Recent Posts

21 Nisan 2010 Çarşamba

Cnn Türk Fantezi Futbol


Türkiye'de futbolseverlere sunulan Fantezi Futbol oyunları içinde en kötüsünü seçmemiz gerekirse Cnn Türk Fantezi Futbol sitesini en başa koymamız lazım gelir . ''Haber kanalıyım , millete bunu da yapayım'' adlı baştan savmacılık akımının en güzel örneği olan Cnn Türk ; Fantezi Futbol oyunu yapmaya karar verme sürecinde çakılı kalmaktan maalesef kendini alamamış düşüncesindeyim . Zira futbolcu mevkilerinden değerlerine , tasarımdan istatistiklere ve iletişimden kurallara kadar baştan aşağı kalitesiz bir fantezi futbol sitesi sunuyor bizlere kendileri . Yapmasan olmaz mıydı diyorum , bal gibi olurdu lafını kendim cevaplıyorum . Yapamayacaksan neden yapıyorsun peki sorusuna karşılık geleni ise bildiğim dilden yanıtlıyorum ;

''Yiyemeyeceğin muzu soymayacaksın !''

Bir paragraf ile geçip gidecek değiliz elbette . Fantezi Futbola duyduğumuz sevgi ve saygı çerçevesinin tam içine Cnn Türk sitesini yerleştirip koyalım sergiye . Alt açıklamaları ve üst analizleri de ekleyip sunalım okuyucunun beğenisine . Bir Fantezi Futbol oyununda olması gereken kıstaslarımız önem sırasına göre maddeler halinde sıralanacaktır , hemen civarında da kişisel eleştirilerim yer alacaktır . Yazı dizimizin ismi Türkiye'de Fantezi Futbol ve bu analizlerden ilki Cnn Türk Fantezi Futbol . Ön bilgiyi verdim kaçıyorum , beni izlemeye devam edin başlıyorum …


Kurallar - Puan Hesaplamaları
Diğer oyunlardaki gibi ve futbolun varoluşundan beri bu sitede de takımlar 11 kişiden oluşuyor . Yedeklere yer verilmemiş . Sadece 11 kişiden hesaplanacak puan esas alınmış . Sistemler diğerlerinden farksız ancak 4-2-4 ve 3-3-4 gibi günümüz futboluyla uzak sistemler de mevcut . Ayrıca diğer sitelerde görmeye alışmadığımız 5-3-2 sistemi var ki gol yemeyeceği düşünülen takımların fazla olduğu haftada ihya edici bir sistem gibi albenili bir şekilde hepimize göz kırpıyor . Son yıllarda yeni tasarlanan sitelerde düşünülen ve takım kurduktan sonra teknik direktör seçilmesi burada da karşımıza çıkmakta . Teknik patronu kazanan takımdan seçmeniz halinde +3 puanlık , berabere kalan takımdan tercih etmeniz halinde ise +1 puanlık avantaja geçiyorsunuz . Diğer sitelerdeki gibi oyuncuları o hafta hiç kart görmeyen takımınız Fair Play puanı olarak +2 puanı cebe atıyor . Bu güzel bir uygulama , es geçilmemiş . Ancak transfer puanı denilen ve her hafta kadrosunu güncelleyen yarışmacıya +2 puan verilmesi durumu sanırım unutulmuş . Maçta yer alan her oyuncu +1 puan alırken 60 dakikadan fazla oyunda kalır ise +2 puan alıyor. Takım kaptanının aldığı puanlar 2 ile çarpılarak hesaplanır ki bir Fantezi Futbol oyununun en heyecan verici kavramlarından biridir bu . Fark yaratmanın en önemli derecesi o haftanın istatistik kralını tahmin etmeye dayanıyor . Buraya kadar kurallar diğer Fantezi Futbol siteleriyle paralellik gösterirken puanlama hesaplamalarında bir-iki nüans hemen fark ediliyor .

Gol atan kaleci her gol için +10 puan alır.
Gol atan defans oyuncusu her gol için +8 puan alır.
Gol atan orta saha oyuncusu her gol için + 6 puan alır.
Gol atan forvet oyuncusu her gol için +4 puan alır.
Asist yapan oyuncu her asist başına +2 puan alır.
60 dakikadan fazla oynayan kaleci gol yemezlerse +5 Puan
Defans oyuncuları gol yemezlerse + 4 puan alır.
Kaleci ve defans oyuncuları yedikleri her gol için -2 puan alır.


Fantezi Futbolda beş adet mevki vardır . Kaleci , defans , orta saha , forvet ve yedekler . Bu mevkilerin oyuncuları arasında istatistik yapma şansı en az olanların puan baremi yüksekte yer alması gerekir . Hangi mevkinin gol yeme olasılığı fazla ise , ki kaleci ve defans oyuncularından bahsediyorum , o mevkinin tüm oyuncuları gol yememeyi başardıkları takdirde bir teşekkür puanını fazlasıyla hak etmeliler . Hatta file bekçilerinin oyundan çıkma olasılığının azlığı ve sadece gol yememe kıstasından puanlarının hesaplandığı düşüncesiyle de +1 puanlık ekstra bir avantajı olması gerektiği kanısındayım . Bu bağlamda gol atan kaleciye verilen 10 puana karşın gol atan defans oyuncusuna verilen 8 puanı yeterli görüyorum . Aynı şekilde gol yenilmediği takdirde kaleci mevkiinde yer alan oyuncunun avantajını da Cnn Türk’ün artı hanesine yaldızlı şekilde ekliyorum . Mevkiler arasındaki fark adalet esas alındığı sürece bu şekilde anlamlı olabilir ve Cnn Türk’e buradan fiyakalı bir selam yolluyorum . Ancak gol atma ve gol yememe kıstasındaki puan farkının aynısını asist durumunda maalesef göremiyoruz . Her oyuncuya ne mevkide olursa olsun sadece 2 puan vermek biraz suratımı ekşitmedi değil . Kaleciden başlayarak 5 , 4 , 3 ve 2 puan verilmiş olsaydı bahsi geçen siteye daha iyimser cümlelerimi esirgemezdim , emin olun . Ayrıca kaleci ve defans oyuncularının gol yediği takdirde alacağı -2 puan da fazla gibi duruyor . -1 puan ile yetinilse çok daha verimli bir kadro kurma seçeneği yaratabilirlerdi . Eksi almış oyuncuların bütün bir kadroyu yüzde yüz etkilemesini hoş görecek değilim . Örneğin 3 gol yemiş bir takımdan seçtiğiniz oyuncuların 3 gol atmış kaptanınızın bütün puanlarını emmesini kabullenemiyorum .

Penaltı ; bu oyunda ehemmiyetli bir kavram ve penaltı kurtaran ile penaltı atan oyuncuları tahmin etmek puan kazanma adına ayrıntıda gizli olan şeytan . Kalecinin kurtardığı her penaltı için +5 puan almasına sözüm yok ancak penaltı kaçıran futbolcunun -3 puan alması bana biraz fazla geldi . Özellikle -3 puan yerine -2 daha yerinde olur gibime geliyor . Ancak çok da fazla bir fahiş hata gibi gözükmüyor sanki . Bunlarla birlikte kartlardaki ceza puanlarının hesaplama sistemi olumlu . Sarı kart gören her oyuncu -1 puanla cezalandırılırken kırmızı kart gören her oyuncu -3 puanla cezalandırmakta .

Peki ikinci sarı karttan kırmızı kart gören oyuncunun durumu belirtiliyor mu , hayır ! Genel bir bakışla asistin mevkilere göre dağılımı yapılmaması ve savunma oyuncularının gol başına -2 puan ile cezalandırılması dışında bu kulvarda güzel bir puan hesaplaması olarak değerlendirebiliriz Cnn Türk Fantezi Futbol sitesini . Ancak diğerleriyle benzerlik gösteren hiç bir yanına fark yaratacak güzel bir puanlama ekleyebilmiş değil . Mesela 2004 yılında Ntv Fantezi Futbol sitesindeki gibi haftanın oyuncusuna ekstra 5 puan verilmesi misali ilginç bir puan avantajı yaratmayı düşünmemişler , diğerlerinden kuralları kopyalayıp yapıştırmışlar sanki .

Fiyatlandırma ve Güncellenmeyen Oyuncular
Bir Fantezi Futbol sitesinin en adaletli , en uygun ve en iyi yapması gereken kavramdır fiyatlandırma . Oyunun amacı bir anlamda buna dayanır . Biraz esnek tutarsanız fiyatları örneğin SporX Fantezi Futbol gibi ; kadronuzda en iyi oyuncuların hepsi yer alır . İstediğiniz oyuncuları alıp paranız bile artabilir . Bununla birlikte biraz sıkı tutarsanız Fanatik Fantezi Futbol gibi ; 40.000 liraya 14 oyuncu almaya uğraşırsınız , kadronuzda sezon boyunca 10.000 liralık Alex De Souza’yı hayal etmekten öteye geçemezsiniz . Türkiye’de tam anlamıyla bu kavrama önem verip doğru fiyatlandırma yoluna giden bir Fantezi Futbol sitesi yoktur ! Belki biraz Lig Tv’yi yazalım da günahlarını almayalım . Siz iyi oyuncuları pahalı , kötü oyuncuları normal ve bilmediğiniz oyuncuları ucuz tutarsınız , bir sınır belirlersiniz ve yarışmacılardan dengeli bir şekilde kadro kurmasını beklersiniz . Parlayan oyuncuların fiyatı biraz artar , yeni gelen oyuncuların fiyatı belirlenir ve bu böyle devam eder bir sezon boyunca . Ancak 11 kişi seçilmesi gereken bir oyunda toplam fiyatınızın dörtte birine bir oyuncu fiyatı yazarsanız o Fantezi Futbol oyunu sezonu tamamlayamaz bana göre . Örnek vermek gerekirse toplam 40.000 liralık bir bütçeniz var ve siz 11 oyuncu almak zorundasınız . Ligimizin en pahalı ve kaliteli oyuncularının değeri bu mu olmalıdır ?

Alex 10.000 lira
Nihat Kahveci 10.000 lira
Gökhan Ünal 10.000 lira
Guiza 10.000 lira
Arda Turan 10.000 lira
Elano 10.000 lira


Nasıl ki iyi futbol iyi oyuncularla oynanırsa , iyi bir fantezi futbol oyunu oynamak isteyen kişi iyi oyuncuları takımında görmek ister . Bu site maalesef buna imkan vermiyor . Ucuz ve istatistik yapan oyunculara yönelmek istiyorsunuz ancak bu site böyle oyuncu almanıza da mani oluyor . Hatta Gaziantep gol atacak diye hissediyorsunuz ve takımdan bir oyuncu alacaksınız ; misal Beto . I-ıh olmaz ! Nedeni basit , çünkü oyuncu listesinde bu isimde biri yok . Beto’nun yanına ekleyeceğim isimler ise tam bir skandal ; Yekta Kurutuluş , Lucas Neill , Veysel Cihan , Bobo , Ozan İpek , Cenk İşler , Makakula , Murat Erdoğan , Dos Santos , Andre Moritz ve Necati ! Evet yanlış okumadınız , bu oyuncuların istatistik yapacağına inanıyorsanız inanmayın , isteseniz de alamazsınız . Nasıl ki vefat eden Antonio De Nigris hala bazı Fantezi Futbol sitelerimizin oyuncu listelerinde yer alıyorsa burada da sezonun en parlayan yıldızlarına yer verilmeyerek fahiş hatalardan birine imza atılmış . Ayrıca fiyatlandırmadaki çarpıklığa bir kaç örnek daha verilmesi gerekirse ;

Baros 9.500 lira
Yattara 9.000 lira
Andre Santos 8.000 lira
Volkan Demirel 7.500 lira
Mustafa Pektemek 7.000 lira
Batuhan Karadeniz 5.000 lira
Tjikuzu 5.000 lira
Ferhat Öztorun 4.000 lira
Cesar Souza 3.000 lira
Battalla 2.00 lira


Kullanım Kolaylığı
Kadro yapma , oyuncu arama - seçme kolaylığı ve kadro yapmanın aldığı süre açısından daha ne kadar kötü olabileceğini düşündüren bir site Cnn Türk Fantezi Futbol . Oyuncuların yer aldığı listenin takım ya da fiyata tuşuna bastığınız zaman yukarıdan aşağıya , ucuzdan pahalıya doğru herhangi bir sıralama yapılamıyor . Bu sebeple istatistiklere ulaşmak da mümkün olamıyor . Site içinde her hangi bir şey aradığınızda veya bir bilgiye ulaşmak istediğinizde site size bu imkanı sağlamak yerine bekleterek , yükleyerek ve yeri gelince bir hata oluştu yazısını gözümüze sokarak görevini ifa etmiş oluyor . Bir örnekle pekiştirmek gerekirse ; bu sene sitenin bir türlü açılmaması yüzünden 3-4 hafta kadro yapamadım , açıp oyuncu seçemediğimden 2-3 hafta kadroma bakamadım , kaydet tuşundaki aksaklık nedeniyle de 1-2 hafta oyunla ilişkimi askıya aldım . Bir ara bakayım dedim ama Servise Unavailable ibaresi ile karşılaştım . Kullanım kolaylığından bahsetmek için herkesi bir haftalığına kadro kurmaya davet ediyorum . Gereken küfürlerle bezediğiniz cümleleriniz bu site analizi için yeterli olacaktır .


Futbolcuların Mevki Yanlışlıkları
Fantezi Futbolda tercih edilen futbolcuların mevkilerinin doğru olarak sunmak bir başka ülke sorunu . Bu konuya SporX Fantezi Futbol haricinde doğru düzgün önem veren yok gibi . Cnn Türk ise bu bağlamda çok farklı ve yaratıcı bir örnekle karşımıza çıkmakta . Mevki yanlışlığından öte mevkilerin olmaması ve orta sahaya bir oyuncunun kesinlikle alınamaması ile site Fantezi Futbol tarihine adını altın harflerle şimdiden yazdırdı . İsterseniz 3-5-2 deneyin karşınıza 3-4-2 çıkacaktır . İsterseniz 3-4-3 deneyin kadronuz 3-3-3 olacaktır . Zira bir oyuncuyu eksik almak zorundasınız orta sahadan . 11 değil de 10 oyuncu tercih etmelisiniz . Komikten de öte ilginç bir durum bu . Bununla birlikte Barış Memiş’in forvet olması dışında bir tane bile mevki yanlışlığından bahsedemeyiz ki bu da çelişkinin daniskası olarak kayıtlara geçmeli !

Grafik – Tasarım
Bu konuda geçer not alamayacağını siteye giren herkesin görebileceği şekilde yazmak istiyorum ; Çok kötü ! Ülkede bizlere sunulan en kötü tasarımı olan site bu olsa gerek . Mat renkler , sıfır görsellik , kötü peyzaj , kırık kalebodurlar ve boyasız evler ! Ne ararsanız burada var . Mesela sitenin ana sayfasında yaklaşık 9 aydır duran bir anket var ;

En iyi transfer kim ?
Michael Fink (BJK)
Mehmet Topuz (FB)
Abdul Kader Keita (GS)
Razundura Tjikuzu (TS)


Ne amaçla oraya konulduğu ya da neden hala orada durduğu hakkında en ufak bir fikrimiz yok . Hatta Fantezi Futbol ile ne alakası var onu da bilmiyoruz . Grafikler çocuk oyuncağı gibi , Amiga 500 bilgisayarımdaki oyunları hatırlatıyor . Site içinde her tıklama ömürden çalıyor , bekletiyor ve anca canı istediğinde sizi istediğiniz yere alıp götürüyor . Eğer önümüzdeki sene emek verilirse Cnn adının da saygınlığına paralel bir site görebileceğimizi ümit etmek istiyorum .

Yaratıcılık
Bir Fantezi Futbol oyunu basit kuralların bütünüdür . 11-18 futbolcu tercihinin puanlaması neticesinde oluşan rekabet tutkusudur . Buna biraz keyif katacak unsurlar , yaratıcı farklılıklar ve diğerlerinde olmayan özellikler katmak ; hevesi ve oynama isteğini kesinlikle arttırır kanaatindeyim . Örneğin maç kazandıran gole puan verme gibi , haftanın en çok puan kazanan oyuncusuna ekstra puan verme gibi , defans veya kaleciyi kaptan yapana 3 katı puan verme gibi , top çalma istatistiklerine puan yaratma gibi , savunmadaki son adam olma özelliğinden kırmızı kart görene daha az ceza puanı verme gibi , fair play puanını artırma gibi , Premier Lig’den hareketle sezon boyunca iki ve ikiden fazla kez ceza almış oyuncudan daha çok puan kırma gibi , oyuncuların performanslarına göre değerlerinin artması gibi özellikler düşünülebilir . Kim istemez daha çok puan almayı , kim istemez ilginç puanlama neticesinde rakiplerini geride bırakmayı . Tabii çok da fazla ayrıntıya girilirse oyunun saflığının bozulacağını düşünmek gerek . Mesela Teke Tek uygulaması var Lig Tv’de . Daha evel yapılmayan yapıldı ve çok kullanılmasa bile bir fark yaratıldı . Cnn Türk bu konuda sınıfta kalmaya devam etti . İnsanlar arasında konuşulmaya değecek bir puanlama sistemi , program sekmesi ya da ilginç derecede istatistikler bu sitede bulunmuyor . Ne bileyim insan düşünmeden edemiyor ; ''Sen koskoca Cnn Türk'sün göster büyüklüğünü millet ürksün !'' . Çıkart Arda Turan’ı ekrana , yaptır kadro bir hafta , sun sitende herkese , sonra tıklanma sayılarına bak , anla . Ama nerde o zihniyet nerede o kafa ? Hatta Arda o hafta kendini kaptan yapsın , maç içinde egoistlik yapıp golleri kendi atsın . İşte o zaman seyreyle sen cümbüşü .

Güncelleme Zamanı
Pazar akşamı biten maçlardan sonra diğer haftaya geçene kadar beklenen tek şey o haftanın puanlarının açıklanmasıdır . Pazartesi günü her Fantezi Futbol sitesi sonuçları açıklar ve tüm yarışmacılar kaç puan kazandığını öğrenmiş olur . Bu konuda en hızlı hareket eden kalpleri kazanır , sinameke takılan ise hakarete maruz kalır . Cnn Türk bunlardan ikincisi seçen , Pazartesi akşamı sona eren haftanın maçlarının sonuçlarını Perşembe günü güncelleyen , bazen de Cuma gününü dahi görebilen kötü bir sitedir . Bu yüzden heves başta olmak üzere bu oyuna dair ne varsa alıp götürmeyi görev edinir . Aynı şekilde Kurallar bölümünde yazdığı şekilde Cuma günü saat 19.00 ile kadroları yapmanın sınırı çizilmişken bu ülkede hiç kimsenin sonuna kadar ekran başında güncellemenin kapanacağı dakikayı beklediğini hiç zannetmem ibaresini eklemek istiyorum .

Ödüller
Fantezi Futbol oynamak için en önemli heves ve motivasyon kaynağı olarak ödül kavramını ön plana çıkarabiliriz . Ödül ; Pavlov'un köpeğini bile (Pavloviç) salyaya bulayan bir olgu . Ücretsiz katılıp profil oluşturulan bir sitenin 34 hafta emek veren kullanıcılarına vereceği hediye nasıl olmalı sorusunun cevabı Cnn Türk Fantezi Futbol sitesinde saklı . Övdü mü şimdi bu demeyin , en azından ödül veriyor adamlar ne kadar kötü bir sitenin sahibi de olsalar ! 2009-2010 sezonuna ait ödüller şu şekilde ;


1. SAMSUNG LE-32B530 32’’ LCD TV
2. ACER T4200 NOTEBOOK
3. TRİDENT MB 800 T CEP TELEFONU + ORA MP3 ÇALAR


Lcd ile notebook güzel , insanı heveslendiren ve gerekirse Denizlispor'un istatistiklerine bile göz attırmaya vardıran etkileyici hediyeler . Bu kulvarda sınıfı geçtiler ancak sezon sonu ilk üçe girecek olan yarışmacıya verirler mi gerçekten ? İşte tam orası zurnanın obualaştığı yer ! Zaten bir bilebilsek ülkedeki Fantezi Futbol sitelerinin verdiği ödüllerin sezon sonu başarılı olmuş ilk üç kişiye gerçekten teslim edildiğini ; o zaman bu oyuna dair kafamızda yer alan soru işaretlerin bir kısmı nokta ile ikame edecek . Örneğin 2004-2005 Ntv Fantezi Futbol sitesinin ödülü olan Ford Focus ile 2008-2009 sezonunda Maraton Fantezi Futbol sitesinin ödülü olan Mini Cooper acaba hiç trafiğe çıkmış mıdır diye de düşünmeden edemiyor insan ! Haftalık birincilere her hangi bir ödül düşünülmemiş , bu konuda rakipsiz kalmışlar . Zira her hafta bir hediye veriliyor bu ülkede Fantezi Futbol oyunlarında dereceye girmiş Türkler’e .


İstatistikler
Resimde de görüleceği üzere bir futbolcunun kaç gol attığını , asist veya kartlarını öğrenmeniz imkansız . Sadece yazan şey toplam kaç puan aldığı ve ne kadar doğrudur bilinmez ama futbolcunun boyu ve kilosu . Bizlerin bir oyuncunun boyuna posuna bakarak tercih edeceğimizi sanan zihniyetin niyetini çok merak ediyorum . Zaten sitedeki İstatistik sekmesinin ne işe yaradığı da ayrı bir soru işareti olur her cümlemize . Bilgiye ulaşmanın söz konusu dahi olmaması baştan savma bir Fantezi Futbol oyununu gözümüze gözümüze sokmaktadır . Diğer sitelerdeki gibi hafta hafta yer alan golden asiste , karttan penaltıya tüm bilgiler hatta kendini aşacak şekilde asist ve gol krallığı , en ucuz – pahalı oyuncuların durumu , en başarılı taraftar , lig ve memleket sıralamaları gibi sonsuz tercihi kaynağı istatistikleri bu sitede ara ki bulasın !

Kendi Ligini Kurma – Oynayan Sayısı
Kendi ligini kurma özelliği aslında birlikte bu oyunu oynayan ve rekabet yaratmayı seven arkadaşlar için düşünülmüş oldukça keyifli bir özellik . Bu özelliğin olmadığı 2004-2005 sezonunda Ntv Fantezi Futbolda 10 arkadaş birlikte oynarken haftanın sonuçlarını görmemiz için tek tek birbirimizi aramamız ve kaç puan aldığımızı tek tek sormamız gerekiyordu . Geçen sene ilk önce Lig Tv’de daha sonra da Cnn Türk ve Fanatik hariç her sitede bu özelliği gördükten sonra olmazsa olmaz bir özelliğe kavuşmuş olduk . Cnn Türk de bu özelliğin olmasını beklenmezdi , sağolsun sitemiz kendinden bekleneni yapmaktan geri durmadı . Ayrıca sitenin altını üstünü getirmeme rağmen toplam oyuncu sayısına da ulaşmam mümkün olmadı . Tek bakabileceğim yer 100 kişilik başarı sıralaması ve en kötümser tahminle 100 kişinin yarıştığını kesin olarak biliyoruz . Haaa , bu 100 kişinin kaçı her hafta kadrosunu yapıyor , bu kişiler kim , kimleri tercih etmişler diye merak ediyorsanız , etmeyin . Profillere ve kişilerin takımlarına bakılamıyor .


İletişime Geçme Kolaylığı
İletişim kurmak bu oyunda her hangi bir sorunla karşılaştığımızda başvurduğumuz bir yöntemdir . Yanlış puan hesaplanması ve verilmeyen asistler gibi meselelerimiz için görüş almak , var olan sorunun nedenini öğrenmek bu oyuna dair en önemli haklarımızdan biridir . Fantezi Futbol oynuyorsanız bir sorunla karşılaşmamanız açıkçası imkansızdır , zira bu ülkede ne resmi bir asist istatistiği tutulmaktadır ne de kimseyi penaltı yaptıran kişinin asist yapmış ya da yapmamış olması ilgilendirmektedir . Koskoca yayıncı kuruluş bile tüm maçları sadece 3 dakikalık özetler halinde evimize misafir etmektedir . Bu sebeple başımıza gelen her hangi bir problemde ulaşacağımız , bizleri muhatap alacak , bu oyunu oynadığımıza pişman etmeyecek birilerinin olması en azından boşa kürek çekmediğimizi , emeklerimizin karşılığını aldığımızı gösterme noktasında ön plana çıkmaktadır . Ha böyle birileri var mı derseniz , cevap yok ! Ntv Fantezi Futbol editörü bir kez cevap verdi sorunumuza aylarca başka bir şey demedi . Lig Tv yönetimi bütün bir sene boyunca ‘’Sorununuz ilgili birime iletilmiştir’’ ibaresini yazdı maillerimize . Tahminim o ki diğer sitelerin de bir farkı olmayacaktır . Cnn Türk mü dediniz ? Seni Seviyorum Soru (SSS - Sık Sorulan Sorular) adlı bir köşede inanılmaz uzun bir şekilde sık sorulan soruları cevaplamışlar ve büyük iş başarmışlar . Ben sonuna kadar hiç okuyamadım . Hep yarısına geldim bitiremedim . Hayırlısı . Soru-cevap değil sanki Sofie’nin Dünyası !

Sakat ve Cezalı Raporları
Bu konu sadece Fantezi Futbol oyunlarının değil Türkiye’deki tüm futbol temalı sitelerin en önemli sorunlarından biri . Türkiye Futbol Federasyonu sitesinin Ceza Arama sekmesinde o hafta oynamayacak oyuncuları bulabiliyoruz . Bir de iddaa sitesinde sakat oyuncuların bazıları yer alabiliyor . Bunun dışında bilgi yok . Ezcümle cezaları takip etmek bir şekilde mümkün iken sakatlara ulaşmamız özellikle Anadolu’nun kötü resmi sitelerine sahip olan takımlarından hareketle İşte Hendek İşte Deve şarkısı eşliğinde deveye hendek atlatmaktan daha zor . Turkcell Süper Lig’de ilk maç başlamadan önce kim sakat kim değil , kim antremana katıldı kim iğneyle oynayacak bilinmiyor . Bununla ilgili ya da buna benzer bir site sıkı araştırmalarıma rağmen bulunamadı . Ülkede bile yok iken amatör Fantezi Futbol sitelerinin bu bilgiyi sitelerinden paylaşmasını beklemek biraz hayalcilik tabi . Geçen sene ilk defa Fantezi Futbol oyununa sitesine yer veren Lig Tv cezalı olan ve kesin oynamayacak sakat oyuncuların infosunu kırmızı ile işaretleyip bu işe kalkıştı ancak ilk devrenin sonlarına doğru onlar da bu işi bırakmak zorunda kaldı . Zira oldukça meşaketli bir mesele . Bu sebeple Cnn Türk’ü sakat ve cezalı raporları konusunda eleştirmem doğru olmaz .

Alışkanlık ve Duygusal Faktörler
Bir fantezi futbol sitesinde ikamet ediyorsunuz . Bir nevi yuva görevini görüyor . Her ne kadar çok iyi olmasa da hatalar da yapsa alışmışsınız bir kere , bırakır gider misiniz ? Farzı misal ; ben Lig Tv’den nefret ediyorum . İki yüz bin kişilik potansiyeli görmeden baştan savma bir Fantezi Futbol sitesi yapıyorlar . Geçen sene Türkiye birinciliğine ulaştığımda tüm fantezi futbol siteleri sezon birincilerine Lcd Tv , Lap Top , Mini Cooper verirken sağolsun kendileri kol saatini tercih etti ! Ancak her ne sebeple olursa olsun ben kolay kolay Lig Tv’yi terk edeceğimi düşünmüyorum . Öncelikle hata da yapsalar , kötü güncelleme zamanlarına sahip de olsalar , asistleri de karıştırsalar acısıyla tatlısıyla 2 senemi verdim . Puanlama sistemlerine , yaptıkları yanlışlara alıştım . Bir daha başka site , puanlama , sorun ve alışma devresine hoş bulduk diyecek değilim . Ayrıca önümüzdeki sene de devam edeceklerini biliyorum , Maraton Fantezi Futbol sitesi gibi Fantezi Futbola ara vermeyeceklerini hissediyorum . En azından şimdilik fikrim bu , ileride ne olur bilemem . Bu yüzden bu sene ilk kez Fantezi Futbola yer vermeye çalışan Cnn Türk’ü tercih etmek için sebep kalmıyor ki zaten o sebepleri kendileri bitirdiler . Fantezi Futbol oynanacak site için Cnn Türk bir tercih sebebi olamaz , olsa da bu haliyle değil en azından . İleride dediğim gibi ne olur ne olmaz bilinmez .

İşte Cnn Türk Fantezi Futbol sitesinin hikayesi bu şekilde . Ülkemizin nadide Fantezi Futbol sitelerinden biri olan Cnn Türk Fantezi Futbol sitesi Türkiye Fantezi Futbol siteleri yazı dizimizin ilki olarak yerini aldı . Yazımın başında da belirttiğim üzere oynanacak , üzerine konuşulacak ve bu oyuna gönül verenler tarafından el üstünde tutulacak bir site asla değil . En azından şimdilik . Haber konusunda ülkenin en güzide kurumları böyle yapıyorsa hiç yapmasınlar diyesi geliyor ki insanın Fantezi Futbola bakışın genel hatlarını oluşturuyor bu zihniyet . Maalesef yeterli katılım yok . Biz bu oyuna gönül verenler olarak bekliyoruz gereken önemin gösterilmesini , televizyonda bir programla ilginin üst seviyede sürdürülmesini ve sorunlarımızda bize uzanacak yardım elini . Cnn Türk önümüzdeki sene bizleri şaşırtır , en fiyakalı cümlelerimizle selam çakarız . Ancak şu haliyle bu site , hadi geçmiş olsun cümlemize ...

Küçük Ödüller ...

Rekorlar haftasını geride bıraktık . 105 puanla koçeroyu alaşağaa eden Serdar Abimiz'den hareketle sanırım farz oldu sezon sonu küçük ödüllerimizin olası sahiplerini afişe etmek . Büyük ödüllerimizin dağılımı bellii , daha önce yazmıştık . Sıra geldi küçük ödüllere . 20 ufak hediyemiz var sene başında vaad edilen ve bu ödülleri kazanacak olanlar da sitenin sağ tarafındaki istatistiklerde zirvedeler . Kim mi bunlar ? Şimdilik bknz bn lvnt kzl slm kib bye ;

En Çok Haftanın Birincisi Olanlar
(Gökhan Tavukçu 4 kez)

İlk 100'e girenler
(Barış Akdemir 6.)

En Yüksek Haftalık Puanlar
(Serdar Odabaş 105 puan)

Kaptandan En Çok Puan Kazananlar
(Tunç Bozacılar - Battala & Milan Baros)

İlk Devrenin ilk Üçü
(Erdem Ergenç - Barış Akdemir - Serdar Odabaş)

İkinci Devrenin İlk Üçü
(Mahmut Aras - Barış Akdemir - Serdar Odabaş)

Kaleciden En Çok Puan Kazananlar
(Ivankov 26 puan - Volkan Tavukçu)

Defanstan En Çok Puan Kazananlar
(Eray Tayyar 34 puan)

Orta Sahadan En Çok Puan Kazananlar
(Tibet Çetinkaya 54 puan)

Forvetten En Çok Puan Kazananlar
(Seçkin Köksal 39 puan)

Yedekten En Çok Puan Kazananlar
(Mahmut Aras 16 puan)

Fair-Play Puanı Kazananlar
(Ali Tarık Uçur 6 kez)

En Çok Yazı Yazanlar
(Engin Gürses 333 yazı)

En İyi Tahmin Edici
(Mahmut Aras 8/8)

BFFK İlk Devre İlk Beş Tahmin Yarışması Ödülü
Serdar Odabaş

BFFK Özel Ödülü
?

Not : Aynı puanla zirvede yer alanların ya da bir kulvarda başarıyı paylaşanların o istatistikteki istikrarına bakılarak verilecek ödüller belirlenir . Örneğin ; tahmin oyununda Mahmut Aras ile birlikte dört kişi daha 8/8 yapsa da Mahmut Aras'ın 7/8 tercihleri diğerlerinden daha çoktur . Ya da Tunç Bozacılar ile birlikte Battalla sevinci yaşayanlara nazaran Tunç Bozacılar'ın Milan Baros ile coşmasını bir adım öne çıkmış sayabiliriz ... Ya da saymayın lan , geçen senenin ödülü de hala duruyor nasıl olsa :)

Topluyoruz ...


Son 2 senedir ilk 5 sıralamasına giren oyunculardan 1 kişi bile bu sezon ilk 5'te değil !!! Bir kişi bile diyorum yaaa. İlk şampiyonlar, Türkiye Birincileri, İlk 3'ün gediklileri, İstikrar Abideleri ... Neredesiniz kuzum siz ? Ne yapıyorsunuz sezon başından beri ??? Resimdekini mi topluyorsunuz ??? Heee, tamam o zaman ...

BFFK1
1. Engin Gürses :
1329
2. Gökhan Tavukçu : 1244
3. Seçkin Köksal : 1219
4. Tunç Bozacılar : 1216
5. Halit Başbuğ : 1205
6. Emre Ocakoğlu : 1177

BFFK2
1 Ters Manyel (Tunç Bozacılar)
2458 puan
2 12 Angry Men (Engin Gürses) 2387 puan
3 CHİCKENER (Gökhan Tavukçu) 2333 puan
4 FREEZONE34 (Eray Tayyar) 2281 puan
5 owenson (Emre Ocakoğlu) 2277 puan

Antreman Performanslarının Kadro Kurma Sürecine Etkisine Sade, Gösterişsiz, Kendi Halinde Bir Örnek


İki haftadır maç özetlerinde sürekli dikkatimi çeken bir oyuncu var. Ankaragücü forması altında 4 numaralı defans Koray Çölgeçen sık sık gol pozisyonlarının içerisinde oluyor. Notumu almışım Ankaragücü'nün gol yemeyeceği bir haftayı bekliyorum Koray'ı kadroma almak için. Ve bu haftaki Eskişehir maçını gözüme kestiriyorum. Kısır geçeceğini ve bir şekilde Ankaragücü'nün kazanacağını düşündüğüm maçın hayalimdeki skoru Koray'ın duran toptan atacağı bir golle 1-0.

Sakatlık durumları için antreman haberlerine bakıyorum Koray'ın bir sakatlığı var mı diye. Ne spor sitelerinde ne de Ankaragücü resmi sitesindeki Antreman Günlüğünde sakatlar içerisinde Koray'ın ismi yok. Ama başka bir haber dikkatimi çekiyor :

Ankaragücü'nü Hırs Bastı
Pas organizasyonunun ardından Başkent ekibi çift kale taktik ağırlıklı maç yaptı. Taktik maçında Rajnoch'un kafayla attığı 2 muhteşem gol, Mehmet Çakır'ın ise kaleyi gören dar açıdan attığı akıl dolu gol, takım arkadaşları ve teknik ekip tarafından takdirle karşılandı.


Bu haber aklıma bir diğer Ankaragücü defansı olan Rajnoch'u sokuyor alternatif olarak. En iyisi istatistiklerini karşılaştırayım diyorum. Koray'ın bu sezon 1 golü ve 0 asisti var. Raynoch'un 23.haftadan başlayan Lig TV istatistiklerinde gözükmese de, 22.haftada Antalayaspor'a kaydettiği bir kafa golü var. Ve onun da asisti bulunmuyor. Bu seneki istatistikleri tam birbirine eşit.

Önceki yılların istatistiklerini de karşılaştırmak istiyorum. Rajnoch Wikipedia'ya göre geçen sene Bundesliga'da Energie Cottbus formasıyla çıktığı 10 karşılaşmada gol kaydedememiş, ama öncesinde 2,5 sezon forma giydiği Boleslav'da 66 maçta 16 gol bulmuş. Bir defans oyuncusuna göre oldukça iyi bir rakam. 2004-2006 yılları arasında görev aldığı FC Slovacko takımında ise 76 maçta 3 gol kaydetmiş. Aradaki fark, farklı takımlarda farklı mevkilerde oynamasından ileri gelmektedir diye tahmin ediyorum. 2003/2004 sezonunda forması giydiği Bohemians 1905 takımında da yine çok iyi bir gol yüzdesi tutturmuş : 25 maçta 9 gol

Koray'ın istatistiklerine ise TFF'de futbolcu bilgi bankasındaki sayfasından bakıyorum. Farklı yılları bir araya derlediğimizde şöyle bir gol tablosu ortaya çıkıyor.

2009/2010 Ankaragücü 15 maç 1 gol
2008/2009 Kayserispor 3 maç 0 gol
2007/2008 Kayserispor 31 maç 3 gol (Wikipedia'ya göre bu sezon 2 de asist yapmış)
2006/2007 Kocaelispor 21 maç 2 gol
2005/2006 Kocaelispor 3 maç 0 gol
2004/2005 Kocaelispor 18 maç 0 gol
2003/2004 Göztepe 22 maç 3 gol
2002/2003 Göztepe 11 maç 1 gol
2001/2002 Göztepe 1 maç 0 gol

Koray'ın NTV'de ilk oynadığımız sene ofansa katkısından dolayı tercih edildiğini hatırlıyorum (hatta özellikle Seço'nun beğendiği bir oyuncuydu.) ama geçen sezonki sakatlığı ve bu sezonki düşük performansı FFcilerin zihinlerinde neredeyse unutulup gitmesine yol açtı.

Genel itibariyle 2 oyuncuyu gol istatistikleri olarak kıyaslayacak olursak Rajnoch'un üstünlüğü göze çarpıyor. Fakat benim bu haftaki defansım için Rajnoch da karar kılmamın esas motivasyonu antremandaki performansından bahseden yukarıdaki haber. Gerçekten böyle bir şey var, insan bu antreman notlarından çok çabuk etkilenebiliyor. "İdmanda özel olarak gol çalıştı" ya da "Sakatlığını tamamen atlatan X hırsıyla göz doldurdu" gibi haberler bir anda sizi gafil avlayabiliyor, düşündüğünüz oyuncu seçimlerini değiştirmenize sebep oluyor ki benim bu hafta yaptığım gibi 2 haftadır özel olarak takip ettiğim oyuncuyu kadroma koymuşken çıkarttırabiliyor. "Antreman Notlarına Bakıp Kadro Kurma" başlığı ile bunu FF Taktiği olarak ele alabiliriz sanırım.

Genelde bu yazılar pişmanlıkla yazıldığı için "Koray gol attı ve ben bu okuduğum antreman haberinden dolayı 6 puandan oldum" şeklinde bitmesi lazım ama bu sefer böyle bir olay gerçekleşmiyor. Hem Rajnoch hem de Koray kalelerinde golü görerek ve gol kaydetmeye muvaffak olamayarak haftayı 2'şer puanla kapattılar. Naklen verildiğini bilmediğim için bu maçı canlı izleyemedim, dolayısıyla maç içerisinde hangisi gole yönelik oynadı ya da maç 28. dakikada 3-0 olduktan sonra bir daha gole yönelmek akıllarının ucundan geçti mi bilmiyorum ama Lig TV Maç haberine göre maçın önemli pozisyonlarında Koray'ın adı hiç geçmiyor, Rajnoch'un ise 1 kez geçiyor. Al birini vur ötekine ...

72. dakikada Rothen'in kullandığı serbest vuruşta, ceza alanı içinde iyi yükselen Rajnoch'un kafayla yaptığı vuruşta, top üstten auta gitti.

Sonuç itibariyle bu tercihin anatomisi neden-sonuç ilişkisi içerisinde "nedeni" yazıya dökülen ama "sonucu" için herhangi bir sevinç gözyaşı dökülmeyen önemsiz bir tercih olarak etiketteki yerini aldı. İlla ilginç bir aksiyon mu olması lazım yazdıklarımızın; farzedin bu da ağır tempolu ilerleyen bir Yumurta, Süt ya da Bal filmi ...