Recent Posts

21 Haziran 2010 Pazartesi

Siyatik Sinir


Buffon'a ameliyat yolu gözüktü
Tuttosport'un haberine göre İtalyan file bekçisi Gianluigi Buffon Dünya Kupası'ndan sonra ameliyat olacak. Paraguay mücadelesi öncesi ısınırken siyatik sinirinin zedelenmesi sonucu sakatlanan Buffon turnuvayı kapatırken ameliyat olmadan düzelmesi umuluyordu. Ancak durumu ciddi olan kaleci Güney Afrika'dan dönüşte operasyon geçirecek ve 4 ay sahalardan uzak kalacak.
Goal.com Türkiye

Siyatik sinir : (iskiyatik sinir ya da nervus ischiadicus) Vücudumuzdaki en kalın ve en uzun sinir olan siyatik siniri, leğen kemiğinden başlayarak kalça bölgesınden geçer ve her iki bacağa uzanır. Dizlere geldiğinde tibyal ve peroneal sinirlere ayrılır. Siyatik sinir; bacağın hareketini, kuvvetini sağlayan motor lifler ve duyusunu sağlayan sensitif liflere sahiptir. Bu sayede bacağın alt kısmında bulunan kasları konrtol eder; baldırlara, bacaklara ve ayaklara hissetme yetisi sağlar.

Siyatik terimi bu sinirin güzergahında, sırtınızdan baldırınıza ve bacağınıza yayılan ağrıyı ifade eder. Rahasızlık hafif olduğu gibi, elden ayaktan düşürücü de olabilir ve karıncalanma, uyuşma veya kas zayıflığı eşlik edebilir. Ağrılar siyatik siniri boyunca, kalçadan topuğa kadar uzanır. Siyatik siniri topuğa doğru uzanırken bâzı noktalarına parmakla basılınca ağrılı olduğu görülür. Bu noktalarda sinir üzerine yapılan basınçla uyandırılan ağrının sinir boyunca aşağı, bâzan da yukarıya yayılması karakteristiktir.