocakoğlu : 1177
7. Emre İpal : 1174
8. Mahmut Aras : 1147
9. Bülent Şener : 1113
10. Tolga Güven : 966


İntikam soğuk yenmeliydi ve Beef Tuner Tunç Bozacılar ise , derme çatma kaykayı ve cankurtaran yeleğiyle Engin Gürses Marty Mcfly’ın ta kendisiydi . Elbette buradaki Beef , Almanac sahibi değildi ve Seçkin Köksal ile Gökhan Tavukçu’nun arkasından dördüncü olarak tezek yüklü kamyonetin tam içindeydi ama olsun ! Tunç Bozacılar için intikam göreceliydi , soğuktu ve bir sonraki sezon üçüncü çocukta neyin ne olacağını herkese gösterecekti …

Gösterdi mi ? Az Alkmaar yani Az Sonra ….

To be or not to be continued !

7.Hafta Tahminleri


Çok da memnun değilim gidişattan . Sadece Türk futbolu kaybetmiyor Ankaraspor ahmaklığı ile . Bizler de , futbolseverler de kaybediyor illa yazılacaksa birşeyler kaybeden hanesine ! Beşiktaşlı olanın bu hafta sonu anlamı yarım kalıyor . Neyi seyredeceğim ben Denizlispor - Manisaspor maçını mı ? Ankara'nın en güzel şeyi İstanbul'a dönüşüdür mü diyeceğiz yoksa futbol içinde olmasın artık siyasiler ve Gökçek ailesi mi bilemiyorum ! Tahkim , Uefa , Fifa , Cas birşeyler yapsa da yine 18 takımlı bir ligimiz olsa . Ama olmuyor , olmayacak da ...

Futbolu ve futbolseveri düşünmeyen fantezi futbolu ve fantezi futbolu seveni hiç düşünmez . Gazozun kapağı açık kaldı . İşin tadı kaçtı . Kimi alayım ben bu hafta , nasıl fark yaratsam acaba ? 18 takımdan oyuncu seçme tercih sınırımız daraldıkça sıradanlaşma oluşacaktır . Geçen seneki puan farkları olmayacağı gibi , maalesef şans faktörü kazanacaktır . İlginç futbolcu tercihleri rafa kalkacaktır . Zaten topu topu 30-35 oyuncudan kurulu seçenek listemiz her hafta 2 takımın mücadele etmemesiyle düşüyor . Düşen ; liste , ben , sen , o , şampiyon , lider , başarılı ! Ne lan bu 8 maçlık haftanın programı ?

Neyse atın siz atabildiğiniz kadar . Ben attım içimdekini , yetmedi saydırıyorum içinde Ankara geçen tüm cümlelerle Melik Gökçek ve türevlerine ...

25 Eylül Cuma
20.00 G.Birliği - Trabzon

26 Eylül Cumartesi
20.00 Bursa - Diyarbakır
20.00 G.Antep - A.Gücü
20.00 Antalya - Fenerbahçe
20.00 İ.B.B - Sivas


27 Eylül Pazar
20.00 G.Saray - Eskişehir
20.00 Denizli - Manisa
20.00 Kayseri - Kasımpaşa

2007-2008 Sezonu Açılış Postu


Bu satırların sahibi Engin Gürses . Zaten kendisi o seneye hem sitenin oluşması bakımından hem de puan bakımından damgayı vurmuştu . Blogspot kavramını bizlerle tanıştırdı ve yarışmamızı Türkiye 20.si olarak bitirdi . Yazı dilinde hala devam eden ve o günlerde bile anlaşılan eksiklikler olsa da yazmaya devam ediyor Engin Gürses . Şimdi bakıyoruz da Ronaldinho mu kalmış ? İnsan öngöremiyor geleceği maalesef ancak söz uçuyor yazı kalıyor . Öyle değil mi öteki mahallenin çocukları !

Bizim Çocuklar

Tamam , Şampiyonlar Ligi'nde, Premier Lig 'de futbol bambaşka oynanıyor. Ronaldinhoları , Kakaları , Gerardları , Lampardları tv başında izledikten sonra Lig tv'de herhangi bir maçı izlemek zulüm haline dönüşebiliyor ama ne olursa olsun yine de radyoda "Mikrofonlarımız şimdi Kamil Ocak stadında" gibi anonsları duyduğumuzda bizimkileri takip etmenin hazzının da bir başka olduğunu hatırlıyorsunuz . Eski açık müdavimi yaşlı amcalardan görüp özenmiştik ligde tuttuğumuzun dışındaki takımları da takip etmeyi . Kasımpaşa - Büyükşehir Belediye maçının kaç kaç bittiğini sorduktan sonra " Abi asisti kim yaptı ? "sorusunun karşılığı olarak anlamsız bakışlar ve "olm, git kafamı buluyorsun" cevabına alışkın artık bu bünyeler .

Futbol gerçekten bir hastalık, üstüne üstlük burda bizim mahallenin çocukları oynuyor ...

Fantezi Futbol Nostalji


Fantezi Futbolun yanına Nostalji kelimesini ekleyebiliyorsak anlayın siz neler görüp neler yaşadığımızı ! Yıllar ve sezonlar teker teker geçiyor . Kadrolar , oyuncular ve sistemler eskiyor . Haftanın futbolcusu , Kaptan kavramı ve belki de ileride teknik direktör seçimi bizleri bekliyor . Kimimizin bu sırada çocuğu oluyor , bazımız evleniyor , ev alıyor , iş değiştiriyor , askere gidiyor - dönüyor , yakınını kaybediyor . Ve bir şekilde hayat devam ediyor ...

Fantezi Futbol Nostalji etiketi markalaşma yolunda en büyük umudumuz olacaktır . Zira bu konuda ülkede referans alınabilecek bir site varsa o da BFFK'dır . Bizim yaşadıklarımızı , ortak paylaşımların hatırlatılmasını ve biraz geriye dönüp bakmayı çok anlamlı bularak tüm yazarların beğenisine sunuyorum bu etiketi . Kimbilir belki bir gün çocuklarımız ''Baba ; Paşa Amcayı geçtiğin sene Türkiye'de kaçıncı olmuştun ?'' diye sorar da çocuklara anlatacak bir kaç hikayemiz olur . Ne dersiniz ?