Recent Posts

27 Mart 2010 Cumartesi

Gazetelerin Cezalı Listeleri



Haftanın cezalılarını eğer gazetelerden takip ediyorsanız, bu listelerin doğruluğu adına göz önünde bulundurmanız gereken 4 kriter var. Birincisi mutlaka 2-3 farklı gazeteden check etmek gerekiyor. Zira ufak tefek hatalar, gözlerden kaçan ayrıntılar olabiliyor. Milliyette Ediz Sarıpınar'ın hazırladığı sayfa en yüksek doğruluk oranını tutturan gazete. Fanatik ve Hürriyet'te de Salı günleri bu tarz listeleri bulabilirsiniz.

İkinci kriter kupa maçları olduğunda bu listeler yapıldıktan sonra maçlar oynandığından kırmızı kart cezalılarının yanıltıcı olması. Örneğin yukarıdaki Milliyet'in cezalı listesinde bu hafta kırmızı kart cezalısı olarak gözüken Antalyalı Sedat Ağçay aslında 1 maçlık cezasını perşembe günkü kupa maçında çekti ve haftasonu lig maçlarında takımdaki yerini alabilecek. Fakat kupa maçlarında kırmızı kart gören Kalabane, Engin Baytar ve Yalçın Ayhan listede bulunmadıkları halde, bu liste yapıldıktan sonra oynanan kupa maçlarında kırmızı kart gördükleri için bu haftasonu lig maçlarında oynayamayacaklar. Kısaca kupa haftalarında bu listelere dikkat etmek gerekiyor.

Üçüncü kriter ise hükmen ve erteleme maçlarında cezanın ilk meydana geldiği haftada yazılıp, maçın oynanacağı hafta tekrar yazılmaması. Örneğin Doğa Kaya bu hafta Seçkin'in TFF'den çıkardığı listeye göre kırmızı kart cezalısı gözüküyor. Ama sağ tarafta 26.Hafta cezalılarında onu Doğa Kaya (1/1 hafta) olarak yazmıştık. Yani 1 hafta cezalı ve bu cezasını geçen hafta çekmiş olarak görüyoruz. Zaten yukarıda resimden gördüğünüz gibi kırmızı kart cezalıları bölümünde yazılmamış Doğa'nın ismi Milliyet tarafından. Ben önce acaba PFDK tarafından cezası 2 hafta olarak mı değiştirildi diye aramaya koyuldum ama pozisyon icabı penaltı sonunda gördüğü bir kırmızı karttı Doğa'nınkisi. Dolayısıyla cezası 1 maç olmalıydı. Geçen haftanın PFDK Kararlarına bir kere daha baktığımda gerçekten cezanın 1 maç olduğunu gördüm. O zaman nasıl cezalı diye düşünürken jeton düştü. Eskişehirspor geçen hafta hükmen Ankaraspor galibiyetinden dolayı maç yapmadan haftayı geçirdiği için Doğa da cezasını bu hafta çekecekti. Cezai olayın gerçekleştiği geçen haftaki cezalı listesinde ismi yazılmış ama cezasını çekeceği hafta olan bir sonraki haftanın listesinde tekrar ismi yazılmamıştı. Aslında doğrusu ufak bir uyarı ibaresiyle her 2 haftada da cezalı oyuncunun ismini yazmaktır. Fakat bu tüm ceza listelerinde gözden kaçırılan bir hata.

Hatta hatırlarsınız 2. yarının başında bunun biraz daha uç bir örneği benim başıma gelmişti. Ligin ilk yarısında sondan bir önceki haftaki Kayserispor maçında İBBli Gökhan Süzen 4.sarı kartını görerek cezalı duruma düşmüş, o hafta salı günü çıkan cezalı listesinde ismi yazılmıştı. Fakat son hafta Ankaraspor hükmen galbiyetinden dolayı cezasını çekememiş. Daha sonra 1,5 aylık lig arası gelmiş, cezasını, takip eden ilk maç olan 2.yarının ilk maçı Beşiktaş-İBB karşılaşmasında çekmesi gerekirken kardan dolayı o maç ertelenmiş, Gökhan Süzen'in 2 ay önceki cezası İBB-Kasımpaşa maçına kalmıştı. Bu maçın olduğu haftada hiç bir cezalı listesinde ismi geçmediği için benim gibi bir şahsiyet Gökhan'ı kabak gibi takımına almış, neden oynamadığını çözmesi de hayli bir zaman almıştı. En azından bu tip acı bir tecrübeyle bu konu hakkında ileriki haftalarda uyanık olunması gerektiği dersini aldık. Bir musibet bin nasihat ...

Dördüncü ve son kriter ise birden fazla haftayı kapsayan cezalarda yaşanıyor. Örneğin 2 hafta önce Alex'e 2 hafta ceza verilmiş ama ismi sadece cezanın gerçekleştiği İBB maçı ertesinde tutulan haftanın cezalı listesinde yer almıştı. Oysaki bir sonraki haftada da Alex cezalı olduğu için takımdaki yerini alamış ama bu kez cezalı listesinde ismi yer almamıştı. Sağ taraftaki cezalılar listesini güncellerken parantez içinde oyuncunun kaç hafta ceza aldığını ve bu cezanın kaçıncı haftasında bulunduğunu yazmamın sebebi bu karışıklığı önlemek. Dolayısıyla 2 hafta veya daha fazla verilen cezaları takip ederken gazetelerin listelerine itibar etmemek gerekiyor.

Zaten gelecek haftadan itibaren kendi bloğu olan Rasyonel Futbol'da bu işi yapan Seçkin Köksal en ince ayrıntısına kadar cezalıları haftalık olarak bir post halinde BFFK'da yazmaya başlayacak. Fantezi Futbol severler için ileriki yıllar adına bir referans site hazırlama düşüncemiz içinde Seço'nun üstleneceği bu Cezalılar Sorumlusu görevi kilit öneme haiz bir faaliyet olacak. Her şey Mahmut gibi arkadaşlarımız yüzlerce oyuncu arasından lamba gibi cezalı oyuncuyu bulup haftalık kadrolarına seçmesin, sonra da üzülmesin diye ...