Recent Posts

25 Aralık 2009 Cuma

Her Şey 1 Puan için


Neredeyse her hafta kadrolarımda bir son dakika kararsızlığı, daha çok bir ikilem şeklinde zuhur ediyor. Geçen haftaki kararsızlığım Olcan ve Arda arasındaydı. Diğer haftaların tersine bu seferki, kadroya alıp almamaktan ziyade hangisini asa hangisini yedeğe koyacağım hususundaydı. Sonunda bir mantık yürüterek bir karar verdim :

1. Arda gol ve asist bakımından Olcay'dan daha üretken bir oyuncu. Bu zaten su götürmez bir gerçek.
Arda : 4 gol - 8 asist
Olcan : 2 gol - 1 asist
2. Gaziantep ligin en zayıf takımı olan Denizli'ye büyük ihtimalle fark atacak.
3. Galatasaray'ın ligin dişli takımlarından Gençlerbirliği karşısında zorlanması çok muhtemel.
4. İki oyuncu da gol-asist üretememesi durumunda Olcan'ın (+2) gol yememe puanı kazanma ihtimali, Arda'nınkinden daha fazla. Zira Gaziantep'in gol yeme olasılığı, Galatasaray'ın gol yeme olasılığından daha az.

Bu kriterler çerçevesinde ve Gaziantep'in atacağı 6 golün de hayalini kurarak Olcan'ı as kadroma Arda'yı da yedeğe koydum. Ama bir taraftan da 15 milyonluk bir adamı yedeğe koymuş olmanın psikolojisi sıkıştırıp duruyor. Kendimce mantıklı sebeplerim olsa da kararımdan emin olamıyorum sırf bu psikolojik etkenden ötürü. 15 milyonu yedeğe heba etmiş olmanın dayanılmaz ağırlığı ...

Kasımpaşa maçına giderken Gökhan Tavukçu'ya tercihimi ve sebeplerimi anlattığımda anlamsız buldu. Ona göre gol yememe puanını düşünmek çok saçmaymış. "15 yıllık esnafım, hayatımda bir kere bile gol yememe puanını düşünmedim ben" dedi. Tunç gelince o da Gökhan'a katıldı : Yok Ardasızlık insan bünyesine dokunurmuş, Yok ismim en kötü tercihler listesinde okunurmuş, Yok 15 milyonluk adam yedeğe mi konurmuş, Yok insanın hayatında en önemli şey onurmuş, Yok Arda'nın golleri şifaymış nurmuş, Yok Olcan'ın futbol namına aklındaki tek şey urmuş vs. vs. Dünyanın iki en geyiği bir araya geldi mi ne konuşabilir ki başka ?

Neyse biz geyiği bir kenara bırakalım. Maçlar oynandı bitti. Gaziantep maçını radyodan, Galatasaray maçını tv'den takip ettik. Gördük ki Gaziantep fark falan atamadı. Gaziantep'in ilk golünde Beto, Olcan'ın çektiği ve kaleciden dönen şutu tamamlayarak golü buldu. Premier Lig'de olmadığımız için haliyle pozisyon asist puanı kazanamadı. (If a goalkeeper does not have control of the ball and parries a shot or drops a cross or the ball rebounds off the woodwork, the attacking player shooting or crossing the ball receives the assist if a goal directly ensues.)

2.golde ise Cesar Souza'ya asist yapan Ahmet Arı'ya (Haftanın güzel tercihlerinden biriydi bu arada Ahmet Arı. 1,5 milyonluk fiyatı yüzünden yüzüne bakılmayan bu adam Gaziantep'in her atağında pozisyonu geliştiren isimmiş özet görüntülerden gördüğümüz kadarıyla. Zaten 8 puanı da kaptı.) pası atan isim yine Olcan. Asistin asistine de henüz puan verilmiyor. El-hasıl Olcan maçı hiç bir puan kazandırıcı aktivite yapamadan 3 puan ile kapattı. Keza Arda da sayılmayan golü haricinde aynı Olcan gibi hiç bir şeysiz maçı bitirdi.

Yani 4 numaralı öngörü gerçekleşti. Allah'tan ben iki oyuncunun da bir şey yapamaması durumunu önceden göz önünde bulundurmuş ve bu yönde gol yememe puanından maksimum verim alma düşüncesiyle as-yedek tercihimi yapmıştım. Ama küçük bir terslik oldu. Benim öngörümün aksine golü yiyen takım Gaziantep, yemeyen takım ise Galatasaray oldu. (Olcan 57 dakika oynadı ve gol yemedi ama 60 dakikadan fazla oynamış olsaydı da Gaziantep gol yediği için yine 3 puan alacaktı. Tabii kalan 33 dakikada gol-asist üretemeyeceği varsayımı ile.) Böylece Olcan yerine Arda'yı yedeğe koymuş olmamdan dolayı, gol yememeden gelen puanın yarısını eksik almış oldum. ((5-3)/2=1)

Sonuç olarak bir as-yedek tercihiyle 1 puan zarara girdim. 1 puan deyip geçmeyin bu sene sonunda 0 1 puanla sıralama belirlenebilir. Gördüğünüz gibi genel sıralama puanları oldukça birbirine yakın. Baksanıza bizden ilk 100'de 11 kişi var ve 2. yarıyla beraber bence bu rakam çok rahat 15'e çıkacak. BFFK dışından rakiplerimiz arasından mutlaka soluğu yetmeyenler çıkacaktır. 34 hafta takip etmek kolay değil sonuçta bu işi.

Bu yazıdan çıkaracağımız sonuçlar :

1. 1 Puanın bile önemi büyükmüş. O 1 puanı bile elde etmek için elinizden geleni ardınıza koymayın. Hesap-kitap-düğün-dernek elinizden ne geliyorsa yapın.
2. 15 milyonluk adam yedeğe konur mu lan !!! Evet, konmazmış ...