Recent Posts

15 Mart 2010 Pazartesi

Aşkın Ömrü


"Aşkın ömrü 3 yıl"a bilimsel yalanlama!
Bilim adamları toplumun genelinde yaygın bir bilgi yanlışını ortaya koydu. Halk arasına `aşkın ömrü 3 yıldır` gibi sözlerin doğru olmadığı kanıtlandı. ABD`de yapılan bir araştırma uzun yıllar birlikte yaşayan çiftlerin, aşklarını ilk gün gibi sürdürdüğünü ortaya koydu.

Tutkulu aşkın sanıldığı gibi zamanla yok olmadığı, 20 yıldır birlikte olan bazı çiftlerin hâlâ ilk günlerdeki gibi tutkulu olabildiklerini belirlendi. New York`taki Stony Brook Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, 20 yıllık ilişkileri olan çiftlere ve yeni bir ilişkiye başlayanlara partnerlerinin fotoğrafı gösterilerek beyin taramaları karşılaştırıldı. 20 yıllık ilişkisi olan her 10 çiftten birinin beynindeki reaksiyonların yeni çiftlerinkiyle aynı olduğu görüldü.

Fotoğraf hormon seviyesini artırıyor
Araştırmacıların `kuğular` olarak adlandırdığı bu gruptaki kişilerin, birlikte oldukları kişinin fotoğrafına baktıklarında beyinlerindeki dopamin hormonu seviyesinin aniden arttığı tespit edildi. Araştırmacı Arthur Aaron, 20 yıldan uzun süredir birlikte olan deneklerin hâlâ aşık olduklarını söylediklerinde `Kendilerini kandırıyorlar` diye düşündüğünü ancak araştırmanın bunun doğru olduğunu gösterdiğini söyledi. Daha önceki araştırmalarda, aşkın ilk dönemlerindeki duygu değişimleri ve takıntılı ruh halinin 15 aydan sonra azaldığı ve 10 yıl sonra da tamamen yok olduğu belirlenmişti.

6 yorum:

Tunç Bozacılar dedi ki...

Aşkın en güzel zaman dilimi 2. yıldır ...

Engin Gürses dedi ki...

Ben aslında ne kastettiğimi bulana ödül verecektim .

Koçero Fantezi Futbol sevgisi olarak daha güzel bir manada ele almış durumu. Sonrada çakal gibi en iyi sene 2. senedir diyor. Ben de diyorum ki evet ilk sene tanışırsın, 2. sene en güzel canım cinim yılı, 3. sene artık sorunlar baş gösterir falan diye düşünüyorum durumu. Meğerse ne diyor cin :)

Engin Gürses dedi ki...

Ama etiketten anlaşılır herhalde diye düşünmüştüm ...

Tunç Bozacılar dedi ki...

arap oldum ...

eray dedi ki...

2. yılımda sürünüyorum... benim yılım 10. yıl... gerçektede olduğu gibi...

Engin Gürses dedi ki...

ilgi ve alakayı sağlayan gerekli eklemeyi ekliyorum ...