Recent Posts

14 Ağustos 2009 Cuma

Overrated Players


Hakkını yemeyelım , Lıg TV oyuncu fıyatlandırmalarını genelde oldukça rasyonel belırlıyor. Ama her sene de bır kaç ıstısna kazık oyuncu kontejanı açıyor. Geçen sene bu kategorının kralı 15.00lık fıyatıyla Mehmet Topuz'du. Bu sene ıse tahtı , 14.00lık fıyatıyla Ümıt Karan devralmış durumda. Ümıt , karıyerlı bır oyuncu bıle olsa , 4 buyukler ve bır nebze de Sıvasspor harıcınde , bır takımda 14.00lık bır fıyatın olması gerçekten abartı. Sezon boyunca muhtemelen Ümıt , bence 15 gol barajını aşıp ıyı bır puan yakalayacaktır ama çok kışı kendısını almak ıstese de sırf bu yüksek fıyatı yuzunden buna naıl olamayacaktır.

Bunun yanında 3 buyuklerın kalecılerını de bu kategorıye sokmak ıstıyorum. 12.00lık fıyatlarıyla sezon boyu tercıh edılme sayıları bır elın parmağını geçmeyecek sanırım. 10.00lık Ferrarı ve 9.00lık Song gıbı skor gucu olmayan defanslarda bu kategorının gedıklılerınden . Fıkrımce abartılmış fıyatlı dığer oyuncuları da aşağıya sıralayıp 15 kışılık bır lıste yaptım :

Overrated Oyuncular
  1. Ümıt Karan 14.00
  2. Mehmet Topuz 13.00
  3. Darius Vassell 12.00
  4. Volkan Demırel 12.00
  5. Rüştü Rençber 12.00
  6. Leo Franco 12.00
  7. Hasan Şaş 11.00 (Bır yorumcuya göre oldukça yüksek)
  8. Ferrarı 10.00
  9. Kazım Kazım 10.00
  10. Uğur Boral 10.00
  11. Song 9.00
  12. Ersen Martın 9.00
  13. Hüseyn Cımşır 8.00
  14. Erhan Küçük 8.00
  15. Serdar Kulbılge 7.00

Ön Libero



Günümüz futbolunun vazgeçilmez oyuncusudur ön libero. Hatta birçok teknik adam, kaleciyle birlikte ön liberosunu (bazen iki tane) yerleştirilip kalan dizilimi daha sonra belirler. Orta saha ve defansın bağlantı kanalıdır. Takımını hücuma çıkaran, rakip atakları ilk karşılayandır. Genellikle maç sonu istatistiklerinde en çok mesafe kateden oyuncu olarak ön plana çıkar. Takımın askeri, büyük galibiyetlerin gizli kahramanıdır. O kadar önemli bir adamdır ki Türk vatandaşı bir tane bulamadığımız için Marco’yu Mehmet yapıp milli formayı sırtına geçirmişizdir. Ancak işin ilginç yanı, tüm bu önemli özelliklerinin yanında Fantezi Futbol oyunun en işe yaramaz oyuncusudur aynı zamanda.

Kaleci ve defans oyuncularının seçimi yapılırken öncelikle haftanın gol yemeyecek takımı tahmin edilmeye çalışılır. Bu belirlendikten sonra takımda kornerden kafa golü atabilecek stoperler ya da hücuma çıkıp asist yapabilecek bekler seçilir. Zaten takımı gol yemediği durumda +4 puan alacak oyuncunun toplam puanı asist ile 10, gol ile 13 puana çıkar. Forvet oyuncularının seçimi için çok fazla söylenebilecek bir şey yok. Haftanın golcüleri biraz mantıkla, biraz hissiyatla, biraz da taraftarlıkla tercih edilir.

Orta saha ise oyunun kilit bölümüdür. En çok puanı toplayabileceğiniz mevki burasıdır. Gol attığında +5, asist yaptığında +3 ve gol yemediğinde +2 puanın tamamını toplayabilecek oyuncular bu mevkide görev yapar. Tabata, Yusuf, Alex, Arda, Musa Aydın, Erman Kılıç, Tello, Kewell, Delgado, Volkan Şen, İbrahim Akın, Alanzinho, Ceyhun Eriş v.s. hep bu bölgenin oyuncularıdır. Kaptanlar genellikle bu bölgeden seçilir. Tabi bu durumun doğal sonucu olarak gerçekte futbol sahasında göremeyeceğiniz orta sahaları fantezi futbol takımlarında görürsünüz. İşte size örnek bir beşli orta saha; Erman Kılıç, Arda, Alex, Ceyhun Eriş, Yusuf. Aklı başında bir teknik adamın gerçekte sahaya çıkarmayacağı bu orta saha ile fantezi futbolda haftanın birincisi olabilirsiniz mesela. Bir de şu orta sahaya bakalım; İbrahim Dağaşan, Tjikuzu, Selçuk Şahin, Michael Fink, Hüseyin Çimşir. Bu da aklı başında bir fantezi futbol oyuncusunun kurmayacağı bir orta saha. İşte tam burada iki oyunun farkı ortaya çıkar ki o da takım olma ve bireysellik arasındaki farktır. Futbol sahasında koşan, basan, çalışan oyuncuya ihtiyacınız vardır. Bu oyuncular, gol ve asist istatistiklerinde yer alan oyuncuları tamamlar. Asiste asist yapar ve takıma takım olma, birlikte oynama hüviyeti kazandırır. Ancak fantezi futbolda bunların hiçbirisine ihtiyacınız yoktur. Çünkü size puan kazandıran mücadele değil istatistiklerdir. Frikik ya da penaltı atmadığı sürece ya da bütçe sıkıntısına düşmediğiniz sürece, “iyi ki bu adam oynuyor orta sahanın yükünün sırtlamış” dediğiniz oyuncuları fantezi futbol kadrosunda düşünmezsiniz. Bunlara ilave olarak ön libero, oynadığı bölge sebebiyle hücuma çıkarken top kaptırıldığında ilk müdahale eden oyuncu olduğundan ve aynı zamanda sert oyunculardan seçildiğinden, sarı ve kırmızı kart görme olasılığı defans oyuncuları ile eşit bir oyuncudur ki yine fantezi futbol için tercih edilmemesinde önemli bir kriterdir.

Bu durumu gözardı etmeyen bazı siteler geçtiğimiz sezon fantezi futbol oyunlarında puanlamaya top çalma ve top kaptırma gibi kriterleri ekleyerek atıl durumdaki bu oyuncuları etkin hale getirmeye çalışmıştır. Ne var ki bu uygulama oyunu karmaşıklaştırmış ve ilginin azalmasına sebep olmuştur. Bu sebeple bu sezon uygulamadan vazgeçilmiştir.

Gerçek şu ki futbola ilgi duyduğum için bu oyunu oynuyorum. Ancak zaman zaman oyunun futbolun gerçekliğinden uzak noktalarıyla ilgili de kafa patlatmıyor değilim. Aklıma bazı fikirler gelse de her seferinde şu gerçekle karşılaşıyorum: Basit her zaman güzeldir ve çok detay ilgiyi azaltır. Bu yüzden ön liberonun bu oyundaki makus talihi ilelebet devam edecek gibi gözüküyor.

Süper Lig # 2. Hafta Tahminleri


İnsan sevdiğini düşünürmüş ya gece gündüz benimkisi de aynı hesap ! Bir yandan haftasonu geliyor Beşktaş ne yapacak beklentisi içindeyim bir yandan da kadro sıkıntısına düştüm futbolcu derdindeyim . 9 maç oynanacak ligimizde ; kim kazanır , kim berabere kalır , kim ön plana çıkıp goller atar ya da kim her golün ardına asist şeklinde ismini yazar meraklardayım . Var mı bu maç şöyle biter bu maç böyle devam eder diyen delikanlı ? Kimse sürüncemede kalmasın , abi çözemedim bu maçı demesin diyorum ve buna müteakip olarak 2. haftadan itibaren tahminlerinizi alayım istiyorum . Belki de iddaa tahminlerinin kralı misali aramızdan bir Juan Kaan çıkar ya da 5 yiyen takımı tutanlar Huan Madara olurlar . Kimbilir . Sabırsızlıkla öngörülerinizi yorum bölümüne yazmanızı bekliyorum . Haydi rastgeleyi ekleyip kaçıyorum !

15.08.2009 Cumartesi
Trabzon - Diyarbakır
Ankaragücü - Manisa
Galatasaray - Denizli

16.08.2009 Pazar
Fenerbahçe - Sivas
Ankaraspor - G.Birliği
Eskişehir - Bursa
Kasımpaşa - İ.B.Bld.
Kayseri - Gaziantep

17.08.2009 Pazartesi
Beşiktaş - Antalya

Bffk3 Hakkında Genel Kanı Ve Kanıksamalar Üzerine Beyin Fırtınaları

Başlıktan da anlaşılacağı üzere bu yazıdan bir cacık olmayacağı belli , yazı konusunda siftah yapmak ve bunu daha da ileri götürerek bir spor yazarı gibi köşe sahibi olmak ve de buradan haftanın değerlendirmelerini yazmak niyetindeyim ilk zamanlar ...

Geçen sene kendi adıma ilk defa oynamaya başladığım bu illet oyunda maç seyretme zevkimin değiştiğini , geliştiğini , ne bileyim ''sağlıklı'' Fenerbahçeli olmama rağmen Beşiktaşlı Nobre gol attığında havalara sıçramam (kaptanımdı) beni dehşete düşürse de aldığım puan veya puanlar zevk almama neden oldu .

Bu sene BFFK3 adıyla oluşan ligimiz 28 rekor kişiyle ve ufak büyük hediyeleriyle gerçekten zevkli geçmeye aday . Geçen sene gurur dolu bir ligi ve Türkiye 1. , 5. , 15. , 20. , 47., 49 ile Türkiye ilk 50 sine 6 kişi sokmayı başarmıştık . Gerçi geçen senenin Türkiye 1. ve 5. olan arkadaşlarımız bu sene ilk hafta nal toplasalar da , ligin ortalamasını düşürseler de yapacak bir şey yok . Geçmişleri parlak bu arkadaşlar yakın zamanda toparlanıp aramıza ve yanımıza hızla geleceklerdir . Bize düşen bu durumdan olduğunca yararlanıp bizleri geçene kadar dalgamızı geçmekten ibarettir ...

Sözün özü tüm arkadaşlarımızın başarılı bir sezon geçirmeleri dileğimle ...