Recent Posts

26 Mart 2010 Cuma

Sürpriz Penaltıcılar


Haftaya damga vuran bir olay var ama muhtemelen bu olay hiç bir futbol programında, spor sayfasında ya da futbol blogunda bahsedilmeyecektir. Çünkü sadece Fantezi Futbol ekseninde damga vuran bir olay bu.

Bu hafta atılan 3 penaltının 3'ün de de topun başına sürpriz isimler geldi. Ya da şöyle diyelim; hiçbiri takımların gerçek penaltıcıları tarafından atılmadı. Geçen sene de buna benzer bir olay olmuş, Kocaelispor-Beşiktaş maçında biz penaltıyı Bobo'dan, hadi bilemedin Tello'dan, hadi o da olmadı Yusuf'tan beklerken sürpriz şekilde Zapotocny topun başına gelivermişti. Hele maçtan sonra Denizli'nin "bizim 1.penaltıcımız Zapotocny'dir" açıklaması bizi hem şoke etmiş hem de böyle bir bilgiden bihaber olduğumuzdan dolayı mahçup etmişti.

Fantezi Futbol açısından kadrolara penaltıcıları almanın önemini anlatmaya gerek yoktur sanırım. Ki bu konu bu sene de iki postta dile getirilmişti : Kadrolardaki Penaltıcılar, Kadrolaşmış Penaltıcılar . Bu postta ise ben bu haftaki yedek penaltıcıların varsa penaltı geçmişlerini ve hangi şartlar altında penaltıcı tayin edildiklerini irdelemek istedim.

Haftanın ilk penaltısından başlayalım. Forumlarda pek çok şike şüphelerini ve tartışmaları beraberinde getiren Sedat Ağçay'ın yaptırdığı ilginç penaltı Erhan Şentürk tarafından gole çevrildi. Hani mevkii yanlışlığından dolayı bu senenin Turgay Bahadır'ı olmaya aday (Fiyatı bile aynı Turgay'ın geçen seneki fiyatı gibi 3.00) defans Erhan Şentürk var ya, işte o. İlk yarıda bir kaç kez bir kaç kapışmacı tarafından tercih edilmiş ama 60 dakika oynama istikrarı da olmadığı için yavaş yavaş umut kesilmişti bu kiralık Galatasaraylıdan.



Diyarbakırspor bu sezon şimdiye kadar 3 penaltı kazanmış. Hatırlarsınız bunlardan ilk 2 tanesini Mendoza atmış, sonuncusunu ise Şener Aşkaroğlu kullanmıştı. (Şener'in kullandığı penaltı anında Mendoza oyundan çıkmıştı ama Erhan Şentürk oyundaydı.) Sezonun ilk yarısının sonunda hem Mendoza, hem Şener Aşkaroğlu takımdan ayrıldı. Takımda muhtemel penaltıcı olarak ilk akla gelen isim forvet olan Tazemetaydı. İkinci yarıda Gençlerbirliği'nden kiralanan Bruce Djite'de pekiala penaltıcı olabilirdi. Google'dan yaptığım araştırmaya göre Tazameta son 2 senesini geçirdiği Maccabi Netanya ve SK Austria Kärnten formaları altında hiç penaltı kullanmamış. Djite ise Gençlerbirliği'nin penaltıcısı Kahe'nin oynamadığı geçen sezonki 3-1'lik Gençlerbirliği-Eskişehir maçında penaltı kullanmıştı. (ve kaçırmıştı). Bu 2 isimde bu hafta yedek kulübesinde oturdu. O sırada oyunda olup da akla gelebilecek bir diğer isim de yine bir golcü olan Bebbeydi. Gerçi Ankaragücü ve İBB formaları altında Bebbe'nin penaltı kullandığını hatırlamıyorum ben. Google da "Bebbe penaltı Ankaragücü" ve "Bebbe penaltı Büyükşehir" parametrelerinden Bebbe'nin penaltı atmış olduğuna dair bir sonuç çıkarmadı. Bebbe büyük ihtimalle 2005 yılında transfer olduğu Konyaspor kariyerinden itibaren Türkiye'de hiç penaltı atmamış. El-hasıl penaltıyı atmak 58.dakika oyuna giren Erhan Şentürk'e nasip oldu. Erhan Şentürk takımın kaçıncı penaltıcısı ünvanıyla o golü attı bilmiyorum ama sonuçta bu seneki ilk golünü de kaydetmiş oldu. TFF İstatistiklerine göre geçen sene Diyarbakırspor forması altında attığı 4 golün hiç biri penaltı değildi. (Diyarbakırspor geçen sene Bank Asya'da 1 penaltı kullanmış. Onu da Engin Öztonga gole çevirmiş.) Ama 2007/2008 sezonunda Galatasaray PAF forması altında bir penaltı golü bulunuyor.

Haftanın ikinci sürpriz penaltıcısı ise Kayserispor'dan çıktı. Kayserispor'un penaltıcısının Cangele olduğunu biliyoruz. Bu sezon Kayserispor 2 penaltı kullandı. İlkini Cangele gole çevirmişti. 2. penaltı ise geçen hafta kullanıldı. Cangele oyundan çıkar çıkmaz kazanılan penaltıyı 2.yarıda oyuna dahil olan Gökhan Emreciksin gole çevirdi. Bu haftaki penaltı kazanıldığında ise Gökhan Emreciksin henüz oyuna girmemişti.

Bu arada kısa bir anı tadında araya gireyim. Biz Birol ile beraber Kayserispor maçını dinlemeye başladığımızda henüz 10.dakikaydı. Spiker bir kaç dakika önce Kayserispor'un penaltı atışından faydalanamadığını söyledi. Bir gün önce forumda da yazdığım üzere ben forvet seçiminde Promise ve Makukula arasında gidip gelmiş ve en son Makukula'nın Cangelesiz gol atamayacağı mülahazasıyla Promise'de karar kılmıştım. Promise maçı 3 puanla kapayınca Makukula'ya kilitlenmem, ona gol attırmamak bir yana muhtemel bir sarı ya da kırmızı kart gördürtmem ve 3 puandan düşük bir puan ile haftayı kapattırmam farz olmuştu. Kaçırılan penaltıyı duyunca aklıma direk Makukula geldi haliyle. -2 penaltı kaçırma cezası iyi bir kitlenme performansı olacaktı. Cangele'nin sakat olduğunu biliyorduk ama Birol kendi kadrosunda Makukula var diye zorluyordu : Belki de Cangele'yi yetiştirmişlerdir maça, hep öyle oluyor. sakat diyorlar, sonra oynuyor. Oynuyordur bence Cangele.

Direk konuyla alakalı Bilgin'i arıyor ama onun da maçı dinlemediğini öğreniyorduk. İnternet başında da olmadığını söyleyince Taner'i ve Mahmut'u arayıp öğrenmesi talimatıyla telefonu kapatıyordum.

Bu arada biz beyin jimnastiğine dalmıştık konuyla alakalı. Takımın 2. penaltıcısının gerçekten geçen hafta penaltıyı kullanan Gökhan Emreciksin olup olmadığını da bilmiyorduk aslında. Zira geçen hafta 2.penaltıcı olma potansiyeli taşıyan golcülerden hem Makukula hem de Mehmet Eren kart cezalısıydı. Bu hafta ise spikerin anlatımından isimlerini duyduğumuzdan ikisinin de kadroda olduğunu öğrenmiştik. Cangele'nin oynuyor olduğuna dair umutlar ise Birol'da yavaş yavaş tükeniyordu zira 10 dakika geçmiş ve hiç bir Kayserispor atağında Cangele'nin ismi geçmemişti. Spiker Kayserispor bir penaltıdan da yararlanamadı cümlesini 6.kere kullanıyor ama penaltıyı kimin kaçırdığını söylemeyerek bizi deli ediyordu.

Birol başta kabullenmek istemese de ben penaltıyı kaçıranın çok büyük ihtimalle Makukula olduğuna yavaş yavaş kendisini ikna etmeye başlamıştım. "Geçen hafta Gökhan Emreciksin Makukula yok diye atmıştır muhtemelen. Bu hafta Makukula kadroya döndüğüne göre 2. penaltıcı sıfatıyla penaltıyı da kullanan adam olmuştur kesin. Gökhan Emreciksin gerçekten 2.penaltıcı bile olsa son haftalarda hep sonradan oyuna giriyor. Muhtemelen şimdi de oyunda değildir o ve 3. penaltıcı da Makukula'dan başkası olacak hali yok. Zaten Kayserispor'un ligde iddiası yok, dolayısıyla penaltıyı atmak çok da kritik değildir onlar için. Gol krallığı için Makukula'ya attırırlar."

En son Birol da pes etmiş, "olsun, şimdi spiker şöyle diyecek o zaman" diye konuyu bağlamıştı. "Makukula ve gooolll, 9. dakikada bir penaltı golünden faydalanamayan Makukula bu sefer golü buluyor ve Kayserispor'u 1-0 öne geçiriyor."

Bu arada tam o dakikada penaltı konusunda bizi dumura uğratacak bir gelişme daha yaşanıyor ve Ankaragücü bir penaltı kazanıyor ve topun başına penaltıcı Mehmet Çakır, Darius Vassell ya da Vittek değil Geremi geliyordu. Tek bilinmeyenli bir denklemken başımızdaki, iki bilinmeyenli bir denkleme dönüşüyordu. Şimdilik bu 2.hadiseyi sonraya bırakıyor ve öncelikle Kayserinin kaçan penaltısı sorunsalını çözmeye kanalize oluyorduk.

Bilgin'i 2.sefer aradığımda gerekli malumatı öğrenemediğini anlıyor ve hemen bir internet bulması gerektiğini söylüyordum. Bu arada spiker hala inadına devam ediyor gizli özne olmaksızın kurduğu Kayseri bir penaltıdan faydalanamadı cümlesini 2.yarıda da 3 kere kuruyordu. Bilgin sonunda interneti buldu. Bu sefer de bilgiye ulaşabileceğimiz kaynak sıkıntısı çekmeye başladık. Lig Tv Maç Merkezinde bu maç yer almıyordu. Ajansspor'a bakmasını salık vermiştim ama oradaki canlı anlatımın da bu maç için açılmadığını söylüyordu Bilgin. Yeri gelmişken bahsedeyim geçen senelerde Fanatik'in internet sitesi maçların tamamını canlı anlatımla verirdi. Radyoda saatleri çakışan maçlarda duyamadığın sarı-kırmızı kartları, asistleri buradan öğrenirdik. Bu sene maalesef bu güzel uygulamaya devam etmiyorlar. Tribundergi'deki maç topicini açmasını söyledim son çare olarak. Oraya kesin birileri yazmıştır kaçırana sıralanan küfürler eşliğinde. Sonunda yoğun çabalarımız sonuç vermiş ve Penaltının katilini öğrenmiştik. Katil Uşaktı, Bruce Willis hayaletti, Kobayashi fincanın altında yazıyordu. Yani bunlardan bile daha şok ediciydi penaltıyı kullanıp kaçıranın ardındaki isim : Aydın Toscalı !!!


Akşam özet görüntülerde penaltıyı yaptıranın Makukula olduğunu görünce daha da büyük bir şok yaşadım. Penaltıyı bile Makukula yaptırmış ama Tolunay Hoca ona kullandırtmamıştı. Aydın Toscalı'nın penaltı geçmişini ve olabilecek diğer alternatifleri inceleyelim o zaman ...

Kayserispor geçen sene toplam 5 penaltı kullanmış ve hepsini gole çevirmiş. Bunlardan ilk 3 tanesini takımın 1.penaltıcısı olan Mehmet Topuz kullanmış, sezonun 4.penaltısını Mehmet Topuz'un oyunda olmadığı Trabzonspor maçında Cangele kullanmış. Son penaltı ise hem Mehmet Topuz'un hem de Cangele'nin oyunda olmadığı sezonun son maçında Olembe tarafından kullanılmış. (Penaltıcı alternatiflerinden Mehmet Eren'in bu maçların tamamında penaltı sırasında oyunda olduğunu da belirteyim.)

Geçen seneki istatistiklerden Cangele'nin takımın 2.penaltıcısı olduğunu anlıyoruz. Mehmet Topuz takımdan ayrıldığından Arjantinli haliyle 1.penaltıcı makamına yükseliyor. Gerçi bu sene penaltı attığı Fenerbahçe maçında penaltı anında Makukula oyundan çıkmış bulunuyordu. Dolayısıyla Makukula'nın penaltı atmadığını öğrendiğimiz bu hafta sonuna kadar teorik olarak Makukula'nın takımın 1.penaltıcısı olması ihtimali bulunmaktaydı. Zira kariyeri boyunca hiç penaltı atmayan bir oyuncu değildi. Google'dan "Makukula penalty" diye arattığımızda karşımıza 1'i golle sonuçlanmış , diğeri ise kaçırılmış 2 Makukula penaltısı çıkıyor. 2002 yılında 1-3 sonuçlanan İngiltere u21-Portekiz u21 maçında Makukula penaltıdan bir gol kaydediyor. 2007 yılında ise Maritimo-Benfica maçında Benfica'ya karşı bir penaltı kaçırıyor.

Mehmet Eren'in TFF'deki sayfasından penaltı kariyerine bakarsak ; 2006/2007 sezonunda Kayseri Erciyes forması altında penaltılara giden Trabzonspor Türkiye Kupası yarı final maçında takımının son penaltısını gole çevirmiş. 2005/2006 sezonunda ise Eskişehirspor forması altında Eskişehirspor-Sarıyer Lig B Yükselme Maçında maç yine penaltılara gitmiş ve Mehmet Eren yine takımının son penaltısını gole çevirmiş. 3. Lig'de Beylerbeyi forması giydiği 2004/2005 sezonunda ise tam 4 penaltı golü kaydetmiş.

Bir diğer alternatif Shawky olabilir ama Google Shawky'e ait bir penalty goal or penalty miss bulamadı. Saidou'nun da Türkiye'ye geleli beri penaltı atmadığını biliyoruz. TFF İstatistik sayfasından bunu check ediyorum. Saidou 1999 yılında İstanbulspor formasıyla adım attığı Türkiye'de sadece 1 penaltı golü atmış. O da penaltılara giden ve toplamda 28 penaltının atılarak tarihe geçen 2007/2008 sezonu Gençlerbirliği-Kayserispor Kupa Finalinde. İlk 5 penaltıdan ikincisini gole çevirmiş. Eşitlik bozulmayıp seri penaltılara geçildiğinde ise tüm oynayan oyuncular birer kez beyaz noktaya gelmişler ve 2. turda Saidou bu sefer atışı kaçırmış.

Aynı maçta dünkü penaltı kahramanı Aydın Toscalı da 2 penaltıyı gole çevirmiş. İlkini ilk 5 penaltı içinde, ikincisini ise 11 oyuncu bittikten sonra 2.turda. Aydın Toscalı bu sene penaltılara giden ve Kayseri'nin kupaya veda ettiği Manisaspor maçında da seri penaltı atışlarından birini kullanmış ve gole çevirmişti.

Aslında bu maçta atılan penaltılar da takımın 2.penaltıcısını keşfetmek açısından iyi bir ipucu sunabilir. Kayserispor seri penaltı atışlarında 4 penaltı kullanmış, 5.yi kullanmasına gerek kalmadan elenmişti. Aydın Toscalı ve Bilal Aziz'in kullandığı 2 penaltı gol olmuş, Troisi ve Olembe ise penaltıları kaçıran isimler olmuşlardı.Maçın ilk 120 dakikası tamamlandığında Cangele'nin oyundan çıkmış olduğunu, Gökhan Emreciksin'in ilk 18'de olmasına rağmen oyuna hiç girmemiş olduğunu, Makukula ve Mehmet Eren'in ise oyunda olduğunu belirtmekte yarar var. Aslında bu maçtan da kolaylıkla anlayabileceğimiz gibi Tolunay Kafkas'ın Makukula'yı ve Mehmet Eren'i penaltıcı olarak düşünmediği aşikar ama biz pas geçmişiz bu bilgiyi.

Aydın Toscalı'nın bu bahsettiğimiz 3 penaltısının dışında başka bir penaltısı yok kariyeri boyunca ama demek ki Tolunay Hoca idmanlarda Aydın'ın bu noktada kabiliyeti olduğunu görüp alternatif penaltıcı olarak onu seçmiş. Maçtan bir gün sonra spor basınından öğrendiğimiz kadarıyla Serkan Kırıntılı penaltıyı kurtarma sırrını eski Kayserili Koray Çölgeçen'e borçluymuş. Koray tam penaltı atılmadan evvel Serkan Kırıntılı'nın yanına gelerek Aydın'ın nasıl penaltı attığını söylemiş ve Serkan'da bu tavsiyeye uyarak penaltıyı kurtarmış. Koray Kayserispor yıllarından Aydın'ın penaltı stilini hatırladığına göre demek ki Aydın Toscalı'nın antremanlarda penaltı çalıştığını çıkarabiliriz buradan.

Geldik haftanın son penaltısına. Ankaragücü'nde penaltıyı kullanan isim Geremi olunca şaşkınlık katsayısı yine arttı. Ankaragücü bu sezon bu haftaya kadar 1 kez penaltı kullanmıştı. İlk yarıdaki 3-0'lık Kayserispor yenilgisinde Mehmet Çakır penaltıyı kaçıran isimdi. (İlginçtir bu haftaki Ankaragücü-Kayserispor maçı ilk yarıdaki Kayseripsor-Ankaragücü maçının tam anlamıyla bir simetrisi oldu. Bu maçı Ankaragücü 3-0 kazandı ve Kayserispor 1 penaltı atışından yararlanamadı, ilk maçta ise Kayserispor 3-0 kazanmış ve Ankaragücü 1 penaltı atışından yararlanamamıştı.) Ankaragücü geçen sezon 4 penaltı kullanmış. Bu penaltıları kullanan oyuncuların - Chaabani, Jaba - 2 oyuncunun ikisi de şu an takımda bulunmuyor.

Bu maçta da penaltı kararını duyunca haliyle penaltıyı atacak ismin Mehmet Çakır olacağını düşündük. Mehmet Çakır sonuçta gittiği tüm takımlarda penaltı atışlarını kullanan bir oyuncu. 2008/2009 sezonunda Ankaraspor formasıyla birini gole çevirebildiği 2 penaltı kullanmış. 2007/2008 sezonunda ise Gençlerbirliği formasıyla ikisini gole çevirdiği 3 penaltı.

Fakat penaltı sırasında Mehmet Çakır oyunda olduğu halde Roger Lemerre ona kullandırtmadı atışı. O anda oyunda olup da penaltı atması beklenen pek çok oyuncu var aslında Geremi'ye gelene kadar : Rothen, Vittek, Vassell, Sapara

Vassell ve Vittek golcü kontanjanından penaltıcı olarak düşünülebilecek ilk isimlerdi. Vittek Almanya'dayken penaltı gollerine imza atmış. Nürnberg formasıyla 2004/2005 sezonundaki Dortmund maçında 1 penaltı, 2005/2006 sezonunda Köln'ü 4-3 yendikleri maçta ise 2 penaltı golüne imza atmış. Lille'deyken ise hiç penaltı kullanmamış.


Darius Vassell'in kariyerini takip edebildiğimiz kadarıyla zaten penaltı attığını biliyoruz. En azından penaltılara kalan Euro 2004 çeyrek finalinde takımın son penaltısını kaçırarak İngiltere'nin elenmesine yol açtığını ve wikipedia'ya göre de muhtemelen bu sebepten ötürü bir daha da milli takım yüzü görmediğini. Google bize o penaltıyı kaçırdığı 2003/2004 sezonunda Aston Villa forması altında 2 penaltı golü kaydettiğini söylüyor. Hem Aston Villa'da, hem de Manchester City'de takımının penaltıcısı olarak önceki sezonlarda da pek çok penaltı golü karşımıza çıkıyor. Google 2006/2007 sezonunda Manchester City forması altında Manchester United derbisinde kaçırdığı kritik penaltıdan da bahsetmiş.

Rothen'in penaltı kariyerine bakalım şimdi de. Rothen 2007/2008 sezonunda PSG forması giyerken Lyon'a karşı bir penaltı golü kaydetmiş. Aynı sezonda Marsilya'ya 2-1 kaybettikleri maçta da takımının penaltıdan tek golü Rothen'den gelmiş. Google yöntemi Sapara için ise sonuç vermiyor.


Alternatiflerden sonra şimdi de Geremi'nin penaltı kariyerine bakalım. Ne Real Madrid'de ne de Chelsea'de ben 1 tane bile penaltı attığını hatırlamıyorum aslında ama yine de Google'dan check etmekte yarar var. 2007/2008 sezonunda penaltılara giden Liverpool-Chelsea Şampiyonlar Ligi yarı finalinde Geremi bir penaltı kaçırmış. Google'dan Geremi'nin Kamerun milli takımı istatistiklerini içeren bir sayfa buldum : http://www.rsssf.com/miscellaneous/geremi-intl.html . Attığı 13 gol var milli takım kariyerinde ama bunların içinde penaltı var mı diye tek tek google'dan bulmak lazım. Ve Bingo! Bir penaltı golüne rastladım. Hem de bizimle yaptıkları Konfederasyon Kupası maçında atmış. Geremi'nin 90.dakikada attığı penaltı NTVMSNBC arşivlerinde Milliler Son Dakikada Yıkıldı başlığı ile verilmiş. Eto oyundayken Geremi'ye penaltı attırdıklarına göre demek ki adamda bu konuda bir cevher var.

Haftanın değerlendirmesi olarak 3 tane sürpriz penaltı hakkında 2 satır yazarım diye yola çıkmıştım; upuzun bir yazı oldu. Penaltı noktasına gelen 3 oyuncu da tahmin etmesi oldukça güç isimlerdi ama profesyonel bir Fantezi Futbolcunun takımdaki 2. ve 3. penaltıcıları kesinlikle bilmesi gerektiğine kanaat getirdim artık. İnşallah seneye fantezifutbol.com sitesine geçersek orada her takım için ayrı ayrı penaltıcı analizleri yapmaya karar verdim bu yazıdan aldığım ilhamla ...

3 yorum:

Engin Gürses dedi ki...

Barış şarkını seçmedin ...

Tunç Bozacılar dedi ki...

Dolu dolu bir yazı bu ... Özel isim (yakın arkadaş) kullanmasan referans bile alınır hatta ...

Barış Akdemir dedi ki...

şarkıyın buhafta seçerimm
1 gün çalarsınız olarmı..bu kadar uzun post olmaz ayrıca enginn yaşamışsın postu resmen..