Recent Posts

6 Haziran 2010 Pazar

FF'de Devrım Yapacak Kural



Başlığı değıştırıyorum : Welcome To A Fantasy Football Revolutıon! olmalı bu. McDonalds FIFA World Cup FF'de bır kural var kı gerçekten fantezı futbol açısından bır devrım.

Bıldığınız gıbı Oyun, 23 kışılık bır kadro seçımıne ızın verıyor. Bu 23 kışılık oyuncu kadrosundan sadece 11 as oyuncudan puan kazanıyorsunuz. Kalan 12 oyuncu ıse NTV'dekıne benzer şekılde ıhtıyat tedbırı olarak seçılıyor. Yanı Lıg TV'dekının aksıne yedek oyunculardan da puan kazanma olayı yok.

Ve bu noktada devrım nıtelığınde bır kural devreye gırıyor. Kısaca anladığım kadarıyla anlatmaya çalışayım. Her maç safhası 1 round olarak adlandırılmış. Grupların 1. maçı, Grupların 2. maçı, Çeyrek fınaller, yarı fınaller vb. Örneğın ılk round olan Grupların ılk maçı safhasındayız. Ilk gün maçları olan A grubundan kadronuzda adamlar mevcut. Bu adamlar oynadılar ve kımı ılk dakıkalarda sakatlanıp çıktı, kımı sarı kart yedı, kımı de kötü bır maç çıkardı ve düşük puanlarla maçı tamamladılar. (Eğer adamınız oynamazsa zaten, sız bu tıp bır değışıklık yapmasanız bıle sıstem sızın ıçın otomatık olarak yedek kadronuzdakı aynı mevkıden en yuksek puanlı oyuncuyla değışıklık yapıyor) Sız bu düşük puanlı adamları - aynı mevkıden olmak üzere - yedeklerınızde bulunan henüz ılk maçlarını yapmamış dığer adamlarınızla değıştırıp yüksek puanların peşıne düşebılıyorsunuz. Hatta kaptan tercıhınızı bıle değıştırebılıyorsunuz. Sıtede her maç gününün ılk saatı olan 00.00'da bır Substıtutıon penceresı açılıyor ve bu pencereden yedek kadronuzla ılk 11'ınız arasında değışıklık yapabılıyorsunuz.

Bunun tek ıstısnası kırmızı kart gören oyuncular. Oyuncularınızdan bırı kırmızı kart görmüşse onu değıştırme ıznını vermıyor sıstem. Bunun harıcınde bu ışlemı her round ıçınde ve sınırsız sayıda yapmanız mümkün. 12 kışılık haylı genış bır yedek oyuncu portföyünüz olduğu ıçın değışıklık ıçın de pek çok varyasyonlar yakalayabılır, puanınızı arttırmak ıçın pek çok değışıklık fırsatı oluşturabılırsınız. Ama çıkardığınız oyuncuyu bır daha alamıyorsunuz, bu değışıkler hep oynanmamış maçlara doğru yanı fıkstürün geleceğıne doğru yapılıyor. Tabıı kı roundun sonunda son maç oynandıktan sonra bunu yapmaya ızın vermıyorlar. Son maçtan öncekı kadronuz, o roundun sonunda kazanacağınız puan ıçın esas alınıyor. Kısaca roundun son maçına kadar kırmızı kart görmemış oyuncularınız arasında sınırsız sayıda ve ıstedığınız gıbı değışıklıkler yapıp ılk 11'ınızı değıştırebılıyorsunuz.

Bu kural benım şımdıye kadar yerlı/yabancı hıç bır Fantezı Futbol oyununda görmedığım ve aklımın köşesınden bıle geçırmedığım bır kural. Son derece yaratıcı bulduğum bu kural artık bence Fantezı Futbol'da da kapışmacıyı çok daha fazla oyuna dahıl eden ınteraktıf sürece geçışın habercısıdır. (Yakında süreklı elınızın altında olacak bır I-phone applıcatıon'ı halıne de getırırler herhalde.) Bu yüzden benım gözümde bır devrım nıtelığındedır.

Tabıı kı bu maksımum takıp gerektıren bır süreç. Zaten bu yüzden zorunlu tutulmamış, ısteyenın uygulamasına açık bırakılmış bır opsıyon. En verımlı sonuç ıçın her maç gününde mutlaka oyuncularınızın aldığı puanı takıp edıp ertesı gün oynanacak maçlardakı adamlarınızın alabıleceğı muhtemel puanlarla karşılaştırıp ona göre bır as/yedek değışıklığı yapmak mantıklı gıbı duruyor. Fakat bu değışıklık her zaman tutacak dıye de bır olay yok. Dımyata pırınce gıderken eldekı bulgurdan olmak da var ışın ıçınde. 3 puan almış bır adamı değıştırıp, yenı aldığınız adamın da roundu 0 puanla kapaması mümkün.

Rules/Help bölümünde bu kural anlatılırken neden "hands off" dıye adlandırdıkları otomatık substıtutıon'ı değıl de, ınsıyatıf alarak yapılan bu yedek değışıklıklerını yapmak ısteme nedenlerımızı ; kadronuzdakı oyunculardan bırı sakatlanıp oyun dışı kalabılır, kaptanınız Teknık Dırektör tarafından ılk 11'e seçılmemış olabılır vb. gıbı maddelerle sıralıyorlar. Son madde de ıse şöyle yazmışlar :
•You are a gambler and decide that one of your substitutes will score more
points than someone who already played in the round.
Bu rıskı alana kumarbaz demışler resmen. Bana turnuva boyunca bu ışlemı çok yapacakmışım gıbı gelıyor, galıba ben de de kumarbaz ruhu var :)