Recent Posts

29 Mart 2010 Pazartesi

Kupa Maçlarındaki Kartların Hükmü


Geçen hafta oynanan Trabzon kupa maçındaki kartlardan sonra Emre Ocakoğlu telefonla aradı beni. Ben o sırada İstinye Park'ta Futbolcuların Mekanı Masa'daydım Emre İpal ile birlikte. 3-4 masa ötemizde de Aziz Yıldırım, Yıldırım Demirören ve Adnan Polat üçü aynı masada porcini mantar eşliğinde trüf soslu dana carpaccio yiyorlardı. Tanıdık garsona ne konuştuklarını sorduğumda İBB'ye giden çantaya ne kadar koyacaklarından bahsediyorlardı dedi. 1'er milyon dolar koymuşlar...

Neyse biz konumuza dönelim. Emre Ocakoğlu kupa maçlarındaki kartların ligi ne şekilde etkilediğini sormuştu. Ben ona kısaca sarılar etkilemiyor birbirini, kırmızılarda ise lig ve kupa birbirini etkiliyor demiştim. O anda bu kuralın ayrıntısını siteye post olarak açmanın faydalı olabileceğini düşünmüştüm. Cezalı oyuncular hakkındaki kafa karışıklıklarını engelleme açısından bu kuralı iyi bilmek önemli. 2-3 gün rötarlı olsa da ilgili kuralı yazıyorum. Bu da benim bu konu hakkındaki son postumdur, bu işler artık Seço'nun ellerinden öper :)

Bu arada TFF sitesinde Ziraat Türkiye Kupası Statüsüne tıkladığınızda şu yazıyla karşılaşıyorsunuz : Hata 404. Aradığınız sayfa bulunamadı.

Aşağıdaki hükümler bir önceki senenin Türkiye Kupası Statüsü. İlgili disiplin maddelerinin değiştirilmemiş olduğunu bildiğim için direk oradan kuralı kopyalıyorum.


Fortis Türkiye Kupası Statüsü (2008/2009)

MADDE 16- DİSİPLİN HÜKÜMLERİ:
Futbolcular, kulüp ve kuruluşlar ile ilgili, görevli ve yetkililer hakkında verilecek cezalar FDT’de gösterilmiştir.

A) KIRMIZI KART UYGULAMALARI:
Fortis Türkiye Kupası müsabakalarında hakem tarafından kırmızı kart gösterilerek oyundan ihraç edilen futbolcular, FDT’ye göre otomatikman idari tedbirlidirler ve cezaları sona erinceye kadar hiçbir resmi müsabakada oynayamazlar. Bu müsabakalardaki eylemleri nedeniyle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nca cezalandırılan futbolcular, cezalarını bu kategoride infaz edinceye kadar hiçbir resmi müsabakada oynayamazlar. Ancak, profesyonel takım futbolcusu yönünden Profesyonel Ligler ile Fortis Türkiye Kupası müsabakaları infaz hesabında aynı kategori sayılır. Profesyonel Ligler ve Fortis Türkiye Kupası müsabakaları dışında bulunan diğer kategorilere ait müsabakalar yönünden kırmızı kart cezası veya Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nca verilmiş cezası bulunan futbolcular cezalarını o kategoride tamamlayıncaya kadar hiçbir resmi müsabakaya katılamazlar. 2007 – 2008 Sezonundan, 2008 – 2009 Sezonuna sarkan cezası bulunan futbolcunun TFF tarafından tescil ve lisans işlemi yapıldığı tarihten sonraki resmi müsabakalarda yukarıdaki esaslar doğrultusunda oynamamak suretiyle cezası infaz edilmiş sayılır.

B) İDARİ TEDBİRLER:
Fortis Türkiye Kupası Müsabakaları’nda hakem tarafından oyundan ihraç edilmeyen, ancak yapmış oldukları eylemler nedeni ile TFF tarafından idari tedbirli olarak Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevk edilen futbolcu, antrenör, masör, yönetici ve diğer ilgililer, haklarındaki tedbir kararı kalkmadan takip eden hiçbir resmi müsabakaya katılamazlar, bu kişiler hiçbir şekilde akredite edilmezler.

C) SARI KART UYGULAMALARI:
2007 – 2008 Sezonunda görülen sarı kartlar, 2008 – 2009 Futbol Sezonunda geçerli değildir.
Profesyonel Ligler, PAF Ligi, Deplasmanlı Süper Gençler Ligi ve Fortis Türkiye Kupası müsabakalarında sarı kart uygulaması kendi kategorilerinde geçerli olduğundan sarı kart uygulaması her kategori için ayrı ayrı değerlendirilir. Aynı sezonda, aynı kategorideki (Türkiye Profesyonel Ligleri, PAF Ligi, Deplasmanlı Süper Gençler Ligi ve Fortis Türkiye Kupası ayrı kategoridir.) Müsabakalarda üst üste veya aralıklı dahi olsa ihraca dönüşmeyen ihtarlık hareketleri nedeniyle toplam 4 (dört) sarı kart gören futbolcular aynı kategorideki ilk resmi müsabakada oynatılamaz. Bir müsabakada verilen sarı karttan sonra, aynı müsabakada futbolcunun doğrudan kırmızı kart veya bu futbolcunun ikinci sarı kartlık eyleminden ötürü kırmızı kart görmesi halinde, bu futbolcunun gördüğü sarı kartlar hakem tarafından raporundan silinir ve toplam 4 (dört) sarı kart hesabında dikkate alınmaz.

6 yorum:

Tunç Bozacılar dedi ki...

Ha bu arada Seço daha çok ilgilenip siteye yazar ama :) bir kural daha değişti . Artık Avrupa Kupalarında oynamış bir oyuncu başka bir takıma transfer olursa Avrupa Kupasında mücadele edebilecek . Yani Jo şimdi gelseydi Galatasaray'ın haftaya olan Avrupa maçında oyanabilirdi gibi ... Ekleyeyim dedi kural , kanun , müsabaka , sezon laflarını görünce ...

Engin Gürses dedi ki...

bence çok saçma bir kuraldı zaten. Kapitalist sistemin emeğin serbest dolaşımı ilkesine karşıydı ...
Bosmanla başlayan süreç mutlaka, tamamen tüm yabancılar serbeste dönüşecek zaten 5 seneye kadar ...hiç sınır kalmayacak bu konuda ...

Futbol Ekonomisti Engin zırvaladı.

Engin Gürses dedi ki...

Aceto şöyle yazmıştı :

24 Mart 2010
Kural Değişikliği

UEFA'nın bu kararı bu yazdan itibaren transfer piyasasını rahatlatacak. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi ön elemelerinde oynayan oyuncuların aynı kupalarda bir başka kulübe transferi halinde turnuvalarda oynama yasağı artık tarih oldu. Kupalara erken veda eden takımlardan firar etmek isteyen futbolcular ve ellerindeki değerli adamları satmak isteyen kulüpler için güzel haber. Kural değişti ama değişmeyen devre arası transferindeki kısıtlama "Listeye eklenecek 3 isimden hala biri kupada oynamış olmalı" kuralı devam ediyor.

Engin Gürses dedi ki...

Kural değişti ama değişmeyen devre arası transferindeki kısıtlama "Listeye eklenecek 3 isimden hala biri kupada oynamış olmalı" kuralı devam ediyor.

burasını da anlamadım ???

Engin Gürses dedi ki...

yorumlara da yazmıştım , yayınlamammıştı ...

Engin Gürses dedi ki...

yorumlara da yazmıştım , yayınlamammıştı ...