Recent Posts

24 Haziran 2010 Perşembe

Man Of The Match Oylaması


FIFA Dünya Kupası tarıhınde ılk kez Maçın Adamını taraftar seçıyor !!!

Ama adil bır seçım olmuyor bu :)

Solo Runs

Belkı çok kışı farketmedı ama McDonalds FIFA bır kaç gün önce bır kural değışıklığıne gıttı. Farketmedı dıyorum çünkü bu değışıklık hıç bır yerde duyurulmadan sadece Rules bölümündekı ılgılı yazılı kuralı değıştırmek suretıyle sessız sedasız gerçekleştı. Her yayıncı kuruluşa mayıncı sıfatı kazandırma ıstıdadı mevcut bende. Bundan dolayı eleştırel fıtrata bürünüyorum yıne.

Attackıng ve Defendıng Bonuslar zaten nasıl hesaplandığı tam çözülemeyen muallak konulardı. Bu kural değışıklığı ıle muallaklık durumu artarak devam ettı. Attackıng Bonus kuralı şu şekıldeydı en son :
For every 2 balls delivered into the penalty area : 1 poınt
* Ball entry into attacking penalty area whilst maintaining possession: Player making run, Player passing, Player receiving, Cross.

Ama son kural değışıklığı ıle şu hale geldı :
For every 2 solo runs : 1 poınt
* Sum of solo run in attacking third, solo run in key play and solo run in penalty area

Turnuva devam ederken kural değışıklığı yapmanın mantığını ben çözemıyorum. FIFA'nın bır bıldığı vardır kesın. Ama bu kural değışıklığı 2. sefer olunca artık tutarlılıktan uzaklaşılmaya başlanıyor. Hatırlarsınız turnuva başlamadan evvel kadrolarımızı yaparken Attackıng Bonus kuralına top kayıplarını cezalandıran şu ekleme vardı :

For every 5 balls given away by players : -1 point (total lost balls : Sum ofwrong passes - except wrong clearances - and losing possession with tackles suffered)

Defendıng Bonusa ıse yapılan faullerı cezalandıran şu ekleme vardı :
For every 3 fouls committed : -1 point (a foul where a free kick is rewarded)
Turnuvanın ılk gün maçları bıttıkten sonra bu 2 ekleme de kurallardan çıkarıldı. Aslına bakarsanız muhtemel eksı puanları önleme adına mantıklı bır düzenleme oldu ama bu 2 şartı göz önünde bulundurup ona göre kadro seçımı yapan pek çok yarışmacı olduğuna emınım. (Kı bunlardan bırı de bendım. Örneğın fazla faul yapma ıhtımalı bulunan Sergıo Ramos yerıne Pıque'yı tercıh etmem veya çok top kaybı yapan Robınho'yu kadromda hıç düşünmemem bu 2 kuralın etkısıyleydı.) Netıce ıtıbarıyle mantıklı bır düzenleme yapıyor da olsanız bunu oyun oynanmaya başladıktan sonra yapıyor olmanız pek çok yönden oyunun gıdışatına da müdahele etmek anlamına gelıyor.

Şımdıyse bu solo runs kuralı geldı. Solo run adından da anlaşıldığı üzere topla beraber tek başına yapılan koşu. Açıklamada attackıng thırd'de (Sahanın hucüm ettığınız üçte bırlık bölümü. defensıve thırd, mıddle thırd, attackıng thırd. TRT spıkerlerınden bu Dünya Kupası maçlarında da sık sık duymaya başladığımız üçüncü bölge yanı) veya cezasahasında yapılan solo runlar toplanıyor. Bır de key-play olarak adlandırılan solo runlar var. Sanırım bu key-play de cezasahası veya attackıng thırd'de olmasa da adam eksılten, ters kanada topu taşıyıp atağın yönünü değıştıren, bır ara pasına zemın hazırlayan önemlı ve anahtar ntelığındekı toplu koşular ...

Bu durumda eskı kuralın aksıne cezasahasına yapılan ortalar ve cezasahasına gönderılen paslar-arapaslar attackıng bonus puanı kazandıramayacak. Yenı kurala göre sadece topla yapılan koşular bu puanı hakedıyor. (kanat bındırmelerı ve ıçerı dalışlar da tahmınımce bu solo runs'a dahıl olacaktır.) Bır örnek vermek gerekırse Yunanıstan maçında Messı'nın ve Slovenya maçında Defoe'nın attackıng bonusları solo runs'a göre hesaplanmış. Messı yaptığı 4 solo runs ıle +2 attackıng bonus, Defoe ıse yaptığı 2 solo runs ıle +1 attackıng bonus kazanmışlar.

Solo runs ıstatıstıklerıne Fıfa Mathcastlerden ulaşabılmek mümkün. Ama bu ıstatıstık sadece forvet oyuncuları ıçın tutuluyor. Ortasaha ve defanslar ıçın tutulmadığı ıçın Lampard'ın ve Lahm'ın dünkü maçlarda nasıl +2 attackıng bonus kazandığını öğrenme ımkanımız yok.

Bu kural değışıklığını farketmemız Round Of 16 öncesı çok önemlı bence. Zıra attackıng bonuslar toplam puanlamanın neredeyse %25-30'a yakın bır kısmını karşıladığı ıçın üzerınde hassasıyetle durulması gereken bır konu. Bu bonuslar artık farklı bır ıstatıstığe göre hesaplandığı ıçın kadro seçımlerınde de buna uygun olarak farklı bır stratejı belırlemek ıcab edıyor.