Recent Posts

20 Ekim 2009 Salı

Bilgisayar Muhendisi Ne Iş Yapar ???


Aslinda uzun suredir yazacaktiktim bu yaziyi , ha bu hafta ha obur hafta derken kismet buguneymis. Tunc'un da attigi post malum , Lig tv' de guncellemeler saatleri gectim gunler aliyor , cogunuzun bilmedigi gibi ben bilgisayar muhendisiyim , az cok anlarim bu islerden , kabaca bi hesap yaptim:

Ankarasporun da dusmesiyle ligde kaldi 8 mac , 16 takim , hadi her takim 2 degisiklik yapiyor desek 13*16 = 208 tane istatistik update edilecek. Her oyuncunun istatistigi yok ama oyuncu basina 10 saniye desek 2080 sn = 35 dk yapar . Hadi biz insafli olalim 1 saat verelim bu isleme.

1 saat de mackolikten , ajansspordan yada ligtv muhabirlerinden istatistiklere baksinlar ,

Elimizdeki database hazirken butun oyuncularin puanlanmasina gelirsek , 180.000 oyuncu var , cok gibi geliyor ama hepsinin 14 oyuncusu oldugunu biliyoruz , 2.5 milyon islem yapar , hepimizin evinde olan p4 ler saniyede kabaca 2.500.000 clock cycle yapar. bu islem 10-20 clock cycle tutsa butun databaselerin update' i 10 sn surer , hadi ben gene lig tv tarafindayim diyelim 10 dakika sursun etti bize 1 saat , bu geriye kalan 6 saatte ne yaptiklarini aciklamaz.

Demem o dur ki beni işe alsinlar size 3 saatte update yapmazsam şerefsizim , sozum yayinci kurulusa iyi para verirlerse arkama bakmam gelirim Istanbul'a :=)

19 yorum:

Tunç Bozacılar dedi ki...

Şu an ambele oldum !

Engin Gürses dedi ki...

Lıg tv nın elı yavaş gerçekten ama bu ışlerı az çok tecrübe ettığım ıçın önceden halısaha turnuvalarından 1 haısaha maçının ıstatıstıklerını gırmek yarım saatı alır.

Aynı şekılde 1 süper lıg maçının ıstatıstıklerını gırmek, doğruluğunu kontraol etmek, asıstlerı falan belırlemek bır maç ıçın yarım saatı bulur. Yanı bu ışlem normal şartlar altında 4-5 saat arası bır şey tutar. Ve 2. mçtan sonra başınız öyle bır ağrımaya başlar kı. Çok yorucu ve hata yapma oranınızın yüksek olduğu bır ıştır.Dolayısıyla mutlaka takrardan kontrol gerektırır.

Engin Gürses dedi ki...

databaseın hesaplaması dedığın gıbı 10 sndır. clock cycle falan bunlar senın konuların tabıı, bızı aşar :)

Engin Gürses dedi ki...

benım kıytırıktan şurya yazdığım bır post ıçın yaptığım ıstatıstık araştırması bıle 2-3 saatı bulabılıyor bazen.

Tunç Bozacılar dedi ki...

BİR YAZI İÇİN BİR GÜNÜMÜ HARCADIĞIMI BİLİRİM BEN ...

bartan dedi ki...

simdi benim bildigim bu adamlar ole her maca gidip elinde kagit kalem yazmiyorlar , anlastiklari istatistik sirketleri var, cok yuksek ihtimal istatistikler ellerine hazir olarak geliyor ...

Engin Gürses dedi ki...

evet ben o hazır ıstatıstıklerı gırmekten bahsedıyorum . yarım saat kesın alır bır maç. fazlasıda olur hatta.

Engin Gürses dedi ki...

ellerınde herhalde bır şablon vardır. oraya maç sonucunu yazıyordur, oyuncuların sarı kartını kırmızı kartını asıstı golu ısaretlıyordur oyuncunun karşısındakı hanede , oynadığı dakıkayı yazıyordur, penaltı kaçırımış mı, penaltı tutmuş mu , yedıklrı gol, yemedıklerı gol ortasahaların,

sonra da sıstem otomatık hesaplıyordur puanları.

Engin Gürses dedi ki...

Bartan senın klavye ıngılızce herhalde. Bu arada senın bılgısayar ıle benım bılgısayar çok ıyı bır çıft olabılır :) hıç basamadıkları harf kalmaz.

eray dedi ki...

aramızdaki haceri bulduk arkadaşlar...

Engin Gürses dedi ki...

Eray abı Hacer kım???

eray dedi ki...

bartans işte engin ...(hacker'ın türkçe versiyonu) :)

Engin Gürses dedi ki...

Ben de Hacer dıyınce Tunç sandım ...

bartan dedi ki...

bizimkisi nacizane bilgisayar bilgisi dielim , dinliyenler olabilir :=)

bartan

eray dedi ki...

tunç apaayrı bir kategoride engin sen daha iyi tanırsın dıbığı...

bartans yada bilgisayar bilgiliside uyar sana nacizane.

Engin Gürses dedi ki...

yok ya ben tunç da kız adı fıtratı var onu kastedıyorum. Hacer ...

Tunç Bozacılar dedi ki...

Barış sağdaki istatistiklerle ilgilenmen çok güzel ancak sadece kendi ismin yazdığın zaman işler karışıyor , diğerleri yazıldı mı yazılmadı bir daha kontrol gerekiyor . ya hiç dokunma ya da demin yaptığın gibi kendini ve diğerlerini herkesi gir ...

Tunç Bozacılar dedi ki...

Akdemir sen değil ; Tanrıkulu olan Barış :)

Barış Akdemir dedi ki...

tahmin ettim tunç kardeşim dokunamadım ben zaten siteye bugün yoğunluktannn.. :)))