Recent Posts

8 Nisan 2010 Perşembe

Fantezi Futbolun Görünmez Kahramanları


ERTUĞRUL SAĞLAM
THOMAS DOLL
RIZA ÇALIMBAY
MESUT BAKKAL
FRANCK RIJKAARD
MUSTAFA DENİZLİ
CHRISTOPH DAUM
MUHSİN ERTUĞRAL
MEHMET ÖZDİLEK
YILMAZ VURAL
JOSE COUCEIRO

Bu esami listesi BFFK banner’ımızdaki soldan sağa şeklinde sıralanmış teknik direktörlerdir . Birol Sezgin yaratıcılığında oluşturulan banner’ın üstünden zaman geçtikçe bazılarının orada bulunma sebebi anlamını yitiriyor . Muhsin Ertuğral istifa edip ülkeyi terk ederken Mesut Bakkal takım değiştirip Sivas’ın başına geçti . Şenol Güneş ve Abdullah Avcı’nın eksikliği bariz sırıtıyor gibi gelse de oldukça güzel bir banner benim gözümde bu diyerek Birol Sezgin'e bir kez daha şükranlarımızı belirtiyorum .

Anlatmak istediğim şey biraz resimdekiler biraz da resimdekilerin bu oyundaki payı üzerine olacak . Biliyorsunuz Fantezi Futbol sahadakilerin istatistik yapması ile oynanan en çok puan almaya yönelik bir oyun . Futbolcuların mücadelesinden çok bireysel sonuç üzerine kafa patlattığımız sevdamız . Baş rolde futbolcular var da peki diğerleri ? Gözden kaçırdığımız bir şey var ki o da bir şey yapmasını istediğimiz futbolculara forma şansı veren teknik direktörlerdir . Takımı bir hafta boyunca maça hazırlayan , antreman , yükleme , kondisyon programlarıyla karışık stada gelen seyircilere güzel bir futbol izletmek isteyen ve sonucunda da amaçlanan 3 puanı kavuşmak üzere neticelenen bir süreçte teknik direktörlerin payı kesinlikle yadsınamaz . Biz neyin peşindeyiz ; futbolcu . Futbolcuyu kim sahada oynatıyor ; teknik direktör . O zaman perspektifi geniş alalım ve biraz da teknik direktörler üzerinden fantezi futbola bakalım .

Aslında bu postu yazma nedenim Engin Gürses’in geçen haftaki isyanından mütevellittir . Kendisi ile Sivasspor – Galatasaray maçı öncesi konuştuğumda forvet mevkiinde yer verdiği Jo’nun oynayacağını belirtmesi üzerine canlı yayın ve Lig Tv sitesinden aldığım bilgiyi aktarmış ve büyük ihtimalle yedek başlayacağını bildirmiştim . İnanmamıştı aymaz , sonuç ortada . Gerçi Barış , Mehmet Topal , Mustafa Sarp ve Ayhan ile oyuna başlamak da başka bir yazı konusudur da , o ayrı . Arkadaşımla aynı dertten müzdarip olduğum binlerce anımız vardır ki bunların yaklaşık sekiz yüz tanesinin gizli değil apaçık öznesi Mustafa Denizli’dir . Neyse şimdi bizleri deli etme sınırına getiren , bizim oynamasını düşündüğümüz ancak teknik direktörü tarafından düşünülmeyen örnekleri hatırlatalım da yazı etiketi yerine otursun .

Mustafa Denizli : İsmail Köybaşı – Tabata
Franck Rijkaard : Jo
Christoph Daum : Özer – Wederson
Rıza Çalımbay : El Saka
Jose Coucireo : Cesar Souza
Ertuğrul Sağlam : Battalla
Mehmet Özdilek : Sergey Pacome
Thomas Doll : Hurşut – Kahe
Mesut Bakkal : Simpson
Yılmaz Vural : Moritz
Muhsin Ertuğral : Erman - Musa - Kamanan

Spor basını dört büyükler ile donatılmış sanki . Sabah akşam Alex De Souza’nın ne yediğini konuşup , Yattara’nın sakatlığını , Jo’nun komşularını ve Bobo’nun hedeflerini kendilerinden daha çok biliyoruz . Ülkedeki yerel basının diğer ülkeler seviyesine gelememesiyle de asıl amacımız olan Fantezi Futbol sakat – cezalı bilgilerine ulaşmamız bazen mümkün olamayabiliyor . Bunda kötü resmi siteler kadar , habere gereken saygıyı göstermeyen kulüp yöneticilerinin de payı var . Bu da tahmine dönen , şansla pekişen bir kadro kurmamıza yol açıyor . Bir an önceki maçına bak , taraftar forumlarında antremanı seyredenlerin yazdıklarını oku veya 3 dakikalık maç özetlerinden bir sonraki maç oynar mı olasılığına bak . Tam esnaf işi ! Bu dolambaçlı yolun sonunda kadrolar açıklandığında elbette ilk kulakları çınlayan teknik direktörler oluyor . Örneğin Thomas Doll’un neden Hurşut’u son iki maçtır ilk 11’de oynattığını ben resmi sitelerinden maalesef öğrenemiyorum . Kahe neden yedek bilemiyorum . Bilgiye ulaşmak istiyorum ama karşıma öyle bir resmi site çıkıyor ki bazen futboldan soğuyorum . En önemli tercih sebebimiz olan bilgi , takip ve tercih sürecinin bir ayağı havada kalıyor . Sonra da 40-50 puanlarda geçmişi anıyorum , önümüzdeki haftanın maçlarına bakıyorum …

Tek suçlu ülke basını , spor servisleri ve yerel medya mı derseniz , elbette değil . Bunlarla birlikte bir de tavşan sever hocalar var ki işte küfürün yerine oturduğu mevki burası . Yeni etiketimiz Alternatif FF Kahramanları dediğimiz şeyin ta kendisi . Sitelerde yazılan muhtemel on birlerin dışında rakip teknik direktöre manyel vermek isteyen Daum gibi , Mustasa Denizli gibi , Muhsin Ertuğral gibi bizi yakan hocalar mevcut . Bir hafta boyunca oyuncularının aldığı karbonhidrat oranlarına kadar bilgi sahibi olan hocaların kafasında dolanan tilkiler bizim kadro kurma sürecimizle aynı pararlellik göstermiyor . Geçen hafta doksan dakika oynayan Erman Kılıç'ın bu hafta ilk 18'de olmaması , İsmail Köybaşı'nın ping pong topu gibi bir kulübede bir sol bekte yer alması bizlerin hafta sonlarının hüzün seviyesini aşağılara çekmekten başka bir işe yaramıyor . Bizler ne kadar tahmin edersek edelim teknik direktörler herşeyin belirleyicisi . Bu oyunun belki de görünmeyen kahramanları . Bizler önümüzdeki maçlara baktıkça onlar başka şeyleri görüyor , bizler kadromuzu oluşturuken onlar o sırada maçı kafasında oynatıyor ve bizler kaptanımızı belirlerken onlar da oynatacağı futbolcuları antremanda nce eleyip sık dokuyor . Görünmeyen bir bağla bağlıyız teknik direktörlere , aynı şeyleri düşünüyorsak ne âla , fakat ya sürpriz seven hocaların takımlarından 4 futbolcu almışsak kadroya ?

0 yorum: