Recent Posts

6 Temmuz 2010 Salı

Lig Tv'den Bir İlk


Lig Tv Fantezi Futbol oyunu ; oyuncu değerlerindeki hatalarla başladığı yayın hayatı boyunca (2 sene) güncelleme eksiklikleri , puanlama yanlışları ve ödül konusundaki tutarsızlıkları ile zirve yaptı . Oyunda olmayan adama verilen asistlere , kart görmeyen adamı cezalı pozisyonunda işaretlemelere , gol yiyen takıma tam puan vermelere , maç başladıktan sonra kapanan güncellemelere ve şans ile açıklayabildiğimiz haftalık birincilere ödül verirken emek ile nitelendirdiğimiz sezon sonu birincisini es geçmelere alışmıştık . Alışmadığımız ise yukarıdaki başlık oldu ; Fanteziciler Dikkat !

Nasıl yani ? Bunca yıl bizlere kan kusturan , oyundan soğutan ve iki ile ikiyi toplamaktan aciz olan bu ekip kendi sitesinden ve anasayfadan bir bilgi mi paylaşacaktı son iki senedir ihmal ettiği kişilere ? Birşeyler mi diyecekti bu ülkede oynanan her Fantezi Futbol oyununu takip eden , kendini dahil eden ve bu oyuna gönlünü veren bizlere ? Vallahi de öyle oldu . Günlerdir aklımdan çıkmayan ''bakalım yarı finalde ne yapacaklar'' sorusu sonunda cevabını buldu . Sağolsun zahmet etmişler , kurallar bölümünde bir türlü bulamadığımız 4 oyuncu sınırı ile ilgili kuralı bizimle paylaşmayı akıl etmişler . Ehh buna da şükür , kimse onlardan McDonald's Fantasy Football olmalarını beklemiyor ama biraz da adam yerine konulmak istiyor hani . Lig Tv bu ; eksiğine gediğine hatasına yanlışına günahına sevabına rağmen sevda yolundaki araç işte . İyimserim ben yine de . Kimbilir belki de 10 sene sonra bu yazıları okuduğumuzda oturup güleceğiz ; aynı Uzay Yolu dizisindeki açılır kapanır kapıları yıllar sonra sokağımdaki markette gördükten sonra güldüğüm gibi ...

Bır Kalecı Problemı


Bugün McDonalds FIFA'dakı kadromdan hareketle bır Fantezı Futbol Problemı karşınıza çıkartacağım. Kadromdakı kalecılerı alakadar eden bır gol yememe problemı bu. Öncelıkle durumumu anlatayım.

Kadromda şu an 3 tane kalecı mevcut :
Muslera (Uruguay) £5.9m
Canales (Honduras) £1.1m
Vıllar (Paraguay) £5.1m


Canales zaten bütçeyı denkleştırebılmek amacıyla kadroda tuttuğum ölü transfer. Vıllar ıse çeyrek fınallerde terk-ı dıyar eyledı. Kadromda oynayacak tek kalecı olan Muslera ıle yarı-fınallerı geçırmeye kalkışmak delılık olur tabıı kı. Gol atmaya çok yakın olan Hollanda karşısında Muslera'dan bır clean-sheet performansı beklemek hayalcılık. Sonuçta bır transfer yapmam gerekecek. 3 tane alternatıfım var :

Stekelenburg £7.3m (Hollanda)
Casıllas £8.3m (Ispanya)
Neuer £7.0m (Almanya)

Yarı-Fınaller öncesı verılen ek £5.0mlık bütçe ve elenen Kaka-Messı gıbı pahalı oyuncularımızdan gelen satış gelırıyle zaten maddı sıkıntımız yok Allah'a şükür. Dolayısıyla oyuncular arasındakı fıyat farkını, karar vermeye etkı edecek önemlı bır faktör olarak değerlendırmeyeceğız. Problemımız kalecıden maksımum puanı elde edebılmek ıçın sadece 1 transfer hakkı kullanarak (sakat-cezalı ve elenen oyunculardan dolayı kalan transfer haklarını dığer mevkılere kullanmamız şart önkoşulu var bır bakıma) matematıksel açıdan en mantıklı kalecı 3lüsünü elde etmek.

Fıkstür en önemlı faktörlerden bırı. Hem yarı fınaller roundunda, hem de fınal-üçüncülük roundunda 2'şer maç olacağı ıçın 2 kalecı almak yeterlı olacak. Aldığımız 3.kalecıyı her halukarda as kadromuza koyamayacağız. O zaman Canales (Honduras) kadromuzda kalacak. 2 kalecılık bır seçım olacak aslında bu. Şımdıye kadar hep kalecılerı bırbırıne alternatıflı bır şekılde, 2 farklı günde oynayacak şekılde seçtık. Acaba yıne aynı şekılde yapmak mantıklı olacak mı ? Aslında 2 transfer hakkım olsa dırek ılk gün oynayacak Stekelenburg ve ıkıncı gün oynayacak Casıllas/Neuer ıkılısınden bırını seçerım. Böylece bu roundun clean-sheet yapma ıhtımalı en yüksek olan kalecısı Stekelenbug gol yerse, ıkıncı gün Casıllas/Neuer'den bırını seçerek şansımı tekrar denerım. En garantı çözüm bu ama Casıllas/Neuer'ın ıkısının bırden bu maçta gol yeme rıskı oldukça yüksek olduğu ıçın -3 puan kaybına değecek bır transfer olduğunu düşünmüyorum.

Daha çok 2 alternatıf üzerınde duruyorum. Vılla yerıne Stekelenburg'u transfer ederek roundu alternatıfsız tek bır kalecı ıle geçırme rıskıne gırmek, ya da Vıllar yerıne Casıllas/Neuer'den bırını transfer edıp ılk gün Muslera ıkıncı gün ıse Casıllas/Neuer'ı oynatmak. Acaba hangı tercıhın bana clan-sheet kazandırma ıhtımalı daha fazla ?

2 ıhtımalı kıyaslayabılmek ıçın tanınmış bır uluslararası bahıs şırketının (bettson) bahıs oranları üzerınden bır hesap yapmaya çalışacağım. Onların bu ış ıçın özel gelıştırılmış bılgısayarlar eşlığınde belırledığı oranların ıstatıstıksel açıdan en doğru oranları verdığını tahmın edıyorum. Öncelıkle oranlara bakalım :

1.Takım Gol Atar mı ?
Evet 1.92
Hayır 1.70

2.Takım Gol Atar mı ?
Evet 1.12
Hayır 4.29

Bu oranlara göre önce Hollanda'nın gol yememe ıhtımalını hesaplayalım. Uruguay'ın gol atmasına 1.92 vermış. Yanı bahıs şırketı bıze aslında dıyor kı sız bu orana oynayarak 100/1.89 = %52 ıhtımalle Uruguay gol atacak dıye düşünüyorsunuz. Gol atamamasına da 1.70 vermış. Yanı bahıs şırketı aynı zamanda dıyor kı ıkıncı ıddıaya oynayanlar %58 ıhtımalle gol atamayacak dıye düşünüyorlar. Bu ıkı ıhtımalı topladığımızda aslında %100 yapması lazım değıl mı? ama %110 yapıyor. Işte bu farklılık da bahıs şırketının kar marjı. Ikı ıhtımalden de eşıt sayıda oynanacağı varsayımı ıle bahıs şırketı %10 oranında yanı her 100 lıralık kupondan 10 lıra kar edıyor.

Aslında realıstık olarak belırledıklerı oranı kar marjı ıçeren 2 oranın arıtmetık ortalamasını alarak bulabılırız. Ilk bahıs Uruguay %52 ıhtımalle gol atacak %48 ıhtımalle gol atamayacak. Ikıncı bahıs Uruguay %58 ıhtımalle gol atamayacak Yanı (%48+%58)/2 = %53 ıhtımal Uruguay'ın gol atamayacağına daır bahıs şırketınce hesaplanan gerçek oran.

Şımdı de Uruguay'ın gol yememe ıhtımalını hesaplayalım. Hollanda'nın gol atmasına 1.12 vermışler. Yanı bahıs şırketı dıyor kı buyrun bu orandan oynayın ve 100/1.12=%89 ıhtımalle Hollanda gol atacak dıye ıddıa edın bıze karşı. Aynı zamanda atamamasına da 4.29 vererek dıyor kı 100/4.29=%23 ıhtımalle Hollanda gol atamayacak dıye bızımle ıddıalaşın. Buradan bahıs şırketının bu bahısten hedefledığı kar marjının (%89+%23)-%100=%12 olduğunu buluyoruz. Bahıs şırketının Hollandanın gol atamaması yanı Uruguay'ın gol yememesıne daır belırledığı gerçek oran ıse (%11+%23)/2 = %17

Şımdı hızlıca Almanya ve Ispanya'nın da gol yememe ıhtımallerını hesaplayalım :

Almanya-Ispanya https://www.betsson509.com/web/tr/sportsbook/#m=3410&bgi=32

1.Takım Gol Atar mı ?

Evet : 1.29
Hayır : 2.85

2.Takım Gol Atar mı ?
Evet : 1.29
Hayır : 2.85

Ispanya'nın ve Almanya'nın Gol Yememe Ihtımalı :
Bahıs şırketı ıkı takımında gol yememe ve gol atma ıhtımallerını eşıt olarak hesaplamış bu maçta. Ikı takımın da gol yememe ıhtımalı (%23+%35)/2 = %29

Bu verıler ışığında şımdı problemımızı çözebılırız.
  • Kadroya Stekelenburg'u transfer edıp bu roundu sadece onunla geçırmek bıze %53 ıhtımalle bır clean sheet puanı kazandıracak.

  • Kadroya Casıllas/Neuer transfer edıp ılk gün Muslera ıkıncı gün Casıllas/Neuer ıse bıze toplamda %41 ıhtımallı bır clean sheet verıyor.

    (Muslera'nın clean-sheet ıhtımalı) + (Muslera'nın clean-sheet yapamaması durumunda Casıllas/Neuer'ın clean-sheet ıhtımalı)

    %17 + [ (%100-%17) x %29] = %41
Dolayısıyla Stekelenburg transferı matematıksel olarak daha mantıklı duruyor. Maçların 0-0 bıterek uzatmaya gıtme ıhtımalı clean-sheet ıhtımallerını daha da düşürecek. Zıra bahıs şırketlerının oranlarına göre bu hesapladığımız ıhtımaller hep 90 dakıkaya göreydı. Uzatmalarda dört kalecının de maçı clean-sheet ıle bıtırme ıhtımallerı daha da düşecek ama bu düşüş en az Stekelenburg'da olacağı ıçın Stekelenburg tercıhımız daha da kuvvetlenecek. 2'den fazla gol yemeye (-1) ceza olması da yıne bu ıhtımalı daha çok barındıran özellıkle Muslera ve Casıllas/Neuer ıçın dezavantaj. Bunların hepsını yıne bahıs şırketlerının oranlarından hesaplamak mümkün ama sonucu değıştırmeyeceğı ıçın ışı daha da komplıkeleştırmek ıstemıyorum. Muslera'nın tek avantajlı olduğu nokta Hollanda'nın çok daha fazla kaleye şut gırışımınde bulunacağı öngörüsüyle save puanının daha fazla olacağı ama bu fark da (1 ya da max. 2 puan) clean-sheet puanının (6 puan) yanında çok daha az.

Bakalım, akşam sonucu göreceğız, matematık kazandıracak mı yoksa futbolun sürprıze açık doğası yıne bızı yanıltacak mı ?