Recent Posts

24 Aralık 2009 Perşembe

Asistin Asisti


Başlıktaki gibi bir kurala yurt içi-dışı başka bir FF oyununda hiç rastlamadım ama bundan bir sonraki yazımın konusunda geçecek, bundan dolayı önce Alternatif FF Kuralları etiketine bunu yazmak istedim. Alternatif Kural derken illa uygulanmaya müsait ya da mantıklı olmasına gerek yok bu etikete yazılanların. Buraya farklı ve ilginç hatta absürd olabilecek her alternatif kural yazılabilir. Fantezi Futbol Kuralları konusunda bir beyin jimnastiği gibi bir şey yani. Hatırlarsınız sene başında Fantezik Bir Fantezi Futbol ismindeki yazımda yurt dışındaki Fantezi Futbol Sitelerinin tamamen esnek bir şekilde yarışmacıların kendi kurallarını kendilerinin belirledikleri bir yapıya geçtiğinden bahsetmiştim. Bunun içini doldurmak gibi bir şey işte bu etiket ...

Gelelim yazının konusu olan kurala. Futbol komplike bir takım oyunu sonuçta, bazen kendi yarısahanızdan taça çıkmakta olan bir topun son anda kayarak bir futbolcunuz tarafından kurtarılması bir hızlı atağın başlangıcı oluveriyor. Ve bu ilk hamleden son gol vuruşuna kadar geçen belki 5-6 pasın tamamı golde büyük bir katkıya sahip olsa da Fantezi Futbolda sadece son pasın puan değeri oluyor. Yani aslında skor basını sistemiyle aynı. Golü atan, hadi bilemediniz asist istatistikleri tutanlar tarafından da biraz asisti yapanlar yüceltiliyor o kadar. Ondan önceki 5 pası görenler ise sadece Banu Yelkovan, Okay Karacan, Uğur Meleke, Tanıl Bora, Mehmet Demirkol, Bağış Erten gibi isimler oluyor. Fantezi Futbol sonuçta skora göre puanlamaya dayalı bir oyun ve Seçkin Köksal'ın da bir yazısında bahsettiği üzere basit kaldıkça ilgi zirvede kalıyor. Komplikeleştikçe yarışmacılar kuralların içinde boğuluyor ve oyundan çabuk kopuyor.

Bunu da göz önünde bulundurarak abartmamak ama en azından golde bir adım öncesine gitmek bence mümkün gözüküyor. Asisti yapan oyuncuya verilmiş net pasları "Asistin Asisti" kontenjanından ödüllendirmek mantıklı olabilir bence.

Zira bazı pozisyonlar oluyor 2-3 çalımla güç bela getirilmiş bir top, golü atan ve asisti yapan oyuncunun sadece birer tek vuruşu neticesinde golle sonuçlanıyor. En azından bu pozisyonlardaki emeğin de karşılığı verilmiş olur.

Alternatif Kural : Golde asisti yapan oyuncuya verilmiş net paslar "Asistin Asisti" olarak adlandırılır ve asist puanının yarısıyla puanlandırılır. (Asist 3 ise Asistin Asisti : 1.5 , Asist 4 ise Asistin Asisti : 2 şeklinde)

NOT : Resimde Ernst'i kullanmamın sebebi bu şekilde bir kural olsa Asistin Asisti puanını bizim takımda en çok alacak oyuncunun Ernst olacağını düşünmem. Galatasaray'da Mustafa Sarp ve Ayhan, Fenerabahçe'de de Baroni bu puanları götüreceğini düşündüğüm diğer isimler. Böylece bu kuralla Fantezi Futbolda atıl kalan ve pek tercih edilmeyen ön libero kavramına da iade-i itibarı geri verilmiş olur.

8 yorum:

Tunç Bozacılar dedi ki...

Yok dıdının dıdısı ...

Engin Gürses dedi ki...

alternatif diyorum ne diyor ya hala ...

Nato kafa

Engin Gürses dedi ki...

...

Alternatif Kural derken illa uygulanmaya müsait ya da mantıklı olmasına gerek yok bu etikete yazılanların. Buraya farklı ve ilginç hatta absürd olabilecek her alternatif kural yazılabilir. Fantezi Futbol Kuralları konusunda bir beyin jimnastiği gibi bir şey yani.

.....

Tunç Bozacılar dedi ki...

Safiye Abla , Mualla Teyzeyi yolda görünce takılmadan duramadı :

- Mualla Teyze , beyin jimnastik mi yapıyor ?

puhahahahahahahahahahapahauahaahauahauaha ...

Engin Gürses dedi ki...

akşamları çok gürültü geliyor da ...

Engin Gürses dedi ki...

eksikti böylece tam oldu cümle .

çünkü sen eksiksin ....

Tunç Bozacılar dedi ki...

Kocero element uydurup duruyorsun , yok tahta ... Tahta tahta ...

Tunç Bozacılar dedi ki...

NATO kafa diyor bir de gören de AB Kafasi sanacak bunu , Varsova Pakti zihniyet , Kasr-i Sirin aklı , Ortadogu Projesi mantıklı , BM kafası ... Kaa-fasiiiiiii ...