Recent Posts

31 Mart 2010 Çarşamba

Kart Cezaları ve PFDK Uygulamaları



Her hafta hangi oyuncuların cezalı olduğunu araştırmak gerçekten zul geliyor insana. Bir gazeteyi açıyorsun bir cezalı listesi, diğer birinde başka bir cezalı listesi. Keza web sitelerinde de farklı açıklanan listeler. Buna bir de hafta arası oynanan kupa maçları ve maç sırasında görülen kartlardan bağımsız olarak Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK)'nun verdiği cezalar eklenince, iş iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Fantezi futbol ve bahis oynayanlar için mutlak gerekli bilgi olan cezalı oyunculara ulaşmak nasıl bu kadar zor olabiliyor diye düşünürken, işin temeline inmenin doğru olacağına karar verdim. Futbolla bu kadar ilgilenirken, hangi ihlale ne ceza verildiğini, bu cezaların hangi maçlarda çekildiğini tam olarak bilmemek biraz da garip geldi.

Yukarıda sözünü ettiğim bilgilere ulaşmanın en kestirme yolunun Futbol Disiplin Talimatı'na ulaşmak olduğunu bildiğimden, Türkiye Futbol Federasyonu'nun web sitesinden söz konusu talimatı aramaya başladım. Kısa bir araştırmadan sonra Temmuz 2009 tarihli Futbol Disiplin Talimatı'na ulaştım. Tahmin ettiğimden daha kısa (yalnızca 24 sayfa) olduğundan, içinden sarı kart ve kırmızı kart uygulamaları ile ilgili bölümleri hemen aramaya başladım. Nihayet talimatın sonuna doğru 20. sayfadan başlayan E. İnfaz bölümünde yer alan 92. Madde'de sarı kart uygulamalarının, 93. Madde'de ise kişilerin ihraç edilmesine ilişkin uygulamaların düzenlendiğini gördüm. İlgili uygulamalar şaşırtıcı bir biçimde çok anlaşılır bir anlatımla talimatta yer almış. Aşağıda, uygulamalara ilişkin maddeleri talimatta yer aldığı haliyle yazıyorum:

MADDE 92 - SARI KART UYGULAMALARI

"(1) Bir sezonda, aynı kategorideki müsabakalarda üst üste ya da aralıklı olarak 4 (dört) sarı kart gören bir futbolcu, cezalı duruma düştüğü kategorinin ilk resmi müsabakasında oynayamaz."

"(2) Sarı kart uygulamasında Profesyonel Ligler, Türkiye Kupası ve Gençlik Geliştirme Ligleri'ndeki her bir kategori ayrı ayrı değerlendirilir."

"(3) Bir futbolcunun bir müsabakada sarı kart görmesinden sonra, doğrudan kırmızı kart veya ikinci bir sarı kart nedeniyle kırmızı kart görmesi halinde söz konusu sarı kartlar hakem raporlarında belirtilmez ve toplam 4 (dört) sarı kart hesabında dikkate alınmaz."

"(4) Amatör liglerde dört sarı kart uygulaması yapılmaz."

"(5) Bir sezonda görülen sarı kartlar sonraki sezona taşınmaz."

MADDE 93 - KİŞİLERİN İHRAÇ EDİLMESİ

"(1) Resmi müsabakalarda hakem tarafından kırmızı kart gösterilerek oyundan ihraç edilen futbolcular, idari tedbirlidirler ve cezaları sona erinceye kadar hiçbir resmi müsabakada oynayamazlar."

"(2) Kırmızı kart gören veya eylemleri nedeniyle disiplin kurulları tarafından cezalandırılan futbolcular, o kategoride cezası infaz edilinceye kadar hiçbir resmi müsabakada oynayamazlar."

"(3) Bir kişinin kırmızı kart veya müsabakadan men cezasının infaz edilebilmesi için bu kişinin bir kulübe tescilli olması ve lisans işlemlerini tamamlamış olması gerekir."

"(4) Resmi müsabakalarda, oyun disiplini veya cezai nitelikteki fiili nedeniyle, oyun alanından çıkarılan futbolcu ve diğer görevliler, Disiplin Kurulu tarafından başkaca bir karar verilmediği takdirde o müsabakayı takip eden ilk resmi müsabakada oynayamaz."

"(5) Resmi müsabakalarda oyun kurallarından doğan ihlaller nedeniyle oyundan çıkarılan futbolcular (futbolcunun ikinci sarı kart nedeniyle veya bariz gol şansını önlemesi nedeniyle hakem tarafından müsabakadan çıkarıldığı hallerde) otomatik olarak takip eden ilk resmi müsabakada oynayamaz."

Yukarıdaki açıklamalar oldukça net ve anlaşılır olmasına karşın bazı boşluklar kalıyor. Mesela futbolcu bariz gol şansı haricinde direkt kırmızı kart görürse, alacağı ceza nasıl belirleniyor? Bir de küfür ya da doğru tabirle hakaret için nasıl bir yol izleniyor? Bunlar da C. Disiplin İhlalleri bölümünde yer alan 40. ve 42. maddelerde şöyle açıklanmış:

MADDE 40 - HAKARET

"(1) TFF veya mensuplarına, müsabaka görevlilerine, futbolculara, yöneticilere veya diğer ilgili kulüp ve kişilere, hakaret eden, söven, tehdit eden veya herhangi bir şekilde kişilik haklarına saldırıda bulunanlar, müsabakadan men, soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır."

"(2) Yukarıda belirtilen fiillerde bulunan futbolcular ve diğer kişilere iki veya üstünde; fiillerin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise üç veya üzerinde müsabakadan men, soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı, stadyuma giriş yasağı veya süreli hak mahrumiyeti cezası verilir."

"(3) Anılan fillerin kulüplerin başkan ve yöneticileri tarafından işlenmesi halinde stadyuma giriş yasağı veya hak mahrumiyeti cezası ve bu cezalarla birlikte 5.000 TL ile 100.000 TL arası para cezası verilir."

"(4) Bir futbolcuya ya da müsabaka görevlileri dışında kalan kişilere tükürenlere en az dört müsabakadan men, soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya süreli hak mahrumiyeti cezası verilir. Bu fiilin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise en az 8 müsabakadan men, soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya süreli hak mahrumiyeti cezası verilir."

MADDE - 42 KURAL DIŞI HAREKETLER

"(1) Futbol oyun kurallarına aykırı olarak sert ve ciddi faul yapan veya şiddetli harekette bulunan futbolcular müsabakadan men cezası ile cezalandırılır."

"(2) Sert ve ciddi faul yapan futbolculara iki veya üstünde; şiddetli hareket yapan futbolculara üç veya üstünde müsabakadan men cezası verilir."

Buraya kadar gayet anlaşılırdı ancak burada "sert ve ciddi faul" ile "şiddetli hareket" kavramları ortaya çıktı. Bu iki kavram arasındaki farkı çok iyi anlayamasak da, genel olarak bu açıklamalar bizi aydınlatmış oluyor. Yukarıdaki kuralları bilerek kart uygulamalarını takip edebilirsek, en azından gördüğümüz listelerdeki hataları tespit edebilmemiz mümkün olur.

Ancak, bir de C. Yargılama bölümünün  85. maddesinin 3. bendi var ki, bu kural PFDK ve tahkim kurulu kararlarını sürekli takip etmemiz gerektiğini bize açıklıyor:

MADDE 85 - KARAR

"(3) Disiplin kurulu, hakemin saha içerisindeki futbolculara ilişkin disiplin uygulamalarını (sarı kart ve kırmızı kart uygulamalarını) ve sonuçlarını ancak şahısta hata hallerinde ortadan kaldırabilir."

Gördüğünüz gibi, ne kadar saha içi uygulamaları takip etsek de olay yine masa başında bitiyor. Buraya kadar yazdıklarımı, yazının tamamını okumak istemeyenler için kendi anladığım kadarıyla özetliyorum:

- Futbolcular gördükleri her 4 sarı kartta, 1 maç ceza alırlar. Ligde görülen kartlar ligde, kupada görülen kartlar kupada geçerlidir. Ligde gördüğü 4 sarı kart sonucu cezalı duruma düşen oyuncu, takip eden lig maçında oynayamaz.

- İki sarı karttan kırmızı kart gören ya da bariz gol şansını engellediği için kırmızı kart gören futbolcular, takip eden ilk resmi maçta oynayamazlar ve bu şekilde cezalarını tamamlarlar. Bunun için PFDK'dan ayrıca bir karar beklemeye gerek yoktur.

- Bariz gol şansını engelleme haricinde görülen kırmızı kartlarda futbolcu PFDK'ya sevk edilir ve idari tedbirli olur. Cezası açıklanıncaya kadar hiçbir resmi maçta forma giyemez. Ancak, disiplin kurulu futbolcu için herhangi bir karar vermezse takip eden ilk maçta oynamayarak cezasını tamamlar.

- Futbolcu saha içerisinde hakem haricinde birisine küfür ederse en az 2 maç, hakeme küfür ederse en az 3 maç ceza alır. Ayrıca, hakem haricinde birisine tükürdüğünde en az 4 maç, hakeme tükürdüğünde ise en az 8 maç ceza alır.

- Sert ve ciddi faul yapan futbolcu en az 2 maç, şiddetli hareket yapan futbolcu ise en az 3 maç ceza alır.(Bu ayrım benim için çok net değil.)

- Hakem istediği kadar maç içerisinde kart çıkarsın, PFDK hakemin "şahısta hata"sı olduğuna karar verirse cezayı iptal edebilir.

Benden bu kadar. Diğer konuları da merak ediyorsanız talimatı açıp okuyabilirsiniz, zaten tamamı 24 sayfa. Cezalı oyuncuları da ben her hafta araştırıp elimden geldiğince doğru bir biçimde bir postta yazmaya devam edeceğim.

Kaynak : http://www.rasyonelfutbol.blogspot.com/

27.Hafta Tahmin Sonuçları

Haftanın birincisi : Barış 26.07 katıyla.
Haftanın sonuncusu : Serdar 2.79 katıyla.

Barış 8/5 26.07 katı
Büyükşehir Bld. v Bursaspor alt
Gençlerbirliği v Diyarbakırspor 0
Beşiktaş v Eskişehirspor 1
Antalyaspor v Manisaspor 0
Denizlispor v Kasımpaşa üst
Gaziantepspor v Sivasspor 02ç
Galatasaray v Fenerbahçe 2

Kayserispor v Trabzonspor 2

Bilgin 8/5 18.13 katı
Engin 8/5 6.82 katı

Volkan 8/4
Hasan 8/4
Bülent 8/3
Seçkin 8/3
Tibet 8/3
Mahmut 8/3
Erdem 8/3

Eray 8/2 5.4 katı
Serdar 8/2 2.79 katı
Büyükşehir Bld. v Bursaspor 2
Gençlerbirliği v Diyarbakırspor 1
Beşiktaş v Eskişehirspor 0
Antalyaspor v Manisaspor 2
Denizlispor v Kasımpaşa 2
Gaziantepspor v Sivasspor 02ç
Galatasaray v Fenerbahçe üst
Kayserispor v Trabzonspor üst